03.09.2023 | Futsal U19
Na krilih navijačev do prve zmage

Slovenija U19 je s tekmo proti Finski začela nastop na evropskem prvenstvu v Poreču. Uvodoma so varovanci selektorja Tomislava Horvata s čvrsto in potrpežljivo igro na krilih izjemnih navijačev s 4:2 porazili Finsko.

Po tekmi je reprezentanci čestital tudi predsednik komisije za futsal in član IO NZSVlado Močnik, ki izbrano vrsto spremlja v Poreču.

Sledi Ukrajina

Jutri ob 13. uri Slovenija igra 2. tekmo predtekmovanja: tekmec bo Ukrajina, ki je na 2. tekmi skupine z 1:2 izgubila proti Italiji. 

Odločni Finci

Slovenija je tekmo začela v postavi kapetan Alen Ruis, Nik Ambrožič, Luka Čop, Lovro Trdin (v tej četvorki menjal danes kaznovanega Anžeta Žlindro), Žiga Frank. Finci so podjetneje, tudi odločneje začeli otvoritveno tekmo 3. evropskega prvenstva v tej starostni kategoriji. Že v 38. sekundi je izvrstno posredoval naš golman Nik Ambrožič (s strelom je poizkusil Otto Mäntylä), temu so sledili tudi štirje koti, iz katerih pa resneje slovenski gol ni bil ogrožen. V 2. minuti prva nevarna akcija za Slovenijo: Luka Čop je dobil žogo po liniji in pomeril. V 2. minuti je bil spet na mestu Ambrožič, streljal je Atte Taipale. V nadaljevanju je Slovenija vzpostavila ravnotežje, ki ga je držala takrat, ko so se igralci držali taktičnih navodil selektorja. Na začetku 3. minute je v igro vstopila nova četvorka: Vid Kos, Andraž Gregorič, Kristjan Čeh, Lovro Skrinjar. V nadaljevanju tekme sta se v tej slednji četvorki izmenjavala Luka Grm in Gaj Križaj.

Ambrožič poškodovan, Čop za 1:0

V 3. minuti je dobro poizkusil Vid Kos, na drugi strani je zapretil Mäntylä. V 4. minuti je sledila lepa akcija Slovenije, Skrinjar je na drugi vratnici iskal Čeha, ki je bil za drobec sekunde prekratek. V 5. in 6. minuti sta poizkusila Čop in kapetan Ruis, za tem še Gregorič in Čeh. V 9. in 10. minuti so bili Finci blizu gola, v 12. minuti pa je selektor Tomislav Horvat zahteval prvo minuto odmora. Takoj po prihodu na parket in minuti odmora je Frank po podaji Skrinjarja stresel okvir vrat. V naslednji minuti je od daleč meril Alen Ruis, naslednjih nekaj minut je minilo v dominaciji Finske. Spet se je izkazal Nik Ambrožič, ki pa je ob koncu prvega polčasa dobil udarec v oko, na golu ga je odlično nadomestil Luka Lovrec. Še več: Slovenija je po golu Luke Čopa odšla na odmor z minimalno, a toliko bolj dragoceno prednostjo 1:0.

Do 4:0

Drugi polčas je Slovenija začela boljše, odločneje. Prvo priložnost pa so imeli Finci: Eric Sylla se je znašel iz oči v oči z golmanom Lovrecom, ki je bil suveren. Na drugi strani je Trdin stresel vratnico po podaji Čopa. V 30. minuti pa spet nagrada za trud pri vztrajanju pri taktičnih zamisli: Skrinjar je zadel za 2:0. V 36. minuti so si Finci gol zabili sami, zadnji pri nas se je žoge dotaknil Andraž Gregorič, v 37. minuti je Trdin povišal na 4:0. V zadnjih treh minutah so Skandinavci omilili poraz, Finci so zaigrali z igralcem, vratarjem v polju.

4:0

Slovenija in Finska sta dosedaj v tej starostni kategoriji odigrali štiri tekme, vsakič pa je zmagala Slovenija, ki tako malo golov kot danes, še ni prejela.

Dosedanje medsebojne tekme Slovenije in Finske:
Slovenja – Finska 4:2 (3.9. 2023)
Slovenija – Finska 5:4 (2.7. 2023)
Slovenija – Finska 5:3 (1.7. 2023)
Slovenija – Finska 6:3 (12.6. 2018)

Izjavi po tekmi:

Tomislav Horvat, selektor Slovenije:
„Izredno težka tekma je bila. Čestitam fantom, ker so dali v tem hipu resnično vse, kar premorejo. Zasluženo smo zmagali. Dali smo te gole, ob koncu pa zaradi utrujenosti nismo več mogli dovolj dobro pokrivati, ko so Finci igrali z golmanom. Nismo bili pravi. A plan je dosežen, prve tri točke so pri nas. Gremo naprej. Naša dva sidraša Lovro in Luka sta odigrala briljantno tekmo. Ko pa je Lovro zadel za 2:0, so Fincem pošle moči, zato so imeli težave, za tem, tudi posledica našega 2. gola, pa smo jim zabili še dvakrat. Ob koncu prvega polčasa smo ostali brez golmana Nika Ambrožiča, ki je dobil udarec v glavo. V igro je Luka vstopil neogret in vrhunsko opravil svoje delo, predtem je bil vrhunski tudi Nik. Izkazalo se je, da imamo za ta nivo dva vrhunska golmana, obema čestitam.“

Luka Čop:
„Super se imamo v Poreču, v ekipi vlada dobro vzdušje. Vesel sem, ker smo zmagali na prvi tekmi, to je velik plus za naprej. Tudi naprej bomo dali vse od sebe, zato rezultat ne bo izostal. Danes smo igrali pametno, nismo jim dali veliko priložnosti za zadetek, mi pa smo svoje izkoristili. Če bi jih izkoristil še več, bi bil rezultat še višji. Je pa res, da bi tudi oni lahko zmagali. Zdaj se lažje diha. Sprva je bil pritisk. Potem pa smo slišali slovensko himno, naše občinstvo je ustvarilo izjemno vzdušje. Veliko navijačev je prišlo, vesel sem jih bil. Upam, da nas še naprej podpirajo. Le hvala jim lahko rečem!“


Omenili smo jih na začetku, pa jih prav, da jih še enkrat: veliko zahvalo in velik poklon zaslužijo navijači, ki so se v velikem številu zbrali na tekmi in podprli našo reprezentanco! Hvala!
 

Tekme Slovenije v predtekmovanju evropskega prvenstva:

3.9.
Finska – Slovenija 2:4 (0:1)
0:1 Čop (18.), 0:2 Skrinjar (30.), 0:3 Kruuti (36./AG), 0:4 Trdin (37.), 1:4 Paappanine (38.), 2:4 Kos (39./AG)

4.9.
Slovenija – Ukrajina (13.00) (prenos na Sportklub 1)

6.9.
Slovenija – Italija (15.30) (prenos na Sportklub 3)

Tekme na EP:

3.9.
Finska – Slovenija 2:4
Ukrajina – Italija 1:2
Portugalska – Španija 5:3
Hrvaška – Francija 6:6

4.9.
Slovenija – Ukrajina (13.00)
Italija – Finska (15.30)
Francija – Portugalska (18.00)
Španija – Hrvaška (20.30)

Slovenija FU19:
Luka Grm (FK Dobrepolje), Kristjan Čeh (KMN Miklavž), Nik Ambrožič (The Nutrition Extrem), Luka Čop (The Nutrition Extrem), Anže Žlindra (The Nutrition Extrem), Andraž Gregorič (The Nutrition Extrem), Žiga Frank (FK Siliko), Luka Lovrec (KMN Meteorplast), Niko Kosec (KMN Meteorplast ŠIC bar), Alen Ruis (KMN Meteorplast ŠIC bar), Vid Kos (KMN Meteorplast ŠIC bar), Lovro Trdin (KMN Meteorplast ŠIC bar), Lovro Skrinjar (ŠD Mlinše), Gaj Križaj (ŠD Mlinše).

Dosedaj 74 tekem

Reprezentanca U19 je dosedaj odigrala 74 uradnih tekem, zbrala je 34 zmag, 12 remijev in 29 porazov. Dosegla je 243 golov, prejela je jih je 205.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 06.04.2024 | Futsal U19
    Po 3. mestu še pohvala selektorja
    Naša mladinska futsal reprezentanca je z zmago proti Slovaški (3:2) končala močan mednarodni turnir Istra Nations Cup 2024. Slovenija je v štirih tekmah vknjižila tri zmage in remi, kar je bilo dovolj za končno 3. mesto.
  • 05.04.2024 | Futsal U19
    Za 3. mesto proti Slovaški
    „Za današnjo tekmo lahko ekipo le pohvalim. Vsi so odigrali na visokem nivoju v vseh segmentih igre. Čestitam jim, tako se mora igrati na evropskem nivoju. Vesel sem, da so fantje odigrali tako in da bom tudi sam dobil še večji zagon in da bomo napredovali. Še enkrat jim čestitam,“ je povedal selektor Tomislav Horvat.
  • 03.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu boljši od ZDA
    Mladinska futsal reprezentanca je na turnirju v Novigradu zabeležila 2. zmago. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so 4:3 premagali reprezentanco ZDA (U18). V četrtek je za Slovenijo prost dan, v petek pa jih čaka zadnja tekma predtekmovanja – tekmec bo domačin, Hrvaška (5.4. ob 18. uri).
  • 02.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu do zmage
    Mladinska futsal reprezentanca je turnir v Novigradu začela z zmago proti Severni Makedoniji (3:2). Za zmago sta zadela Urban Sevenšek (2) in Amar Velić. Slovenija bo jutri igrala proti ZDA.
  • 01.04.2024 | Futsal U19
    V Novigradu začenjajo proti Severni Makedoniji
    „V petih dneh bomo odigrali štiri tekme. Taki turnirji so izredno pomembni za našo ekipo, ki se še razvija, ki je v nastajanju,“ selektor Horvat izpostavi pomen turnirja za našo reprezentanco.
  • 25.03.2024 | Futsal U19
    Na turnir na Hrvaško
    Redni del turnirja Slovenija začenja v skupini B, ob njej še Severna Makedonija. ZDA U18 in Hrvaška. V skupini A bodo igrale ZDA U19, Črna gora in Francija. Zadnji dan turnirja sledijo tekme za razigravanje za končna mesta od 1. do 6.
  • 15.02.2024 | Futsal U19
    Na drugi tekmi boljši od Črne gore
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na drugi tekmi s 5:0 premagala Črno goro. Dan prej so varovanci selektorja Tomislava Horvata slavili zmago z rezultatom 5:4.
  • 14.02.2024 | Futsal U19
    V 39. minuti do zmage proti Črni gori
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na prvi tekmi s 5:4 premagala Črno goro. V sredo se bosta reprezentanci pomerili še enkrat.
  • 13.02.2024 | Futsal U19
    Danes in jutri dve preizkušnji za mladinsko reprezentanco
    Futsal reprezentanca do 19 let nadaljuje z delom. Pred varovanci selektorja Tomislava Horvata sta dve novi preizkušnji. Danes in jutri se bodo dvakrat pomerili z vrstniki iz Črne gore. Današnja tekma se začne ob 17.30, jutrišnja ob 17.00.
  • 11.02.2024 | Futsal U19
    Dvakrat proti Črni gori
    Pred futsal reprezentanco do 19 let sta dve novi preizkušnji. Izbranci selektorja Tomislava Horvata se bodo zbrali v Podčetrtku, kjer jih v torek, 13.2., in v sredo, 14.2., čakata tekmi s črnogorskimi vrstniki.

DELI NA