26.02.2023 | Sodniki
O seminarju pomočnikov sodnika na Istrskem polotoku

Od četrtka do sobote je ob obali zahodne Istre potekal še tretji letošnji zimski seminar v najkrajšem mesecu leta. Kot smo poročali v petek so se v hrvaškem obmorskem letovišču Rovinj tokrat zbrali pomočniki sodnikov iz državne A-1 liste in pomočnice iz SŽNL A1 liste sodnic.

Petkovo jutro je bilo po meritvah telesne sestave in mašobnega tkiva namenjeno področju telesne pripravljenosti in vzdržljivosti pomočnikov na intenzivnem preizkusu novega t.i. SDS testa (Single – Double – Single), ki se od obstoječega ARIET testa (Assistant Referee Intermittent Endurance Test) za specialiste upravljanja z zastavico razlikuje v dolžini trajanja, številu obratov in količini bočnega gibanja.

Specialen novi predlog fizičnega testa na igrišču je nadzoroval ekspert za telesno pripravljenost sodnikov Mitja Novak, ki je še pred kosilom predaval tudi o športni prehrani v povezavi z vrsto treninga, nato pa je markantni Robert Vukan- 222 tekem Prve lige, EP 2016, finale Lige Europa 2017, Pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale Lige prvakov 2019-, analiziral in interpreteriral posnetke situacij ofsajda, gibanja, postavljanja in odločanja iz domačih ter mednarodnih klubskih in reprezentančnih tekmovanj.

Drugi del zadnjega delovnega dne v tednu so pomočniki obravnavali situacije igre žoge z roko in prekrške simuliranja, pravilnost vseh odločitev pa je po koncu skupnega dela tolmačil Uefa kontrolor sojenja in prvi Slovenec v Ligi prvakov Darko Čeferin (FIFA sodnik od 2000-2012). Pred večerjo so udeleženci opravljali še testiranje iz 24. posnetkov video testa, vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun pa je predstavil zasnovo in načrt izvajanja strateškega projekta "spoznaj sodnika" ter opravil predavanje na temo etičnosti odločanja.

Sobotni spored je bil po zajtrku namenjen obravnavi odločitev v kazenskem prostoru, številnih primerov sodelovanja sodniške ekipe in resnih ter brezobzirnih prekrškov, vse skupaj pa je povezoval član komisije za sodniške zadeve in podpredsednik ZNSS Robert Krajnc (FIFA od 2001-2010), ki je zadolžen za analizo sodnikov državne A liste. Darko Čeferin je zatem tolmačil še primere čiste in obetavne akcije, situacije okoli vodenja in nadzora ter analiziral odločitve iz petkovega video testa.

Preden se je spustil zastor nad seminar je sledila še svečana podelitev mednarodnih grbov za leto 2023 pomočnicam sodnic, kjer so emblem Svetovne nogometne zveze (FIFA) prejele Helena Buh, Sladjana Jovičić in prvič tudi Sara Mask, ki je bila uvrščena na mednarodno listo z letošnjim letom.

S tem so se zimski seminarji pod okriljem ZNSS za letos tudi zaključili, v prihodnjih tednih pa sledijo še seminarji posameznih društev nogometnih sodnikov pred nadaljevanjem spomladanskih tekmovanj v MNZ. 

 Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA