15.06.2010 | A
Nove skrbi za Capella, Kek brez težav

Po regeneraciji s prvih preizkušenj, so ekipe že začele s pripravo na naslednje dvoboje. Medtem, ko iz slovenskega tabora ni novic o kakšnih novih poškodbah, pa si Capello beli glavo s tem, kako sestaviti ekipo za nadaljnje tekmovanje.

Skrbi za Capella, Kek s sladkimi skrbmi

Zaradi poškodbe dimelj Ledleyja Kinga ne bo na dvoboju Anglije z Alžirci, niti prihodnjo sredo, ko se bodo Otočani spopadli z vodilnim moštvom skupine C. Kapetan Tottenhama naj bi počival tri tedne, kar pomeni, da je branilec za prvi del tekmovanja izgubljen. Po poškdobi Ria Ferdinanda pred pričetkom prvenstva, je poškodba njegove zamenjave kar hud udarec za angleško zadnjo linijo. Včeraj na treningu zaradi težav z gležnjem ni bilo Wayna Rooneyja, a se je že danes skupaj z Ashleyjem Colom pridružil ekipi.

Sicer pa so slovenci danes proti koncu tekme uigravali prekinitve, Matjaž Kek pa kakšnih novih težav, po tistih z Renejem Krhinom, tokrat nima. Mladenič iz Jakobskega Dola je sicer včeraj obiskal levji park, danes pa že tekel, tako da ne kaže, da bi šlo za kaj hujšega, vseeno pa ga bo imela zdravniška služba na čelu z dr. Vogrinom te dni pod drobnogledom. Če bo šlo vse po načrtih, bo Kek imel te dni do tekme z ZDA le še sladke skrbi glede sestave ekipe. Potem, ko se je ekipa znebila psihološkega pritiska pred prvo tekmo ter osvojila zgodovinsko zmago, bodo fantje proti ZDA, kljub pomembnosti tekme, lahko zaigrali nekoliko bolj sproščeno, kar bo vplivalo tudi na slovensko predstavo.

Sicer sta na novinarski konferenci po tekmi pred medije sedla Dalibor Stevanovič in Andrej Komac, ki sta odgovarjala na vprašanja o tem, ali je močnejši tekmec ZDA ali Anglija. Oba sta izpostavila, da gre za dve močni ekipi, toda Slovenci se poglabljajo in skrbijo najprej za napredek svoje igre, nakar pride na vrsto nasprotnik. Omenjena taktika je očitno že preizkušena in delujoča, saj so Kekovi izbranci tako izločili Rusijo in v debiju osvojili, za svetovno javnost presenetljive, tri točke proti Alžircem.

Zaostrene vremenske razmere

Temperature so se na jugu afriške celine nekoliko spustile, poleg neugodnih vremenskih razmer pa iz danskega tabora opozarjajo tudi na Ellis Park, kjer naj bi slovenske junake čakale težke razmere. Najvišje prizorišče tokratnega mundiala leži kar 1753 metrov nad morjem, nogometaši pa tarnajo, da jih eno od desetih prizorišč izčrpava. Redkejši zrak pa s seboj nosi tudi hitrejšo žogo, nad katero tarna veliko udeležencev mundiala in je že na nekaj srečanjih ravnala povsem po svoje. »Kdor se bo najbolje privadil na take pogoje, bo igral v finalu,« je prepričan danski čuvaj mreže. Drži pa tudi dejstvo, da so na prizorišče najbolj občutljiva evropska moštva.

V mislih že Američani

Selektor Matjaž Kek se zaveda, da bi jih morebitna zmaga proti Američanom zagotovo pripeljala v osmino finala, a razpoloženje ostaja sproščeno in optimistično tudi tokrat. »Takšna zmaga, kot je uspela nam v nedeljo, prinese le ekipa, ki ima karakter,« o svojih varovancih s ponosom govori prvi mož slovenske čete. Mu zgodbo lahko uspe ponoviti proti Američanom? »Zavedamo se, da moramo biti v naslednji tekmi boljši,« ostaja realen.

Del strokovnega štaba si je ogledal tekmo med Angleži in Američani, informacij o nasprotniku je dovolj. »Skušali bomo skovati taktiko. Čaka nas pekel, lahko pa iz tekme samo dobimo in pridemo še večji.« In k temu stremi celotna reprezentanca. »Igrali bomo z željo po zmagi.« Nasprotnik ni nepremagljiv, kar so Kekovi varovanci nič kolikokrat že dokazali, potrebna pa bo razpoloženost tako branilcev, kot tudi strelsko nabrušenih napadalcev, da Slovenija znova osvoji tri točke.

Zahteven tekmec čaka Bradleyjeve varovance, so si enotni nogometaši, ki bodo čez dobra dva dni stala Kekovi enajsterici nasproti. »Čaka nas dobro organizirana ekipa, ki lahko uspava tekmeca, a ga že naslednji trenutek kaznuje z nevarnim protinapadom,« je analiza slovenske igre po besedah ameriških strokovnjakov. »Tekma bi lahko spominjala na šahovski dvoboj.« Da bo le Kek vlekel prave poteze, pa so želje občutno manjše države ob Jadranskem morju. Če je bilo dovolj moči za Ruse, se lahko zoperstavimo tudi več kot 300 milijonskemu narodu onkraj luže.

Dobro razpoloženi Simič

Med današnjo vadbo pa je bil dobro razpoložen predsednik Simič, ki si je vzel nekaj minut tudi za zbrane novinarje. Simič, ki se sicer vsakodnevno udeležuje treningov Kekove triindvajsterice, si je tokratni trening ogledal v družbi častnega predsednika Zavrla. Obenem je Simič izrazil zaupanje v delo reprezentance »Verjamem, da se bomo uvrstili v nadaljevanje, toda na vsaki tekmi odloča veliko faktorjev. Ne bo pa tekma proti ZDA odločilna, saj je potem na vrsti še tekma z Anglijo."

Še en predsednik pa se bo te dni mudil na ogledu slovenskih junakov. Predsednik države dr. Danilo Türk si bo na tribunah Ellis Parka ogledal srečanje Slovenije in ZDA. Na ključno srečanje skupine C, ki Sloveniji že lahko zagotovi napredovanje, ga je povabil predsednik Simič z vodstvom slovenske reprezentance v upanju, da tako kot na srečanju proti Rusiji, tudi tokrat prinese srečo. Več tukaj.

Sodil bo Malijec

Znana pa je tudi druga četverica, ki bo delila pravico na petkovem srečanju. Komanu Coulibalyju, ki prihaja iz Bamaka bodo pomagali Maročan, Angolec in Malezijec. Več tukaj.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA