25.05.2022 | A
Nov dres, stara ljubezen (video)

Slovenska nogometna reprezentanca se v nove reprezentančne izzive podaja v novi podobi. Če je v preteklosti nosila drese, katerih simbole in barve so narekovale smernice opremljevalca, pa bodo v prihodnosti slovenski nogometaši nosili drese, ki so jih skupaj z navijači izbrali sami.

Nogometna zveza Slovenija je konec leta 2021 organizirala vabljeni razpis za pripravo predlogov nove grafične podobe dresa slovenske reprezentance v naslednjem štiriletnem ciklu. K sodelovanju na razpisu je bilo povabljenih 8 nogometnih navdušencev z oblikovalskim znanjem, ki so predložili 11 različnih predlogov domačega in gostujočega dresa.

V želji podobo slovenske nogometne reprezentance bolj približati navijačem je NZS izvedla glasovanje, v katerem so med petimi najboljšimi predlogi izbirali navijači, reprezentanti ter komisija NZS. Zmagovalni dres je dobil kar 41 odstotkov glasov javnosti ter 38 odstotkov glasov reprezentantov, medtem ko je dres na drugem mestu prejel 34 odstotkov glasov javnosti in 38 odstotkov glasov reprezentantov. V javnem glasovanju je glasovalo nekaj manj kot 5000 navijačev, ki so na koncu prevesili tehtnico na stran zmagovalnega dresa. Končna verzija dresa se je nato zaradi usklajevanja z proizvajalcem še nekoliko spremenila, predvsem zato, da se bodo reprezentanti v njem počutili čim bolje.

Opis novega dresa

Nogometni uspehi so že večkrat povezali Slovence. Nismo se poznali, a čustva so bila enotna. Povsem zedinjeni pa nismo bili. Četudi smo čutili enako, nas barve in simboli niso nikoli zares spojili.

Sledimo vodilu, da dres ni podoben dresu kateregakoli slovenskega kluba. Simboli in barve, uporabljeni na dresu, so nam skupni od leta 1991.Triglav ostaja na dresu v nekoliko spremenjeni obliki, dodali pa smo mu rdeč simbol srca, ki reprezentante opominja, da se za državni dres igra s srcem.

Na dresih je nad številko in pod njo izrisan vzorec. Z njegovo popolnitvijo bomo dosegli ustrezno povezavo z novim simbolom. Dizajna domačega in gostujočega dresa lahko med seboj kombiniramo. Velik kontrast med potiskom in ozadjem na obeh dresih zagotavlja dobro vidljive zapise na vseh delih športne opreme.

Nov dres, stara ljubezen

Navijači bodo nov dres premierno videli na tekmi med Slovenijo in Švedsko, ki bo 2. junija ob 20:45 v Stožicah (vstopnice so na voljo na spletni strani NZS), že danes pa ga predstavljamo v obliki promocijskega videa. Nogometna zveza Slovenije je namreč združila moči z mlado ekipo na čelu z režiserjem in producentom Davidom Podgornikom, glasbo pa je poleg reprezentančne himne Siddharte ustvarila še Neisha.

Zgodba govori o mladi nogometni navijačici, ki jo zjutraj preseneti dostava posebnega paketa. Kljub temu, da je premlada, da bi v živo doživela zadnji nastop Slovenija na Svetovnem prvenstvu, se dogodkov spominja preko arhivskih zapisov, njene oči pa pričajo o goreči želji, da bi tudi sama nekoč spremljala slovensko reprezentanco na največjem odru. In včasih so sanje le en korak stran...

 

 

Režiser & producent: David Podgornik
Direktor fotografije: Klemen Vogrič
Prva asistentka režije: Katja Kavšek
Prva asistentka kamere: Vita Orehek
Mojster luči: Graal Lucignano
Best boy: Urban Zore
Grip: Hugo Prostor
Asistent produkcije: Luka Mavrič
Vodja lokacije: Jaka Marinšek
Kostumografinja: Suzana Bičanič
Maskerka: Sarah Bamburač
Snemalec zvoka: Luka Peršolja
Glasba: Neisha & Siddharta
Mix zvoka: Rok Molnar
BTS foto: Helena Ileršič
Produkcija: Perspektiva
Posebna zahvala: Matej Slabe

 

 

SORODNE NOVICE

 • 25.11.2022 | A
  Na črni petek paketne vstopnice po izjemnih cenah
  Slovenska nogometna reprezentanca bo marca pričela s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po šestih zaporednih tekmah brez poraza odločeni tudi v kvalifikacijah pokazati pravo vrednost, za uvrstitev na evropsko prvenstvo pa bodo morali osvojiti najmanj drugo mesto v kvalifikacijski skupini H.
 • 24.11.2022 | A
  Andres Vombergar obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu
  Andres Vombergar je v Romuniji debitiral v dresu slovenske državne reprezentance, kjer mu je selektor Matjaž Kek namenil cel drugi polčas v Cluju, že v naslednjih dneh pa je argentinski Slovenec obiskal Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenci podaljšali pozitivno serijo, v Stožicah ugnali Črnogorce
  Nogometna reprezentanca Slovenije je za konec tekmovalnih obveznosti v letu 2022 pred več kot 11 tisoč gledalci dobila pripravljalno srečanje s Črno goro. Za zmago Slovenije je pred več kot 11 tisoč gledalci zadel Miha Zajc.
 • 20.11.2022 | A
  Slovenija danes s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek z 2:1 zmagali v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah začel ob 15. uri.
 • 19.11.2022 | A
  Slovenski nogometaši leto 2022 končujejo s tekmo s Črno goro
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo opravila še zadnjo tekmovalno obveznost v letu 2022. Izbrance Matjaža Keka, ki so v četrtek zmagali z 2:1 v Romuniji, čaka še obračun s Črno goro. Ta se bo v Stožicah pred približno 10.000 gledalci začel ob 15. uri.
 • 18.11.2022 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Črno goro
  Za nedeljsko tekmo med Slovenijo in Črno goro v Stožicah vlada veliko zanimanje, zato vsem navijačem priporočamo, da se seznanijo s pomembnimi informacijami pred tekmo.
 • 17.11.2022 | A
  Z odličnim prvim polčasom do nove zmage
  Reprezentanca Slovenije je z odlično predstavo v prvem polčasu pripravljalnega srečanja premagala Romunijo. Slovenci so pozitivno serijo podaljšali z goloma Benjamina Šeška in Andraža Šporarja.
 • 17.11.2022 | A
  Slovenija danes z Romunijo
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes ob 17.30 odigrala pripravljalno tekmo v Cluju z Romunijo. Naši fantje želijo nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024.
 • 16.11.2022 | A
  Reprezentanca prispela v Romunijo
  Nogometna reprezentanca Slovenije je po popoldanskem letu v Cluj prispela v Romunijo, kjer bo jutri, ob 17:30, odigrala prvo od dveh novembrskih prijateljskih tekem.
 • 16.11.2022 | A
  Tekmi z Romunijo in Črno goro kot uvod za prihajajoče kvalifikacije
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek ob 17.30 po slovenskem času v Cluju igrala prijateljsko tekmo z Romunijo. Na pot bo šla danes popoldne, želja pa je nadaljevati pozitiven vtis in izkoristiti čas pred marčevskim začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V nedeljo jo čaka še obračun v Stožicah s Črno goro.

DELI NA