09.08.2021 | VAR
Obrazložitev dogodka na tekmi Aluminij - Mura

V 4. krogu Prve lige Telemach je v 12. minuti tekme med Aluminijem in Muro sodnik napačno ocenil nepravilno posredovanje vratarja NŠ Mura ter dosodil indirektni prosti udarec zaradi domnevnega simuliranja igralca NK Aluminij št. 11 in ga opomnil.

Pravilna odločitev bi bila direktni prosti udarec in opomin vratarju, ne pa izključitev vratarja, saj ob upoštevanju kriterijev, predvsem smeri in hitrosti žoge, ni šlo za preprečitev čiste priložnosti za doseganje zadetka.

V skladu s Pravili igre in VAR protokolom bi v podobnem primeru VAR lahko posredoval le, ko bi sodnik nedvoumno moral izključiti vratarja. Ker pa v konkretni situaciji ni šlo za izključitev, VAR ni mogel posredovati.

VAR sicer lahko posreduje v primeru napačne identitete. Vendar gre v skladu s Pravili igre za napačno identiteto le, ko sodnik opomni ali izključi napačnega igralca iste ekipe, ne pa v primerih, ko sodnik dosodi prekršek v korist napačne ekipe in posledično sankcionira napačnega igralca, razen ko bi šlo za čisto in očitno napako v zvezi z direktno izključitvijo, kazenskim udarcem ali doseganjem zadetka.

Odločitev VAR, da v opisanem primeru ne posreduje, je bila torej popolnoma pravilna.

Primere, kjer lahko VAR posreduje, najdete na spletni strani https://www.nzs.si/var/ 


Tekst, video: NZS
Foto: m24.si

 

SORODNE NOVICE

 • 05.10.2021 | VAR
  Obrazložitev dogodka na tekmi Bravo - Mura
  V povezavi z dogodkom v 19. minuti tekme 12. kroga Prve lige Telemach med Bravom in Muro v izobraževalne namene objavljamo videoposnetek, ki pojasnjuje navodila sodnikom in pomočnikom ter uporabo VAR tehnologije v sorodnih primerih.  
 • 19.07.2021 | VAR
  VAR: Prvo VAR posredovanje
  Na tekmi 1. kroga Prve lige Telemach med Celjem in Mariborom smo prvič v zgodovini slovenskega nogometa videli spremenjeno odločitev sodnika po pregledu posnetkov s pomočjo VAR tehnologije.
 • 05.07.2021 | VAR
  Delegiran prvi krog, prva VAR tekma in prvi derbi
  Nova sezona Prve lige Telemach se začenja že 16. julija, ko bo v petkovem poletnem popoldnevu Bravo na domačem stadionu gostil Radomlje. V soboto zvečer bodo gledalci v Murski Soboti priča zgodovinskemu trenutku za slovenski nogomet, znan pa je že tudi termin prvega derbija. Prva liga Telemach uvaja še eno pomembno novost – stalne termine tekem.
 • 29.06.2021 | VAR
  VAR na tekmah 1. SNL z začetkom nove sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 13. seji odločil, da se bo na tekmah 1. slovenske nogometne lige v sezoni 2021/22 uporabljala VAR (Video assistant referee) tehnologija.
 • 12.05.2021 | VAR
  Testiranje VAR tehnologije
  Nogometna zveza Slovenije je po opravljeni analizi učinkov vpeljave tehnologije v slovenski nogometni prostor pričela s testiranjem VAR tehnologije (Video assistant referee), ki je v zadnjih letih postala standard v nogometnih tekmovanjih.

DELI NA