13.11.2023 | A
Ob začetku priprav v mislih zgolj skupni cilj

Nogometna reprezentanca Slovenije je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo pričela priprave na zadnji tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. V izbrani vrsti pred dvobojema z Dansko in Kazahstanom vlada dobro razpoloženje, ekipa pa je osredotočena na skupni cilj.

Kot je ob zboru povedal Jaka Bijol, eden stebrov slovenske obrambe, ki na zadnjih treh tekmah ni prejela zadetka, s soigralci glede na formo iz prejšnjih ciklov komaj čakajo, da začnejo novega. "Mislim, da je vsak malo v pričakovanju, ampak ni posebne napetosti. Že na prvi tekmi proti Kazahstanu smo vedeli, zakaj igramo. Od takrat je v mislih en cilj in nič drugače ni zdaj," je poudaril Bijol, ki so ga navijači italijanskega Udineseja, kjer igra, izbrali za igralca meseca.

Tudi zaradi tega je samozavest še nekoliko večja: "Mislim, da lahko gremo samozavestno v ti dve tekmi. Ampak to nas ne sme ponesti. Moramo vedeti, kaj je naša igra, kje smo pokazali največ in na kakšen način. Držati se moramo principov, ki so nas pripeljali do tu. Zadnji dve tekmi moramo odigrati tako kot prejšnje. Če dodamo še nekaj energije, potem bomo zagotovo dobri na teh obračunih." 

Bijol je ob tem poudaril, da v korist Slovencev govori tudi to, da so konstantni, obenem pa se vsak posameznik zaveda, kaj mora narediti na igrišču. To bo zelo pomembno tudi zaradi tega, ker je Danska ena tistih ekip v skupini, ki jih lahko spravi pod določen pritisk. "Mislim, da nas res lahko spravi pod pritisk, vendar smo že večkrat dokazali, da lahko trpimo nekaj časa ter da bo vseh enajst delalo svoje naloge, ko bodo prišle slabše minute. Prepričan pa sem, da bomo tudi mi imeli svoje dobre minute, da bomo pokazali svojo kakovost v napadu in bomo nevarni za danska vrata," je pojasnil osrednji branilec.

Slovenija je na svojih prvih osmih tekmah v skupini H zbrala šest zmag ter po en neodločen izid in poraz ter ima 19 točk. Enako število točk ima tudi Danska, v igri za prvi dve mesti, ki vodita na EP v Nemčijo, pa je še Kazahstan, ki je pri 15 točkah. Finska z 12, Severna Irska s šestimi točkami in San Marino, ki je brez točk, so že brez možnosti. Z Dansko so se Slovenci na prvi medsebojni tekmi v Stožicah razšli z 1:1, Kazahstan pa so v gosteh ugnali z 2:1.

Kazahstan bo pred Slovenijo gostil še San Marino, Danska pa bo za konec igrala v Belfastu proti Severni Irski. Vse našteto pomeni, da je Slovenija zelo blizu Nemčiji. To bi ji zagotovo uspelo že z zmago na Danskem, kjer pa tudi poraz ne bi bil usoden, saj bi tudi v tem primeru morala osvojiti točko v Stožicah proti Kazahstanu.

Reprezentnaca Slovenije ima z Dansko, ki bo zaradi poškodb pogrešala člana Manchester Uniteda Christiana Eriksena in Rasmusa Hoejlunda, na petih tekmah en neodločen izid in štiri poraze. "Danska je reprezentanca, ki ima dovolj napadalcev, da bodo nadomestili manjkajoče. Kdorkoli bo igral, bo zelo kakovosten. Ne smemo se ozirati na to, da jim manjkata pomembna igralca," je opozoril Bijol in pristavil, da ni strahu, da bi se preveč sprostili.

"Na vseh tekmah smo gledali na svojo kakovost. Če bomo pravi, lahko zagotovo dobimo tekmo na Danskem. Normalno, da bomo šli v tekmo z miselnostjo zmagati že na Danskem, da osvojimo prvo mesto v skupini in pokažemo, da smo dobra reprezentanca," je zaključil Bijol.

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.02.2024 | A
  Letne vstopnice v prodaji, posamične 7. marca
  Slovenska nogometna reprezentanca marca pričenja s pripravami na evropsko prvenstvo 2024 s tekmama proti Malti in Portugalski. Prodaja letnih vstopnic je že stekla, prodaja posamičnih za tekmo s Portugalsko pa bo 7. marca.
 • 27.02.2024 | A
  Reprezentanti pred obračunom s Portugalsko stopnjujejo strelsko formo
  Slovenija bo konec marca v Stožicah gostila reprezentanco Portugalske, varovanci Matjaža Keka pa v svojih klubov učinkovito dosegajo zadetke. Tokrat se je med strelce vpisala četverica, z dvema zadetkoma se je izkazal Elšnik, zadeli pa so tudi Gorenc Stankovič, Šeško in Vipotnik.
 • 21.02.2024 | A
  Kek ostaja selektor do novembra 2025
  Nogometna zveza Slovenije oziroma predsednik Radenko Mijatović je danes s selektorjem Kekom uskladil dogovor, da bo Matjaž Kek vodil nogometno izbrano vrsto Slovenije še vsaj do konca kvalifikacij za Svetovno prvenstvo 2026.
 • 20.02.2024 | A
  Balkovec natančen s prostega strela, Gorenc Stankovič zadel v Konferenčni ligi
  V preteklih dneh so bili slovenski reprezentanti ponovno na delu v svojih klubih. Z zadetkom sta se tokrat izkazala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stankovič.
 • 13.02.2024 | A
  Slovenski reprezentanti v dobri podajalski in strelski formi
  Minuli konec tedna so se v pogon vrnili reprezentanti, ki si kruh služijo doma v Sloveniji, na Poljskem in v Avstriji. S ključnimi podajami sta se izkazala Žan Karničnik in Timi Max Elšnik, ki se je vpisal tudi med strelce. Gol so dosegli tudi Benjamin Šeško, Benjamin Verbič in Žan Vipotnik.
 • 09.02.2024 | A
  Za uvod dvakrat doma, zaključek v Avstriji
  Po včerajšnjem žrebu skupin za Uefa liga narodov so postali znani termini vseh tekem. Slovenija bo ligo B v skupini 3 odprla 6. septembra ob 20.45 pred domačimi gledalci proti Avstriji.
 • 08.02.2024 | A
  Slovenija v Uefa ligi narodov z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom
  Evropska nogometna zveza Uefa je v Parizu izžrebala skupine za četrto izvedbo lige narodov. Slovenija bo igrala v skupini 3 lige B skupaj z Avstrijo, Norveško in s Kazahstanom. Tekmovanje se bo začelo septembra.
 • 06.02.2024 | A
  Šeško do devetega gola, sedem reprezentantov pričenja spomladanski del sezone
  Pretekli konec tedna se je z novim zadetkom v Bundesligi izkazal Benjamin Šeško, v prihajajočih dneh pa bodo znova na delu reprezentanti, ki so v zimskem času prestajali premor. Vračajo se tisti varovanci selektorja Keka, ki si kruh služijo na Poljskem, v Avstriji ter v Prvi ligi Telemach.
 • 01.02.2024 | A
  Pred Eurom z Armenci in Bolgari
  Slovenska nogometna reprezentanca je izbrala še junijska pripravljalna partnerja za tekme evropskega prvenstva 2024. Varovanci Matjaža Keka se bodo tik pred odhodom v Nemčijo pomerili z Armenci in Bolgari.
 • 25.01.2024 | A
  Euro 2024: Danes znani rezultati žreba
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je danes pričela z obveščanjem navijačev o rezultatih žreba za nakup vstopnic za Euro 2024.

DELI NA