Naslednja ovira je finski prvak

Nogometaši Maribora so lov na skupinski del UEFA Lige prvakov sklenili v moldavskem Kišinjevu, a slovenski prvaki ostajajo v igri za evropsko jesen. Štajerci se bodo skušali prebiti v UEFA Evropsko ligo, tekmec v tretjem krogu kvalifikacij UEFA Evropske lige pa bo HJK Helsinki.

Finski prvaki so pred dobrim tednom izgubili z Viktorio iz Plzna in se po skupnem izidu 1:7 poslovili od najelitnejšega tekmovanja na Stari celini. Mariborski strateg Radovan Karanović pred obračunom v Ljudskem vrtu svari, da rezultat ne kaže prave kakovosti tekmeca iz Helsinkov. "Naša želja je, da skušamo z igro kratkih podaj priti do zaključka akcij. Ne moremo povedati, da smo zadovoljni s tem, kar smo glede igre v napadu prikazali v zadnjem času. Želim si, da bi bili jutri bolj neposredni proti golu, si pa ne želim, da bi spremljali divji nogomet. Tekom celotene tekme moramo imeti nadzor nad posestjo žoge," poudarja trener Maribora. 

Eden od adutov vijoličastih bo tudi Jan Repas, ki je sodelovanje z aktualnim prvakom podaljšal do leta 2025. "Šerif je bil čvrst tekmec, podobno lahko pričakujemo od Fincev. Dovolj pove podatek, da so bili lani v evropskem tekmovanju udeleženci skupinskega dela. Med pripravami smo naredili vse, da bi bili v četrtek v najboljšem stanju. Fizično in taktično. Odigrali smo slabše v Kopru, a smo si rekli takoj po vrnitvi domov, da je treba odmisliti nedeljsko dogajanje, saj nam naslednja tekma lahko veliko prinese. Gre za evropsko jesen in povrnitev samozavesti pred derbijem," si želi vezist.

Mariborčani se v srečanje podajajo brez Nina Žuglja, ki se je v začetku tedna preselil na Norveško, na seznamu poškodovanih nogometašev pa ob Aleksu Pihlerju in Martinu Milcu ostaja tudi Rok Sirk. Veseli spoznanje, da je za vrnitev na igrišča nared Marko Božić, na prve evropske minute v vijoličastem dresu pa lahko upajo Vlada Vidaković, Andraž Žinić in zadnji novinec Marin Laušić.  

Kot je dejal že Repas, bi si Maribor z izločitvijo finskega tekmeca že zagotovil nastop v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige, v t.i. playoffu UEFA Evropske lige pa na zmagovalca slovensko-finskega para čaka danski Silkeborg. Poraženec se bo v zadnjem predkrogu izločilnih bojev UEFA Evropske konferenčne lige pomeril z romunskim Clujem ali beloruskim Šahtarjem iz Soligorska, ki so ga Mariborčani že izločili v prvem krogu kvalifikacij UEFA Lige prvakov.

HJK bo drugič v svoji bogati in dolgoletni zgodovini gostoval v Sloveniji, a dozdajšnji spomini niso najlepši. Zasedba iz Helsinkov je pred štirimi leti gostovala v Stožicah in izgubila oba dvoboja z Olimpijo. Modro-beli so lani zaigrali v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige, v skupini A pa so morali obakrat priznati premoč linškega LASK-a in Maccabija iz Tel Aviva, z dvema zmagama v spopadu z armenskim Alaškertom pa so zasedli tretje mesto. Dvaintridesetkratni državni prvaki so največji mednarodni uspeh dosegli v sezoni 1998/99, ko se je najtrofejnejši finski klub v skupinskem delu UEFA Lige prvakov meril s PSV Eindhovnom, Kaiserslauternom in Benfico.  

Četrkov dvoboj v Ljudskem vrtu se bo pričel ob 20:15, neposredni prenos tekme pa si boste lahko ogledali na prvem programu Sportkluba.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 19.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Rogaška
    Nedeljski spored odpira štajerski spopad med Mariborom in Rogaško. Komu bo pripadel?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 14.04.2024 | Prva liga Telemach
    Vijoličasti do točke pri Bravu
    Nogometaši Brava Kostela in Maribora so se v 31. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Bravo - Maribor
    Razočarani Bravo gosti eno najbolj vročih ekip pomladi. Lahko Šiškarji kljub vsemu presenetijo vijoličaste?
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Mura
    Ni predaha, Prva liga Telemach se z 29. krogom nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Kdo bo boljši v štajersko-prekmurskem derbiju?
  • 05.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor zanesljiv v Kidričevem
    Nogometaši Aluminija so v 29. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 0:2 (0:1).
  • 04.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Aluminij - Maribor
    Potem ko je z gostovanja pri vodilni ekipi lige Aluminij odnesel točko, bo skušal štrene zmešati še Mariboru. Mu lahko uspe?
  • 27.03.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Maribor - Kalcer Radomlje
    V reprizi pokalnega obračuna z začetka meseca se bo Maribor pomeril z Radomljami. Kdo bo boljši?

DELI NA