31.08.2022 | Sodniki
Online Uefa seminar za Špurovo, Klančnika in Kovačiča

Na sklic sodniškega komiteja evropskih sodnikov Uefa so včeraj poldnevni online seminar imeli naša mednarodna pomočnica 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote in pomočnika sodnika 39-letni Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca in 36-letni Andraž Kovačič iz Ljubljane, ki so se preko videopovezave priključili še ostalim 78-im izbranim pomočnikom.

Ob 14. uri je šef evropskih sodnikov Roberto Rosetti iz Torina odprl online posvet, nato pa se je program nadaljeval s temo sodelovanja sodniške ekipe o kateri je govoril Nizozemec Bjorn Kuipers, Maciej Wierzbowski je podal parametre o skupnem delu, častni predsednik ZNSS Vlado Šajn pa je skupaj z Rosettijem predstavil še kompleksne primere pri presoji ofsajda.

Staša Špur je bil kot najboljša slovenska FIFA pomočnica udeleženka na juniju končanem ženskem evropskem prvenstvu v Angliji (Uefa Women's Euro 2022), aprila pa je delovala ob vzdolžni črti tudi na prvi polfinalni tekmi Lige prvakinj. Njen prvi večji mednarodni turnir je bilo udejstvovanje na EP za ženske U-19 leta 2017 na Severnem Irskem, med kandidatkami pa je tudi za sojenje na Svetovnem prvenstvu za ženske, ki bo prihodnje leto v Avstraliji in na Novi Zelandiji. 

Špurova je tečaj za sodnico pripravnico opravila leta 2010, spomladi 2014 je uspešno pridobila naziv državne pomočnice, potem ko je opravila državni oz nekdanji regijski izpit za pomočnico sodnice. Leta 2015 je debitirala na nivoju 3.SNL, v 2016 pridobila naziv FIFA pomočnice sodnice, aprila 2019 je debitirala na tekmi 2. SNL, oktobra 2020 pa je v Kidričevem na tekmi med Aluminijem in Koprom postala prva in doslej edina ženska, ki je sodila na tekmi najvišjega nivoja državnega tekmovanja za moške (1. SNL).

Andraž Kovačič (FIFA od 2015) je poznan po tem da je kot drugi pomočnik del sodniške ekipe Slavka Vinčića, ki tako uspešno zastopa slovensko sojenje na evropski in svetovni karti, kjer redno sodijo tekme v Uefinem  najmočnešem klubskem tekmovanju Ligi prvakov.

Leta 2017 je bil Kovačič ob Vinčiću na Svetovnem prvenstvu U17 v Indiji in EP U21 na Poljskem. Leta 2019 pa je z Vinčićem prav tako na Poljskem sodil na Svetovnem prvenstvu do 20 let. V letu 2021 je poleg četrtfinala lige prvakov Porto - Chelsea ob vzdolžni črti deloval tudi na povratni tekmi polfinala lige Europa med Arsenalom in Villarrealom ter odsodil tri tekme na lanskem Euru 2020 od tega tudi četrtfinale EP med Belgijo in Italijo.

Ogromna čast ga je doletela 18. maja 2022, ko je v Sevilli skupaj z Vinčićem in Tomažem Klančnikom sodil finale Evropske lige med ekipama Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers, letos novembra pa ga čaka še največji turnir v njegovi karieri, ko bo sodil na Svetovnem prvenstvu v Katarju (Fifa World Cup Qatar 2022).

Devetintridesetletni Tomaž Klančnik  (FIFA od 2014) iz Slovenj Gradca navadno deluje kot prvi pomočnik v ekipi najboljšega slovenskega sodnika Slavka Vinčića iz Maribora. Podobno kot pri A. Kovačiču, tudi zanj velja, da ima bogate izkušnje iz zgoraj omenjenih tekmovanj, poleg tega pa je bil še rezervni pomočnik sodnika leta 2017 na finalu Lige Europa v Stockholmu, ko je pravico na tekmi Manchester United - Ajax Amsterdam delil danes upokojeni Damir Skomina.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.
 • 22.07.2022 | Sodniki
  Naša sodnica v četrtfinalu ženskega Eura
  Po dveh tekmah skupinskega dela tekmovanja na 13. Evropskem prvenstvu za ženske, kjer je Staša Špur (33) iz Murske Sobote opravljala naloge pomočnice sodnice hrvaški sodnici Ivani Martinčić na dvobojih med Nizozemsko in Portugalsko ter med Italijo in Belgijo, bo naša sodnica delovala tudi v izločilnih bojih in sicer na sobotni četrtfinalni tekmi v Rotherhamu med Francijo in Nizozemsko.
 • 18.07.2022 | Sodniki
  Staši Špur druga tekma na ženskem Euru 2022
  Našo linijsko sodnico Stašo Špur iz Murske Sobote čaka drevi druga tekma na ženskem EURU 2022 v Angliji. Po tekmi Nizozemska - Portugalska minulo sredo, bo tokrat v aktivni vlogi ob vzdolžni črti na dvoboju med Italijo in Belgijo na stadionu akademije Manchester Cityja, ki se nahaja neposredno ob osrednjem klubskem stadionu angleškega prvaka.
 • 12.07.2022 | Sodniki
  Uvodna tekma za Stašo Špur na ženskem EURU 2022 v Angliji
  Evropsko nogometno prvenstvo za ženske 2022, ki se je začelo v sredo 6. julija v Angliji in bo potekalo vse do finalne tekme 31. julija- na žalost brez udeležbe varovank Borut Jarca- bo v aktivni vlogi na igrišču doživela naša najboljša FIFA pomočnica sodnice 33-letna profesorica razrednega pouka Staša Špur iz Murske Sobote, ki bo svojo uvodno tekmo imela v sredo, ko se bosta pomerili Nizozemska in Portugalska.

DELI NA