27.08.2023 | Sodniki
Novih 9 sodniških moči na kampu v Vipavi

Po junijskih sodniških kampih v Grosupljem, Lendavi in Murski Soboti je v avgustu poleg kampa na Ptuju, Zveza nogometnih sodnikov Slovenije včeraj postavila tabor še na zahodu države v zgornjem delu Vipavske doline. Sodniški oddelek je pred zaključkom poletnih počitnic na Stadionu ob Beli v Vipavi izpeljal letošnji 5. Poletni sodniški kamp

Pred začetkom tekmovanj v Primorski nogometni ligi je sodniški kamp za nove sodnike in sodnice v sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in Medobčinskega društva nogometnih sodnikov Nova Gorica v smeri severne Primorske pritegnil 8 fantov in eno dekle.

Vse skupaj se je začelo ob 9. uri, kjer je pred začetkom vpijanja znanja iz Pravil igre tečajnikom pozdravil nekdanji vrhunski prvoligaški pomočnik sodnika predsednik MDNS Nova Gorica Borut Kopač (84 tekem v 1. slovenski nogometni ligi), ki je predstavil program dela v društvu in aktivnosti, ki jih izvajajo po zahtevah ZNSS s ciljem zagotavljanja kakovostnega sojenja in razvoja, zbrane pa je pozdravil tudi vodja tekmovanja MNZ Nova Gorica Nejc Jelen.

Pred začetkom usposabljanja se je predstavilo pomen in vlogo sodnikov v modernem nogometu, po ogledu uradnega videa slovenskih sodnikov in sodnic pa so se udeleženci z vmesnim odmorom vse do kosila pobrobno spoznavali z zakonitostmi iz 17-ih Pravil igre.

Po koncu teoretičnega dela sodniškega kampa s prenosom znanja in tečajem, ki ga je vodil vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, je bil na sporedu še sprehod skozi Pravila, kateremu je sledil pisni del izpita s preizkusom znanja iz 24 vprašanj za uspešno opravljen sodniški izpit pa je potrebno zbrati 18 točk. Sodniški kamp z organizacijo tečaja za nove nogometne sodnike je 9 kandidatov z zaključnim preizkusom iz poznavanja pravil igre opravljalo v prostorih NK Vipava na Glavnem trgu 15.

Čas po kosilu je bil namenjen še praktičnemu del izobraževanja z vidikov sodelovanja in komunikacije sodniške ekipe na igrišču, gibanja in postavljanja, vodenja in usmerjanja dogodkov ter proaktivnega delovanja v različnih situacijah med igro in pred izvedbo prekinitev. Kandidati so poskusili tudi s prilagojeno uporabo piščalke glede na težo prekrška, spoznali so znake pomočnika in pravilno uporabo zastavice ter druge različne situacije med samo igro, ki zahtevajo ustrezno postavitev sodnika, da bi lahko sprejel pravilno odločitev.

 

MDNS Nova Gorica je s sodniškim kampom v Vipavi pridobila novih 9 mladih sodniških moči, ki bodo v prihodnje skrbele za uveljavljanje Pravil igre na zelenicah MNZ Nova Gorica, kjer deluje 15 klubov, registriranih je 3.752 igralcev in igralk znotraj 159 ekip.

V skladu s strateškimi aktivnostmi pridobivanja novih kandidatov za sodnike je bil kamp v Vipavi že peti po sodniških kampusih v Grosuplju (2.6.), Lendavi (17.6.), Murski Soboti (24.6.), na Ptuju (24.8.), prihodnji konec tedna pa je na sporedu še zaključni poletni kamp v Idriji (2.9.).

Za pomoč pri organizaciji in izvedbi sodniškega kampa se Zveza nogometnih sodnikov Slovenije najlepše zahvaljuje NK Vipava.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA