10.08.2010 | U21
Petarda zadetkov v makedonskih vratih

Slovenska reprezentanca do 21 let se je na Areni Petrol v prijateljskem obračunu pomerila z reprezentanco Makedonije. Razigrana domača vrsta je visoko porazila goste. Naumovskova mreža se je zatresla petkrat. Za goste je častni zadetek ob koncu srečanja dosegel Brdarovski.

SLOVENIJA:MAKEDONIJA 5:1 (2:0)

1:0 Mihelič (17.), 2:0 Marčeta (25.), 3:0 Rep (51.), 4:0 Velikonja (56.), 5:0 Mihelič (59.), 5:1 Brdarovski (86.)
Sodniki: Gerhard Grobelnik, Christian Trunner, Paul Pethoe (vsi Avstrija), Roman Glažar (Slovenija)

Slovenija: Koprivec (od 46. Oblak), An. Struna (od 46. Al. Struna), A. Vučkič, Tolimir, Mijatovič (od 62. N. Mevlja), Vidovič, Marčeta (od 46. Črnčič), Rep, Plut (od 46. H. Vučkič), Mihelič (od 60. Milec), Velikonja (od 60. M. Mevlja).
Selektor: Tomaž Kavčič

Makedonija: Naumovski, Brdarovski, Lazevski (od 46. Stankov), Urdinov, T. Petrov, Berisha (od 77. Mecinovikj), Cvetanovski (od 46. F. Petrov), Ibraimi, Gjeorgiev (od 77. Petkovski), Aliji (od 46. Muarem), Altiparmakovski (od 52. Duranski).
Selektor: Boban Babunski

Varovanci domačega stratega Kavčiča so z resno namero krenili v dvoboj in že v začetnih minutah pritisnili proti makedonskim vratom. Sprva se je ogrel Koprivec, nato pa se je začela slovenska ofenziva. Najprej je Plut z desne poslal predložek na drugo vratnico, Tolimir pa streljal mimo gola.

Že v eni naslednjih akcij se je napadalna igra obrestovala, ko je akcijo znova zrežiral Plut, podal do Reneja Miheliča, ta pa Slovenijo prvič popeljal do vodstva. Plut je nekaj trenutkov kasneje tudi sam zatresel Naumovskovo mrežo, a je stranski sodnik dvignil zastavico in gol zaradi prepovedanega položaja razveljavil.

Po grobem prekršku nad domačim kapetanom, ki je za nekaj trenutkov obležal na sredini igrišča, so gostje prejeli prvi rumeni karton, naslednji napad pa je Danijel Marčeta zaključil z drugim slovenskim zadetkom. Kasneje so si gostje priigrali prosti strel, ki pa ga je Koprivec suvereno ubranil.

Ko se je igra zopet preselila pred makedonska vrata je danes izjemno razpoloženi Plut z glavo rezultat skušal še povišati, a tudi ta poizkus ni uspel. Pred slovenskimi vrati pa je stari znanec prvoligaških zelenic, kapetan Makedoncev Ibraimi je stekel proti Koprivcu, a je bil vratar znova zbran. Velikonja je zanjič v prvem delu poizkusil srečo, a nameril preko gola.

Ob polčasu sta stratega nekoliko prevetrila svoje vrste, na strani Slovenije so priložnost dobili Oblak namesto Koprivca, Aljaž Struna, Leon Črnčič in Haris Vučkič namesto razpoloženega Pluta. »Mislim, da sem dobro izkoristil ponujeno priložnosti, obenem pa sem vesel tudi priložnost igrati z bratom. Imel sem svoje priložnosti, a tokrat mi še ni uspelo tresti mreže. Nadejam se, da se to zgodi že v kratkem,« je po srečanju povedal biser Newcastla.

V slogu prvega dela igre je Velikonja skušal presenetiti gostujočega vratarja, Mihelič je po podaji iz kota za las zgrešil levo vratnico, nato pa je Rajko Rep z močnim strelom z več kot 20 metrov na svojem terenu povišal na 3:0, v prvih 15 minutah nadaljevanja so gostitelji zadeli še dvakrat. »Zasluženo smo zmagali. Končna razlika bi lahko bila še višja. Vesel sem zadetka na domačem stadionu. Že v začetku prvenstva se mi je odprlo, tako da prvenstvu, kot tukaj.«

Pogumno je proti gostujočim vratom nekajkrat krenil mlajši od bratov Vučkič, a več kot vratnice ni uspel zadeti. V statistiko prvega nastopa za reprezentanco U21 pa je vknjižil rumeni karton. Tudi obramba je bila povsem trdna in tudi iz nekaj polpriložnosti Makedoncev ni dovolila zaključka. Še najbliže je bil Ibraimi.

Ob koncu se je igra nekoliko umirila, častni zadetek za makedonsko izbrano vrsto in hkrati tudi končni izid po tem, ko sta za Slovenijo zadela še Etien Velikonja, ki se je po skoraj letu dni (poškodba) vrnil med najboljše in ponovno Mihelič, pa je postavil Brdarovski. Sicer sta selektorja v igro poslala skoraj da vse svoje varovance, ekipi pa sta si prislužili tri rumene kartone. »Če me kdo ne spomni na poškodbo, niti ne pomislim nanjo. Predvsem v glavi sem pozabil nanjo in to je za mojo igro zelo pomembno. Strahu ni in to je najbolj pomembno,« je po srečanju povedal strelec četrtega zadetka in povratnik med najboljšo 21.

Od devetih kotov je Slovenija izkoristila le enega, ko je iz prekinitve ponovno zadel Mihelič. Častni zadetek za goste je štiri minute pred koncem srečanja postavil Brdarovski. Žoga se je po prostem strelu odbila od Vidoviča ter končala za hrbtom rezervnega čuvaja mreže.

Kavčič je že nakazal nekatere spremembe v izbrani vrsti, saj se glavnina njegovih varovancev ob koncu kvalifikacijskega ciklusa zaradi starostne omejitve poslavlja. V ospredje tako prihajajo nogometaši, ki so Slovenijo v preteklem letu zastopali na EP v Ukrajini.

Tomaž Kavčič, selektor U21: »Po takšni tekmi moramo biti zadovoljni. Ob koncu srečanja smo nekoliko padli, dosti je bilo menjav. Tudi mlajši igralci so pokazali, da gre za perspektivne nogometaše. To je dokaz, da imamo odličen mladi kader. Ta ekipa ima svoj karakter, ki ga bodo mladi nogometaši le dopolnili.«

Tekst in foto: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA