14.07.2023 | Sodniki
Na Referee abroad svetovnih igrah v Parizu tudi naša sodnika

Po turniju za Pokal Donosti, ki je potekal med 3. in 9. julijem v mestu San Sebastián in na katerem sta bila naš 25-letni sodnik Jure Andrejka iz Lukovice (DNS Ljubljana) in 20-letna Kaja Škrban iz Lendave v vlogi pomočnice sodnika (MDNS Lendava), poteka med 9. in 15. julijem v organizaciji Referee Abroad Academy tudi projekt tunir Paris World Games.

Letošnje tekmovanje 7. izvedbe svetovnih iger v Parizu- Paris World Games 2023-,  prvič doslej sovpada s 14. julijem – francoskim nacionalnim dnevom "Dan Bastilje".

Na turnir svetovnih iger v francoski prestolnici sta se v vlogi sodnikov prijavila sodnik iz programa talentov 24-letni Blaž Prelog iz Ptuja (na sliki zgoraj) in kandidat za državni sodniški izpit 18-letni Miha Omejc Burger iz Kranja. Slovenca sta bila kasneje tudi izbrana med 80 sodnikov, ki v mestu luči delijo pravico skoraj 400 ekipam iz 35 držav. Turnir so delivci pravice odprli s spektakularno ceremonijo in plovbo z ladjico po reki Seni, kjer so se predstavili pariški množici.

Blaž Prelog (član MDNS Ptuj) je študent Ekonomije na podiplomskem študiju na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je tečaj za sodnika pripravnika opravil leta 2016. V letu 2022 je kot kandidat za program talentov uspešno opravil državni izpit, z letom 2023 pa je napredoval v III. nivo talentov pri ZNSS.

V mestu luči sta naša sodnika po uvodnem sestanku in predstavljenih pričakovanjih organizatorjev od sodniškega dela turnirja, takoj začela z delom. Blaž večinoma sodil na stadionu Emile Anthoine, ki mu pravijo "igrišče iz sanj", saj se nahaja pod kultnim Eifflovim stolpom. Najbolj sta se mu v spomin vtisnili tekmi selekcije U16 med Paris FC (članska ekipa igra v Ligue 2) in Elite7 Academy iz ZDA ter dvoboj selekcije U20 med ekipama PO Paris in COP Colombia iz Kolumbije

Osemnajstletni Miha Omejc Burger, ki redno obiskuje Referee Abroad turnirje po celotnem svetu, se je po končani Gimnaziji v Kranju in opravljeni maturi vpisal na Fakulteto za šport končani Gimnaziji. V Parizu je vodil tekmo v kategoriji U16/17 med ekipama PO Paris in COL Colombia, ki se je zaključila z rezultatom 0:1 za Kolumbijce, kasneje je sodil tekme med ekipami, ki prihajajo iz Francije, ZDA in Haitija, sodil pa je tudi četrtfinalna tekmo in pariški derbi med ekipama Paris FC in PO Paris.

Poleg številnih tekem sta imela naša sodnika čas tudi za ogled pariških znamenitosti, za izboljšanje njunega delovanja pa so dobrodošli tudi nasveti kontrolorjev sojenja iz Evrope in ZDA. V teh nekaj dneh sta naša sodnika pridobila nove prijatelje iz celotne zemeljske oble, s katerimi si izmenjujejo mnenja in spoznavajo kulturne razlike med njimi kot tudi v načinu, pristopu in sami kakovosti uveljavljanja Pravil igre z delovanjem na igrišču.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA