11.09.2023 | U21
Na Bonifiki z mlado reprezentanco Francije

Reprezentanca Slovenije do 21 let je kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2025 gostila Slovaška, odprla s pomembno zmago v Sarajevu. Naslednji tekmec Slovencev bodo Francozi, ki kvalifikacije pričenjajo prav pri nas, na koprski Bonifiki.

Slovenci dvoboj s Francozi pričakujejo na vrhu skupine H, saj se je dvoboj Cipra in Avstrije končal z delitvijo točk, Francozi pa so bili v prvem krogu prosti. Mladi galski petelini so termin izkoristili za pripravljalni obračun z Danci, ki so jih v Nancyju ugnali s 4:1. Ob selektorskem debiju Thierry Henryja sta v prvem polčasu zadela Johann Lepenant in Rayan Cherki, v nadaljevanju dvoboja pa je bil dvakrat uspešen še Elye Wahi. Henry je sicer močno prevetril sestavo reprezentance, saj je na seznam uvrstil precej nogometašev, ki doslej še niso igrali za mlado izbrano vrsto, na tekmi z Dansko pa je kapetanski trak nosil šele 17-letni Warren Zaïre Emery, ki sicer že redno igra za PSG.

Mladi reprezentanci Slovenije in Francije bosta v ponedeljekovem večeru odigrali že deseto medsebojno tekmo, prvič sta se srečali aprila 2000. Zadnji dvoboj sega v leto 2019, ko sta se moštvi na pripravljalni tekmi razšli z izidom 2:2, francosko mrežo sta zatresla Dejan Petrovič in Jan Mlakar. Šest dvobojev se je končalo z zmago Francozov, trikrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca, dvakrat tudi v kvalifikacijah. Kako bo v Kopru?

Slovenska zasedba ponedeljkovo tekmo pričakuje s pozitivno popotnico, saj je četa selektorja Milenka Aćimovića kvalifikacije odprla z zmago. Reprezentanca Bosne in Hercegovina je z golom Admirja Bristrića, napadalca ljubljanske Olimpije, povedla v 53. minuti, a ni ohranila prednosti. Slovenci so izenačili v 68. minuti, ko je po kotu Svita Sešlarja zadel Tjaš Begić, štiri minute kasneje pa je po preigravanju Sešlarja zadel še Tio Cipot. Rezultat se nato ni več spremenil, tri točke pa so pripadle mladi izbrani vrsti Slovenije.

"Vemo, da bo tekma zelo težka. Francozi imajo zelo kakovostno ekipo, zato bomo morali čvrsto stati v našem bloku, agresivno pritisniti na žogo. Na drugi strani bomo morali izkoristiti priložnosti, saj se zavedamo, da jih ne bo veliko, zato bomo morali biti osredotočeni," pred tekmo na koprski Bonifiki pravi Svit Sešlar, ki si želi številčne in bučne podpore gledalcev.

Selektor Milenko Aćimović verjame, da lahko slovenska reprezentanca s ponovitvijo pristopa s prve tekme namuči tudi prve favorite skupine H: "Najboljši uvod v tekmo s Francijo je zmaga proti Bosni in Hercegovini, ki ima zelo dobro reprezentanco. Bili smo v zaostanku, fantje so uspeli preobrniti rezultat. Prav rezultat daje največ samozavesti in fantje komaj čakajo na novo tekmo. Francoze smo si pogledali, gre za podobno stare nogometaše, opravili smo analizo, videli smo, kje so dobri. Imajo vrhunske igralce in vrhunsko ekipo, eno največjih nogometnih imen na klopi, vendar ne bomo kar tako pustili, da bi tukaj vzeli točke."

Cena vsotpnice za odrasle, dijake, študente in upokojence znaša 8 evrov, otroci do 14. leta starosti pa imajo prost vstop. Dvoboj si bi mogoče ogledati tudi v prenosu Sportkluba, pravico pa bo delil češki sodnik Ondřej Berka.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA