23.12.2023 | Sodniki
Novi mednarodni sodnik - Intervju Martin Matoša

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila enotne FIFA liste sodnikov in pomočnikov za leto 2024. Po petih letih z grbom FIFA se je iz liste glavnih sodnikov poslovil Nejc Kajtazović, ki je v Trnavi je 15. julija 2021 kot prvi Slovenec vodil tekmo v Konferenčni ligi 2021/22, njegovo mesto na listi mednarodnih sodnikov pa je zasedel 28- letni Martin Matoša iz Loga pri Brezovici, član DNS Ljubljana.

Univ. dipl. inž. strojništva in poklicni strojni inženir-konstrukter je sodnik postal leta 2013 na sodniškem tečaju na Gimnaziji Vič, dobro leto dni kasneje pa je že vodil prvo člansko tekmo, ko je 8.junija 2014 sodil dvoboj Šmartno - Dragomer. V programu mentorji in talenti je hitro napredoval in 18. marca 2018 vodil prvič tekmo 3. SNL med ekipama Ilirska Bistrica - Ajdovščina ter nato 28. septembra 2019 premierno delil pravico še na nivoju 2. SNL med Beltinci in Rogaško.

Od leta 2020 se nahaja na listi elitnih slovenskih sodnikov (A lista), na tekmah Prve lige Telemach pa sodi od sezone 2021/22, ko je 22. septembra 2021 na stadionu ob Kamniški Bistrici debitiral na tekmi Kalcer Radomlje - Bravo. Doslej je na tekmah slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) odsodil 26 tekem, pri svetovni nogometni zvezi (FIFA) pa je bil spomladi 2021 certificiran za opravljanje vloge video sodnika VAR.

Preberi si zanimiv pogovor z njem:

1. Kaj vas je motiviralo, da ste postali nogometni sodnik?

Kakšen mesec za tem, ko sem se odločil, da preneham s treniranjem nogometa (treniral sem nogomet od 6. do 17. leta) sem na gimnazijskem hodniku zagledal plakat, na katerem je pisalo »Postani nogometni sodnik«. Zaradi želje, da še naprej ostanem povezan s športom, zlasti z nogometom, sem se odločil, da obiščem predavanja in potem vidim kako mi bo vse skupaj všeč. Kaj kmalu, sem ugotovil, da mi je tovrstno delo všeč, in sem z veseljem čakal na vsako naslednjo tekmo. Na ta način sem ostal povezan s športom, ter skozi leta spoznal veliko ljudi, nekateri od teh pa so postali moji zelo dobri prijatelji.

2. V letu 2021 ste bili del CORE seminarja v Švici za mlade nadarjene sodnike Vam je udeležba na izobraževalnem centru Uefe koristila?

Udeležba mi je zelo koristila. Predvsem sem dobil vpogled v način dela na UEFI na najvišjem možnem nivoju. Moram priznati, da je bilo tisto leto zelo naporno, zaradi vseh obveznosti, ki pritičejo CORE seminarju. Od izrezovanja posnetkov, pisanja poročil lastnih tekem, obiskovanja učnih ur angleščine do pošiljanja rezultatov treningov. Sem se pa skozi celoten seminar, naučil biti pozoren na malenkosti, na katere pred tem nisem bil pozoren.

3. Kako vzdržujete visoko raven fizične pripravljenosti?

Največ s skupinskimi treningi, ki jih organizira ZNSS 2x na teden, delno pa tudi z lastnimi treningi. Ker nisem ljubitelj suhoparnega teka, imam rajši kolesarjenje, hojo v hribe ter fitnes.

4. Kako se počuti sodnik na igrišču, ko se zave, da je storil napako?

Če sodnik ve da je storil napako, občutek vsekakor ni prijeten. Mislim, pa da je najpomembnejše, da je sodnik sposoben to napako kar se da hitro odmisliti, in tekmo nadaljevati neobremenjeno ter z enakim kriterijem brez kompenziranja storjene napake. Šele po koncu tekme pride čas za analizo in iskanje vzroka zakaj je do napake na prvem mestu sploh prišlo.

5. Kaj je pomembno v pripravi sodnika na tekmo?

V pripravi je pomembna analiza obeh ekip. V to vključujem pregled pozicij ekip na lestvici, način kako ekipi igrata, način postavljanja ob prekinitvah, ter če kateri posamezniki izstopajo. Sam dajem velik poudarek tudi na fizični pripravi na samo tekmo, tako da vsakič na dan tekme opravim lažje raztezanje in masažo ter nekaj vaj za preprečitev morebitnih poškodb.

6. Kakšne so razlike v sojenju tekem v sistemu VAR in na nižjih nivojih tekmovanj?

Mislim, da je »lažje« soditi tekme v sistemu z VAR-om, saj veš, da te ob morebitni hudi napaki lahko še nekdo popravi in s tem ne povzročiš krivice kateri od ekip.

7. Kako zahtevno je biti sodnik, voditi tekmo in sprejemati odločitev na igrišču?

Mislim, da ne gre za enostaven poklic, vključuje različna znanja, močno osebnost in dobro fizično pripravljenost. Zelo pomembno je, da sodnik razume nogomet, saj le tako lahko pravilno predvideva igro in se postavi na ustrezno mesto. Z rednim treniranjem in igranjem nogometa, pa tudi pridobi prepotreben občutek za fizične kontakte, ki so v nogometu stalno prisotni. Potrebno je imeti tudi močno osebnost in biti sposoben sprejemati nepopularne odločitve na hitro in pod pritiskom. Na sami tekmi, je sodnik tudi v vlogi nekega psihologa, saj komunicira z igralci obeh ekip, ki imajo vsak svoje karakter. Sam poklic je malenkost nevoščljiv, javnost si sodnika najbolj zapomni po storjeni napaki ne pa ko je tekmo odlično odsodil. Ob vsem naštetem mislim, da je kar zahtevno biti nogometni sodnik.

8. Kako se spopadate s pritiski s tribun in žvižgi, ki so pogosto namenjeni prav vam, sodnikom?

Iskreno, veliko večino žvižgov preslišim, saj sem osredotočen na tekmo. Stalno je prisotna tudi komunikacija s pomočniki in igralci tako, da mi ti žvižgi in ostali pritiski bolj predstavljajo šum v ozadju.

9. Kakšni so vaši cilji v vlogi mednarodnega sodnika?

Kratkoročno, uspešno prebiti led sojenja tekem na mednarodnem nivoju. Vsekakor se bom soočil z novimi izzivi in situacijami, s katerimi do sedaj nisem imel opravka. Sem pa mnenja, da če grem tekmo po tekmo in v kolikor se bom na vsako ustrezno pripravil in jo oddelal po svojih najboljših zmožnostih bo rezultat prišel sam od sebe. Verjetno je želja vsakega sodnika, nekoč soditi tekmo v ligi prvakov ali na svetovnem prvenstvu, takšna je tudi moja želja, zakaj pa ne.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA