20.05.2022 | Sodniki
O razvojnem dnevu ženskih nogometnih sodnic

Sedež NZS v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju so v včerajšnjih popoldanskih urah zasedle predstavnice nežnejšega spola. Na vrsti je bil 4. Razvojni dan sodnic, ki se je organiziral prvič po letu 2018. 

Potem ko je bil premierni Razvojni dan za vse sodnice organiziran že v letu 2017, se je kasneje tim. Dan ženskega sojenja odvil le še leto kasneje, saj je dogodek v letu 2019 zaradi nepredvidenih okoliščin v povezavi s slabim vremenom odpadel, v letih 2020 in 2021 pa zaradi pandemije in omejitve zbiranja števila udeležencev tovrstnega dogodka ni bilo moč organizirati. Tokrat je bilo prisotnih skupaj 19 deklet, saj so bile nekatere zaradi službenih obveznosti in drugih razlogov zadržane, svojo prisotnost na naslednjem dnevu sodnic pa so že napovedala nekatera dekleta iz ŽNK Posavje, ki so tokrat imela študijske obveznosti.

Namen dogodka:

 • organizirati seminar, ki je dejansko namenjen samo sodnicam
 • zbrati vse aktivne sodnice iz cele Slovenije ne glede na starost, izkušnje in rang posameznih sodnic
 • se bolj posvetiti strokovnemu delu s sodnicami in pomočnicami, iskati možnosti za razvoj tako v slovenskem kakor tudi v mednarodnem okviru
 • strokovna predavanja predvsem s pomočjo posnetkov iz ženskih tekmovanj tako mednarodnih kot ženskih ligaških tekmovanj
 • približati sojenje sodnicam, ki so se šele dobro pričele ukvarjati s sojenjem, jih spoznati ter povezati s sodnicami višjih nivojev

Zaveso za uraden začetek Dneva slovenskih sodnic je v konferenčni dvorani upravne stavbe NZS odgrnil vodja oddelka za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun, ki je uvodoma v imenu vodstva ZNSS in sodniškega oddelka izpostavil pomen dogodka za žensko sojenje in vse sodnice ter poudaril pomembnost nadaljnjega razvoja in zagotavljanja kakovostnega sojenja ženskih sodnic. V prvem delu teoretičnega dela strokovnega seminarja se je sodnicam liste SŽNL A in liste pomočnic SŽNL A1 ter vsem potencialnim novim kandidatkam predstavilo vlogo sodnic v modernem nogometu, kaj vse zajemajo naloge, odgovornosti in dolžnosti sodnic s poudarkom na timskem delu.

Naša najbolj perspektivna mednarodna FIFA sodnica Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem je nato na kratko predstavila pomembnost ženskega sojenja, kako se pripravlja na tekmo, kakšne so zahteve, da lahko sodi na nivoju tekmovanja 2. slovenske nogometne lige.

Razvojni seminar se je nadaljeval z interpretacijo Pravil nogometne igre iz različnih tem in kategorij, kjer se je obravnavalo posnetke različnih odločitev v kazenskem prostoru, brezobzirni igri, vodenje, nadzoru, nepravilni uporabi rok , izključno iz tekem  ki so jih sodile ženske sodnice na tekmovanjih NZS.

Po koncu prvega dela programa, so se sodnice odpravile še na trening sodelovanja praktičnih situacij v sodelovanju z Ženskim nogometnim klubom Cerklje. Trening medsebojnega sodelovanja in trening presoje ofsajda se je zaradi zasedenosti nogometnih površin v NNC Brdo izvedel v bližnjem Športnem parku Velesovo.

Ob robu igrišča je vodja tehnične službe ZNSS Zoran Subotić skupaj s kontrolorjem sojenja Edom Reškom postavil video studio na dveh zaslonih, kjer so pomočnice sodnic laho neposredno po zaključku akcij preverile in analizirale svoje gibanje, postavljanje ter pravilnost odločitev v zvezi z interpretacijo Pravila igre št: XI (ofsajd).

Na drugi polovici igrišča so medtem praktični trening sodelovanja skupaj izvajale sodnice in pomočnice. Za simuliranje dogodkov in načrtovanje izvedbe vnaprej pripravljenih akcij s storjenimi kršitvami, ki se dogajajo na tekmah je igralkam ŽNK Cerklje dajal smernice vodja sodniškega oddelka.

Na treningu je po koncu izpeljanih akcij sodnicam na igrišču svetoval tudi leta 2020 upokojeni prvoligaški sodnik Andrej Žnidaršič iz Kranja (121 tekem v 1. SNL in Pokalu). Dekleta pa je obiskal tudi Vodja III. skupine programa "mentorji in talenti" Miran Bukovec iz Lendave (135 tekem v 1. SNL in Pokalu), z nasveti pomočnicam sodnicam pa je pomagal še kontrolor sojenja in član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič

Za konec Razvojnega dneva sodnic je sledilo še neformalno sproščeno druženje vseh sodnic z izmenjavo mnenj, pogledov in izkušenj.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 17.06.2022 | Sodniki
  Uspešno izvedeno strokovno PNI predavanje za klube in medije
  V Kongresnem centru Brdo je danes potekalo strokovno predavanje iz interpretacije pravil nogometne igre, ki je bilo namenjeno klubskim predstavnikom, glavnim trenerjem, kapetanom klubov v Prvi ligi Telemach in medijem z namenom seznanitve s trendi in najnovejšimi smernicami pred prihajajočo novo sezono.
 • 14.06.2022 | Sodniki
  Sodniki zbrali 7.106 EUR za letovanje 22 otrok na morju
  Velika humanitarna akcije vseh sodnikov, sodnic in kontrolorjev pod okriljem Zveze nogometnih sodnikov Slovenije v sodelovanju z oddajo Svet na Kanalu A je dosegla izjemen uspeh, saj je bilo za letovanje otrok v stiski zbranih 7.106 EUR.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 26.04.2022 | Sodniki
  Staša Špur na WEURO 2022
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes uradno imenovala sodnice, pomočnice sodnic in video sodnike za žensko evropsko prvenstvo 2022, ki bo v Angliji med 6. in 31. julijem. Veliko priznanje je prejela tudi Zveza nogometnih sodnikov Slovenije, saj je med najboljšimi 25 izbranimi pomočnicami sodnic za WEURO 2022 tudi naša predstavnica iz Prekmurja, 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote.
 • 30.08.2021 | Sodniki
  Damir Skomina naznanil konec sodniške kariere
  Najuspešnejši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je na današnji novinarski konferenci v NNC Brdo sklenil svojo bogato sodniško kariero.
 • 30.06.2021 | Sodniki
  Slavko Vinčič s pomočnikoma v Munchen
  Slavko Vinčič na Allianz areni v Munchnu na tekmi četrtfinala EP Belgija : Italija.
 • 12.06.2021 | Sodniki
  Vinčiču na EP Španija : Švedska
  Vinčiču prva tekma na EP
 • 21.04.2021 | Sodniki
  Vinčič z ekipo na EURO
  Prihajajoče evropsko prvenstvo v nogometu tudi tokrat ne bo minilo brez slovenskih sodnikov. Sodniški odbor UEFA je namreč na EURO uradno delegiral slovensko sodniško ekipo na čelu z 41 – letnim Mariborčanom Slavkom Vinčičem in njegovima pomočnikoma 38 - letnim Tomažem Klančnikom iz Slovenj Gradca in 35 - letnim Andražem Kovačičem iz Ljubljane, ki skupaj tvorijo ekipo že vrsto let.

DELI NA