25.05.2022 | A
Nov dres, stara ljubezen (video)

Slovenska nogometna reprezentanca se v nove reprezentančne izzive podaja v novi podobi. Če je v preteklosti nosila drese, katerih simbole in barve so narekovale smernice opremljevalca, pa bodo v prihodnosti slovenski nogometaši nosili drese, ki so jih skupaj z navijači izbrali sami.

Nogometna zveza Slovenija je konec leta 2021 organizirala vabljeni razpis za pripravo predlogov nove grafične podobe dresa slovenske reprezentance v naslednjem štiriletnem ciklu. K sodelovanju na razpisu je bilo povabljenih 8 nogometnih navdušencev z oblikovalskim znanjem, ki so predložili 11 različnih predlogov domačega in gostujočega dresa.

V želji podobo slovenske nogometne reprezentance bolj približati navijačem je NZS izvedla glasovanje, v katerem so med petimi najboljšimi predlogi izbirali navijači, reprezentanti ter komisija NZS. Zmagovalni dres je dobil kar 41 odstotkov glasov javnosti ter 38 odstotkov glasov reprezentantov, medtem ko je dres na drugem mestu prejel 34 odstotkov glasov javnosti in 38 odstotkov glasov reprezentantov. V javnem glasovanju je glasovalo nekaj manj kot 5000 navijačev, ki so na koncu prevesili tehtnico na stran zmagovalnega dresa. Končna verzija dresa se je nato zaradi usklajevanja z proizvajalcem še nekoliko spremenila, predvsem zato, da se bodo reprezentanti v njem počutili čim bolje.

Opis novega dresa

Nogometni uspehi so že večkrat povezali Slovence. Nismo se poznali, a čustva so bila enotna. Povsem zedinjeni pa nismo bili. Četudi smo čutili enako, nas barve in simboli niso nikoli zares spojili.

Sledimo vodilu, da dres ni podoben dresu kateregakoli slovenskega kluba. Simboli in barve, uporabljeni na dresu, so nam skupni od leta 1991.Triglav ostaja na dresu v nekoliko spremenjeni obliki, dodali pa smo mu rdeč simbol srca, ki reprezentante opominja, da se za državni dres igra s srcem.

Na dresih je nad številko in pod njo izrisan vzorec. Z njegovo popolnitvijo bomo dosegli ustrezno povezavo z novim simbolom. Dizajna domačega in gostujočega dresa lahko med seboj kombiniramo. Velik kontrast med potiskom in ozadjem na obeh dresih zagotavlja dobro vidljive zapise na vseh delih športne opreme.

Nov dres, stara ljubezen

Navijači bodo nov dres premierno videli na tekmi med Slovenijo in Švedsko, ki bo 2. junija ob 20:45 v Stožicah (vstopnice so na voljo na spletni strani NZS), že danes pa ga predstavljamo v obliki promocijskega videa. Nogometna zveza Slovenije je namreč združila moči z mlado ekipo na čelu z režiserjem in producentom Davidom Podgornikom, glasbo pa je poleg reprezentančne himne Siddharte ustvarila še Neisha.

Zgodba govori o mladi nogometni navijačici, ki jo zjutraj preseneti dostava posebnega paketa. Kljub temu, da je premlada, da bi v živo doživela zadnji nastop Slovenija na Svetovnem prvenstvu, se dogodkov spominja preko arhivskih zapisov, njene oči pa pričajo o goreči želji, da bi tudi sama nekoč spremljala slovensko reprezentanco na največjem odru. In včasih so sanje le en korak stran...

 

 

Režiser & producent: David Podgornik
Direktor fotografije: Klemen Vogrič
Prva asistentka režije: Katja Kavšek
Prva asistentka kamere: Vita Orehek
Mojster luči: Graal Lucignano
Best boy: Urban Zore
Grip: Hugo Prostor
Asistent produkcije: Luka Mavrič
Vodja lokacije: Jaka Marinšek
Kostumografinja: Suzana Bičanič
Maskerka: Sarah Bamburač
Snemalec zvoka: Luka Peršolja
Glasba: Neisha & Siddharta
Mix zvoka: Rok Molnar
BTS foto: Helena Ileršič
Produkcija: Perspektiva
Posebna zahvala: Matej Slabe

 

 

SORODNE NOVICE

 • 26.01.2023 | A
  Črnigoj znova v Serie A
  V elitni italijanski nogometni ligi bo po novem igral še en Slovenec. V Serie A se namreč vrača reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki se je pridružil Salernitani.
 • 23.01.2023 | A
  Zajc z zadetkom Fenerbahčeju pomagal do zmage v pokalu, Oblak dvakrat nepremagan
  Minuli konec tedna so bili ponovno na delu nekateri izmed slovenskih reprezentantov. Igralsko je bila tokrat aktivna dvanajsterica, medtem ko preostali še vedno čakajo na nadaljevanje državnih prvenstev.
 • 16.01.2023 | A
  Šporar priigral zmago Panathinaikosu
  Pretekli konec tedna je bila igralsko aktivna enajsterica slovenskih reprezentantov. Poleg španskega, italijanskega, francoskega in portugalskega državnega prvenstva, kjer si kruh služi šesterica naših reprezentantov, so aktivne tudi lige v Grčiji, Turčiji in na Cipru, kjer za svoje klube nastopa preostalih pet članov slovenske izbrane vrste, aktivnih v prvi polovici januarja.
 • 09.01.2023 | A
  Novo leto za reprezentante
  Po zaključenem svetovnem prvenstvu v decembru so slovenski reprezentanti ponovno pričeli s klubskimi obveznostmi. Kljub temu, da večina tekmovanj, vključno s slovenskim, še vedno miruje, pa je trinajsterica nogometašev z zadnjega reprezentančnega seznama že v polnem tekmovalnem pogonu.
 • 03.01.2023 | A
  V letu 2022 najboljša Benjamin Šeško in Lara Prašnikar
  Športni dnevnik Ekipa SN je v sodelovanju z novinarji ostalih slovenskih medijev petnajstič izbral slovenskega nogometaša leta. Naziv je pripadel Benjaminu Šešku, ki je bil tudi najboljši mladi nogometaš Slovenije, Lara Prašnikar pa je najboljša nogometašica leta.
 • 30.12.2022 | A
  Intervju: Matjaž Kek
  S selektorjem članske reprezentance o ugotovitvah iz Lige narodov, novih vlogah v ekipi, popotnici pred kvalifikacijami za Euro 2024 in možnostih, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje.
 • 20.12.2022 | A
  Ne zamudite praznične akcije: Čaka vas darilo
  Reprezentanca Slovenije bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, v lovu na uspešen rezultat pa bo računala tudi pomoč s tribun. Kupci paketa vstopnic za pet domačih tekem boste prejeli brezplačni navijaški šal slovenske reprezentance.
 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.

DELI NA