14.11.2023 | A
Na glavo, za državo, za grb!

Slovenska nogometna reprezentanca je danes v Nacionalnem nogometnem centru Brdo prvič trenirala v polni zasedbi pred sklepnima kvalifikacijskima tekmama z Dansko in Kazahstanom. Treningu je prisostvoval predsednik NZS, Radenko Mijatović, ki si je vzel čas tudi za druženje z zbranimi novinarji.

»Smo v izjemno dobrem položaju, pred ciljnim finišem, potrebno pa je narediti še zadnji korak. Imamo zelo kvalitetno generacijo, fantje so željni dokazovanja in upam, da nam bo uspelo. V petek imamo prvo zaključno žogico. Če ne bo šlo, imamo na voljo še popravni izpit, sam pa verjamem, da bomo v vsakem primeru prečkali ciljno črto,« je prepričan v četrto uvrstitev slovenske reprezentance na veliko tekmovanje predsednik Nogometne zveze Slovenije, ki v zadnjem obdobju preživlja zelo stresne, a tudi lepe trenutke.

»Človek včasih ne more nadzorovati čustev,« je iskreno povedal Mijatović ob spominu na solze, ki so mu stekle po licih po zadnji domači zmagi nad Finsko. »Tekma s Finsko je bila izjemno pomembna, fantje in strokovno vodstvo pa so jo oddelali z desetko. Enako pomembna bo tudi vsaka naslednja tekma. Če hočeš iti na veliko tekmovanje, je potrebno zmagovati v nizu,« razloži Mijatović, ki se vse pogosteje poslužuje tudi nekoliko bolj nenavadnih ritualov v želji po naklonjenosti Boginje Fortune. »Vsi smo verjetno vsaj malo vraževerni. Tudi jaz v zadnjem času oblačim ista oblačila, ko hodim na tekme,« v smehu zaključi predsednik, ki je po pogovoru s sedmo silo odhitel na trening pozdravit nogometaše in strokovno vodstvo.

Predsednikove prisotnosti se je razveselil tudi selektor Matjaž Kek, ki je osredotočen na prihajajočo tekmo z Dansko. »Začenja se najlepši del, treningi, privilegij, priprave na tekme polne izziva. Čaka nas razprodan stadion Parken, ki velja za kulten evropski stadion. Naša želja je, da naredimo čim več in v danem trenutku pokažemo, kar zmoremo. Trenutno je v našem fokusu le Danska,« je jasen selektor, ki ima nekaj težav  z zdravstvenim stanjem varovancev.

»Danes je bil na sporedu prvi trening v popolni zasedbi. Imamo nekaj težav s poškodbami in naslednja dva treninga bosta že razkrila, kdo bo lahko igral v danski prestolnici ter kdo ne. Razmišljati bo potrebno tudi o tem, da imamo 3 tekme v dveh dneh,« pravi selektor, ki niti slučajno ne naseda na danska potenciranja pomena odsotnosti Rasmusa Hojlunda in Christiana Eriksna.

»Če nekdo razmišlja, da je Slovenija samo Šeško in Oblak, se krepko moti. To velja tudi nasprotno in tudi Danske ne predstavljata zgolj Hojlund in Eriksen. Zelo zgovorno je to, da lahko danski selektor namesto njiju vpokliče igralca iz Napolija in Trabzonsporja, ter na ta način da priložnost igralcem, ki se prebijajo iz eminentnih evropskih klubov,« opozarja na širok nabor kakovostnih igralcev Danske Kek, ki se veseli izziva v Kopenhagnu.

»Energija stadiona Parken bo pravi izpit za nas. Vložek je zelo velik, potrebno bo uživati in v danem trenutku sprovocirati sebe, da bomo dali vse od sebe ali pa še malo več. V takih primerih, pa je Slovenija lahko zelo nevarna,« apelira na reprezentante Kek in doda, da je Slovenija na nizkih temperaturah, ki naj bi reprezentanco pričakale v danski prestolnici, že znala pokazati, kaj zmore.

Želja po dokazovanju vodi tudi Timija Maxa Elšnika, ki je letos postal nezamenljiv člen zvezne vrste slovenske nogometne reprezentance. »Verjamem da vsak od nas oziroma vsi Slovenci nestrpno pričakujemo ti dve tekmi. Že na prejšnjem zboru smo si s fanti želeli kar nadaljevati s tekmami za reprezentanco, sedaj pa smo zares tukaj. Dnevi se vlečejo, ker bi radi čimprej zaigrali. Komaj čakam tekmo,« je slikovito predstavil razpoloženje kapetan ljubljanske Olimpije, ki je pripravljen narediti vse za uspeh. »Če me bo v petek selektor izbral za tekmo, bo enako kot doslej. Na glavo, za državo, za grb! To bo enako pri vseh fantih, ki bodo dobili priložnost za igro.«

Elšnik bi bil najbolj srečen, če bi Slovenija potrdila napredovanje že na Danskem. »Čim prej kot zaključimo, tem boljše. Na Danskem smo lahko neobremenjeni, brez pritiska. Nič ne izgubimo, če ne bomo zmagali, lahko pa veliko pridobimo,« razloži Timi, ki ga je po tekmi v Belfastu mučila poškodba, a trenutno nima več resnejših težav. »Zadnjih nekaj dni se počutim vedno bolje in na tekmi z Dansko ne pričakujem nobenih težav. Na takšnih tekmah pozabiš na to. Mora te nositi adrenalin, želja, tudi če si utrujen.«

Podobno razmišlja tudi Žan Karničnik, igralec meseca oktobra v Prvi ligi Telemach. »Čakata nas dve zelo pomembni tekmi, ki bosta obeležili leto, v katerem smo delali zelo dobro. Potrebno bo potrditi vse to delo in upam, da bomo to storili že na Danskem,« pravi Karničnik, ki se ne boji Dancev, še manj pa obremenjuje z njihovimi težavami s poškodbami.

»Ne oziramo se na to. Hojlund in Eriksen sta igrala že v Stožicah, kjer smo bili enakovredni. To so njihove težave in s tem se morajo oni ukvarjati, mi pa se bomo s svojimi. Nikoli ni idealno, smo pa tudi že doma pokazali, da se lahko enakovredno kosomo z njimi in tako se bomo tudi lotili te tekme,« zaključi branilec Celja.


Tekst: MKo
Foto: media24.kylo

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA