Olimpija evropsko jesen odprla s porazom

SKUPINSKI DEL UEFA EVROPSKE KONFERENČNE LIGE - PRVI KROG

LOSC LILLE - OLIMPIJA LJUBLJANA 2:0 (1:0)

Stadion Pierre Mauroy, sodniki: Kooij, van Zuilen in De Nas (vsi Nizozemska).
Strelca: 1:0 David (43./11 m), 2:0 Yazici (90+4.).
Lille: Chevalier, Gudmundsson, Umtiti, Diakite, Thiago Santos (od 46. Alexsandro), Andre, Gomes, Haraldsson (od 90. Virginius), Cavaleiro (od 68. Cabella), Zhegrova (od 46. Yazici), David.
Olimpija: Vidovšek, Sualehe (od 78. Krefl), Muhamedbegović, Ratnik, Silva, Posavec (od 58. Fadida), Elšnik, Doffo, Rui Pedro (od 78. Brest), Motika (od 69. Nukić), Bristrić (od 69. Lucas).
Rumeni kartoni: Gomes; Rui Pedro, Elšnik.
Rdeči karton: /.

Olimpija je za uvod v novo sezono konferenčne lige dobila gostovanje pri Lillu. Francoski prvoligaš, ki ima skoraj 200 milijonov evrov več vredno ekipo, je sicer upravičil vlogo favorita in zmagal. Predvsem v prvem polčasu je prevladoval, v drugem pa stopil s plina, tako da je ljubljanska zasedba dobila tudi kakšno priložnost za morebitno presenečenje, a je ni znala izkoristiti, po drugi strani pa z nespretnima potezama v obrambi Francozom "podarila" oba gola.

Ljubljanske nogometaše tekma 2. kroga čaka 5. oktobra, ko bodo gostil Slovan iz Bratislave s slovenskim branilcem Kenanom Bajrićem. Ta se bo v četrtek v uvodnem krogu meril s Klaksvikom s Ferskih otokov. Prvo mesto v skupini vodi neposredno v osmino finala, drugo pa v dodatne kvalifikacije za preboj med 16.

Francozi so kar odločno začeli dvoboj, Matevž Vidovšek je prvič posredoval na začetku tretje minute, ko je poskusil prvi zvezdnik Lillove zasedbe, kanadski napadalec Jonathan David, v deseti pa je bil ljubljanski vratar spet na mestu po poskusu Hakona Haraldssona.

David je bil nevaren še v 13. minuti, ko je malce po desni stekel proti vratom, na koncu pa zadel le zunanji del mreže, tudi sicer pa so Francozi bili precej več pri žogi in pritiskali, tako da je moral Vidovšek v 26. in 28. minuti še dvakrat posredovati, David, ki je na nogometnem trgu vreden 60 milijonov evrov, pa je malo zatem zgrešil še z glavo.

Francoska zasedba pa je še v prvem polčasu dobila najstrožjo kazen, ko je Agustin Doffo s hrbta v kazenskem prostoru odrinil Haraldssona, z bele pike pa je bil v 43. minuti zanesljiv David. Olimpija je sicer v prvem polčasu nekajkrat prišla v ugoden položaj, a ostala brez zaključnega strela.

Ljubljančani so prvič na tekmi sploh streljali v 58. minuti, vendar je bil Admir Bristrić daleč od uspeha. Bližje je bil še dvakrat na drugi strani David, a je ostalo pri 1:0, tudi v 59. minuti, ko je zgrešil Ivan Cavaleiro.

Tekma v naslednjem obdobju ni postregla s posebej razburljivo predstavo, Ljubljančanom ni uspelo izpeljati kakšne nevarne akcije, Francozi pa kot da se zanje niti niso preveč trudili.

Saar Fadida je nato pri gostih v 74. minuti žogo z roba kazenskega prostora poslal precej mimo vrat, nekako v slogu praktično vseh zaključkov Olimpijinih igralcev. Z glavo pa ni dobro streljal niti Alexsandro v 83. minuti, ko je bil v ugodnem položaju pred Vidovškovimi vrati.

V 85. minuti je Mustafa Nukić poskrbel za prvi Olimpijin strel v okvir vrat, a je bil tudi ta preslab za spremembo izida. So ga pa spremenili domači v 94. minuti, ko je Jorge Silva podal iz avta točno do Francozov, napad je zaključil Yusuf Yazici, ki je prišel povsem sam pred Vidovška.

"Prvi občutki so taki, da ima Lille več kakovosti, izkušenj, ampak ko potegnemo črto, je grenak priokus, ker smo jim podarili oba zadetka. Mi smo imeli nekaj priložnosti, predvsem v prvem polčasu bi morali prej zaključevati. Mislim, da bi se dalo kaj več iztržiti," je po tekmi za Kanal A povedal kapetan Olimpije Timi Max Elšnik.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?

DELI NA