20.05.2022 | Sodniki
O razvojnem dnevu ženskih nogometnih sodnic

Sedež NZS v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju so v včerajšnjih popoldanskih urah zasedle predstavnice nežnejšega spola. Na vrsti je bil 4. Razvojni dan sodnic, ki se je organiziral prvič po letu 2018. 

Potem ko je bil premierni Razvojni dan za vse sodnice organiziran že v letu 2017, se je kasneje tim. Dan ženskega sojenja odvil le še leto kasneje, saj je dogodek v letu 2019 zaradi nepredvidenih okoliščin v povezavi s slabim vremenom odpadel, v letih 2020 in 2021 pa zaradi pandemije in omejitve zbiranja števila udeležencev tovrstnega dogodka ni bilo moč organizirati. Tokrat je bilo prisotnih skupaj 19 deklet, saj so bile nekatere zaradi službenih obveznosti in drugih razlogov zadržane, svojo prisotnost na naslednjem dnevu sodnic pa so že napovedala nekatera dekleta iz ŽNK Posavje, ki so tokrat imela študijske obveznosti.

Namen dogodka:

 • organizirati seminar, ki je dejansko namenjen samo sodnicam
 • zbrati vse aktivne sodnice iz cele Slovenije ne glede na starost, izkušnje in rang posameznih sodnic
 • se bolj posvetiti strokovnemu delu s sodnicami in pomočnicami, iskati možnosti za razvoj tako v slovenskem kakor tudi v mednarodnem okviru
 • strokovna predavanja predvsem s pomočjo posnetkov iz ženskih tekmovanj tako mednarodnih kot ženskih ligaških tekmovanj
 • približati sojenje sodnicam, ki so se šele dobro pričele ukvarjati s sojenjem, jih spoznati ter povezati s sodnicami višjih nivojev

Zaveso za uraden začetek Dneva slovenskih sodnic je v konferenčni dvorani upravne stavbe NZS odgrnil vodja oddelka za sodniške zadeve pri NZS Žiga Dobrun, ki je uvodoma v imenu vodstva ZNSS in sodniškega oddelka izpostavil pomen dogodka za žensko sojenje in vse sodnice ter poudaril pomembnost nadaljnjega razvoja in zagotavljanja kakovostnega sojenja ženskih sodnic. V prvem delu teoretičnega dela strokovnega seminarja se je sodnicam liste SŽNL A in liste pomočnic SŽNL A1 ter vsem potencialnim novim kandidatkam predstavilo vlogo sodnic v modernem nogometu, kaj vse zajemajo naloge, odgovornosti in dolžnosti sodnic s poudarkom na timskem delu.

Naša najbolj perspektivna mednarodna FIFA sodnica Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem je nato na kratko predstavila pomembnost ženskega sojenja, kako se pripravlja na tekmo, kakšne so zahteve, da lahko sodi na nivoju tekmovanja 2. slovenske nogometne lige.

Razvojni seminar se je nadaljeval z interpretacijo Pravil nogometne igre iz različnih tem in kategorij, kjer se je obravnavalo posnetke različnih odločitev v kazenskem prostoru, brezobzirni igri, vodenje, nadzoru, nepravilni uporabi rok , izključno iz tekem  ki so jih sodile ženske sodnice na tekmovanjih NZS.

Po koncu prvega dela programa, so se sodnice odpravile še na trening sodelovanja praktičnih situacij v sodelovanju z Ženskim nogometnim klubom Cerklje. Trening medsebojnega sodelovanja in trening presoje ofsajda se je zaradi zasedenosti nogometnih površin v NNC Brdo izvedel v bližnjem Športnem parku Velesovo.

Ob robu igrišča je vodja tehnične službe ZNSS Zoran Subotić skupaj s kontrolorjem sojenja Edom Reškom postavil video studio na dveh zaslonih, kjer so pomočnice sodnic laho neposredno po zaključku akcij preverile in analizirale svoje gibanje, postavljanje ter pravilnost odločitev v zvezi z interpretacijo Pravila igre št: XI (ofsajd).

Na drugi polovici igrišča so medtem praktični trening sodelovanja skupaj izvajale sodnice in pomočnice. Za simuliranje dogodkov in načrtovanje izvedbe vnaprej pripravljenih akcij s storjenimi kršitvami, ki se dogajajo na tekmah je igralkam ŽNK Cerklje dajal smernice vodja sodniškega oddelka.

Na treningu je po koncu izpeljanih akcij sodnicam na igrišču svetoval tudi leta 2020 upokojeni prvoligaški sodnik Andrej Žnidaršič iz Kranja (121 tekem v 1. SNL in Pokalu). Dekleta pa je obiskal tudi Vodja III. skupine programa "mentorji in talenti" Miran Bukovec iz Lendave (135 tekem v 1. SNL in Pokalu), z nasveti pomočnicam sodnicam pa je pomagal še kontrolor sojenja in član komisije za sodniške zadeve Ivan Žunič

Za konec Razvojnega dneva sodnic je sledilo še neformalno sproščeno druženje vseh sodnic z izmenjavo mnenj, pogledov in izkušenj.

Tekst: ZNSS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.

DELI NA