Olimpija v Turčijo s tremi goli zaostanka

Nogometaši Olimpije so na prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za UEFA Ligo prvakov v polnih Stožicah izgubili proti Galatasarayu z 0:3 (0:1). Povratna tekma bo čez teden dni v Istanbulu.

KVALIFIKACIJE UEFA LIGE PRVAKOV - PRVA TEKMA TRETJEGA KROGA

OLIMPIJA LJUBLJANA - GALATASARAY 0:3 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 15.000, sodniki: Ekberg, Lundgren Klitte in Nyberg (vsi Švedska).
Strelci: 0:1 Aktürkoglu (9.), 0:2 Mertens (48), 0:3 Dervisoglu (90+1.).
Olimpija: Vidovšek, Sualehe, Muhamedbegović, Ratnik, Rui Pedro (od 86. Jakupović), Jorge Silva, Sešlar (od 86. Nukić), Posavec (od 77. Gavrić), Elšnik, Fadida (od 46. N. Motika), Bristrić (od 65. Lucas).
Galatasaray: Muslera, Karatas (od 63. Dubois), Bardakci, Nelsson, Boey, Oliveira (od 86. Ayhan), Kutlu, Aktürkoglu, Mertens (od 74. Akgün), Yilmaz (od 86. Dervisoglu), Bakambu (od 74. Icardi).
Rumeni kartoni: Motika, Jakupović; Oliveira, Dervisoglu.
Rdeči karton: /.

Izbranci Joaa Henriquesa so pred približno 15.000 gledalci v Stožicah, med katerimi je bil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, gostili turškega velikana, 23-kratnega turškega prvaka Galatasaray. Približno 20-krat vrednejša ekipa od Olimpije je v Ljubljani prišla do želenega, čeprav se jim je domača vrsta predvsem v prvem polčasu dobro upirala in imela svoje priložnosti. Toda zmagovalec pokala Uefa in evropskega superpokala iz leta 2000 bo na povratni dvoboj nesel bržčas dovolj velike tri gole prednosti za napredovanje.

Zmagovalca dvoboja v zadnjem krogu kvalifikacij lige prvakov čaka boljši iz dvoboja med Klaksvikom in Moldejem. Poraženec pa se bo meril v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, kjer ga čaka zmagovalec dvoboja med Qarabagom in HJK Helsinki.

Turška zasedba, v kateri je kar nekaj izvrstnih igralcev, je odločno začela tekmo in visoko pritiskala na domačo obramb, ki ji žoge nikakor ni uspelo pripeljati čez sredino. Vendar je Olimpija kmalu zaigrala pogumneje in imela v osmi minuti lepo priložnost, ko je z roba kazenskega prodstora streljal Saar Fadida, izkazal pa se je Fernando Muslera.

Že minuto zatem so gosti povedli, ko je zadel Kerem Akrtüroglu po podaji Barisa Alperja Yilmaza. Ljubljančani, pri katerih je v zvezni vrsti manjkal kaznovani Agustin Doffo, so znova ogrozili vrata Turkov v 14. minuti, spet je bil na mestu Muslera po poksusu Davida Sualeheja, tako kot po slabšem strelu Svita Sešlarja v 19. minuti.

Le malo zatem je Admir Bristrić tudi zadel, vendar so sodniki dosodili predhoden prekršek ljubljanskega napadalca. V 27. minuti so Turki dvakrat ogrozili ljubljanska vrata, najprej se je po kotu izkazal Matevž Vidovšek, nato pa je čez vrata meril Cedric Bakambu.

So pa Turki podvojili prednost v 48. minuti, ko je po prestreženi podaji na sredini igrišča Galatasaray prišel v protinapad, sprva je Vidovšek še posredoval, do odbite žoge pa je prišel Dries Mertens in jo z roba kazenskega prostora poslal v mrežo z 2:0.

V 52. minuti je Vidovšek z izvrstno reakcijo po strelu Bakambuja preprečil nov zadetek gostov, takoj zatem pa je iz ugodnega položaja na drugi strani zgrešil Ivan Posavec.

V 57. minuti je Galatasaray še enkrat zadel, ko je po Mertensovem prostem strelu z desne strani iz bližine zadel Abdülkerim Bardakci, vendar je sodnik dosodil prepovedan položaj. Podobno je bilo tudi v 64. minuti, ko je bil strelec Victor Nelsson v prepovedanem položaju, v 66. minuti pa je bil spet na mestu Vidovšek po napaki ljubljanske obrambe.

V 70. minuti je od daleč poskusil in za malo zgrešil Ahmed Muhamedbegović, pozneje pa so Turki dovolj dobro nadzirali igro, da domačim niso pustili kakšne priložnosti, sami pa so v sodniškem dodatku še povišali prednost, ko je po kotu z desne strani z glavo zadel Halil Dervisoglu. Pozneje je moral še dvakrat posredovati domači vratar Vidovšek.

Tekst: STA
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?

DELI NA