29.10.2023 | Ženska A
Petkova tekma motiv za torek

Ženska nogometna članska reprezentanca v torek, 31.10., ob 17.30 doma v Murski Soboti igra tekmo 4. kroga lige narodov. V Fazanerijo prihaja Belorusija, s katero se je Slovenija merila minuli petek in remizirala (1:1) na Madžarskem, kjer Belorusija igra svoje domače tekme.

Liga narodov, 4. krog, Murska Sobota, 31.10.
Slovenija – Belorusija (17.30)

Vstopnice za tekmo v Fazanerijo lahko kupite TUKAJ

V taboru naših nogometašic odločeni, da je napočil čas za prvo zmago v ligi narodov, novoustanovljenemu tekmovanju, ki ga je uvedla Uefa, evropska nogometna zveza z jasno željo po popularizaciji ženskega nogometa.

Dve točki in 3. mesto

Slovenija je tekmovanje začela v ligi B, točneje v skupini 4. Dosedaj so varovanke trenerja Saše Kolmana klonile doma s Češko (0:2) ter remizirale v gosteh pri Bosni in Hercegovini (1:1) in Belorusiji (1:1). V naši skupini ligi narodov vodi Bosna in Hercegovina, ki je minuli petek z 1:0 porazila Češko, zbrala pa je sedem točk. Čehinje so pri štirih, Slovenija ima dve, Belorusija eno.

Sistem tekmovanja lige narodov

Države so v ligi narodov razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A igra 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Petkova tekma kot motivacija za torek

V petek je Slovenija v Budimpešti vodila večji del tekme, ob tem pa imela tudi malce smole, saj je Ana Milović ob koncu tekme stresla tudi okvir beloruskega gola. Precej rezerv, to je jasno že nekaj časa, ima ta reprezentanca pri realizaciji napada. Tudi zato so domov iz Budimpešte prinesle točko. Belorusinje so izenačile v 94. minuti.

„Imamo material, da to reprezentanco potisnemo korak naprej. Za torkovo tekmo pa je tako: v prvi vrsti je ključno, da se pomirijo glave. Odpočiti si moramo, potem pa narediti dobro pripravo na tekmo. Prepričan sem, da bodo punce vse to, kar se je zgodilo v petek, z vidika motiva prenesle na torkovo tekmo. Enostavno morajo končati, kar so začele v petek in pokazati, da so boljša ekipa,“ selektor verjame v svoje varovanke in je prepričan, da bodo moč in kvaliteto potrdili v Fazaneriji, kjer bo reprezentantka Kaja Korošec odigrala jubilejno 40. tekmo v dresu Slovenije. Kaja Eržen pa je minuli petek dres Slovenije nosila 75-ič.

Tri tekme

Slovenija in Belorusija sta dosedaj odigrali tri tekme: po eno zmago sta zabeležili obe ekipi, v petek pa sta prvič remizirali. Belorusija na Fifini lestvici zaseda 57. mesto, na velikem tekmovanju pa še zaigrala. Slovenija je na Fifini lestvici na 40. poziciji.

Dosedanje medsebojne tekme:
Slovenija – Belorusija 1:1 (27.10. 2023)
Slovenija – Belorusija 0:2 (20.9. 2016)
Slovenija – Belorusija 3:0 (22.9. 2015)

Slovenija:
Kaja Eržen (ACF Fiorentina ITA), Zara Kramžar (AS Roma ITA), Sara Gradišek (Bologna FC ITA), Zala Kuštrin (Bologna FC ITA), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt NEM), Korina Lara Janež (RB Leipzig NEM), Dominika Čonč (FC Levante Las Palmas ŠPA), Lara Ivanuša (Fenerbahče SK TUR), Lana Golob (OH Leuven Women BEL), Manja Rogan (Panathinaikos A.O. GRE), Kaja Korošec (Paris F.C. FRA), Mateja Zver (SKN St. Polten AVT), Luana Zajmi (ŽNK Split HRV), Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva ŠPA), Nina Kajzba (S.S.D. Napoli Femminile ITA), Sara Agrež (Vfl Wolfsburg NEM), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Špela Kolbl (ŽNK Mura). Selektor: Saša Kolman.

Belorusija:
Natalia Voskobovich (Zenith, St. Petersburg RUS), Ekaterina Miklashevich (Chertanovo, Moskva RUS), Polina Malaeva (Yenisei, Krasnoyarsk RUS), Arina Sitnikova (Dynamo-BGUFK), Ksenia Kubichnaya (Dynamo-BGUFK), Yulia Slesarchyk (Dynamo-BGUFK), Zarina Kapustina (Dynamo-BGUFK), Anastasia Novikova (Minsk), Valeria Bogdan (Minsk), Victoria Kazakevich (Saint-Etienne FRA), Anna Kozyupa (Lokomotiv, Moskva RUS), Anastasia Linnik (Dynamo-BGUFK), Anna Pilipenko (Dynamo-BGUFK), Anastasia Shlapakova (Dynamo-BGUFK), Anastasia Kovaleva (Dynamo-BGUFK), Daria Manyukova (Dynamo-BGUFK), Anna Sas (Karagyumryuk TUR), Valeria Belaya (Zvezda-2005, Perm RUS), Tatiana Krasnova (Rostov RUS), Victoria Valyuk (Dynamo-BGUFK), Anastasia Shuppo (Dynamo-BGUFK), Melana Surovtseva (Minsk), Karina Olhovik (ALG Spor, Gaziantep TUR). Selektor: Yury Maleev.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 20.07.2024 | Ženska A
    Reprezentantka Izabela Križaj se seli k avstrijskim prvakinjam
    Še ena od slovenskih reprezentantk se seli na tuje. 24-letna bočna igralka Izabela Križaj bo svojo športno nadaljevala v Avstriji, kjer bo okrepila SKN St. Pölten, serijske avstrijske državne in pokalne prvakinje.
  • 19.07.2024 | Ženska A
    Proti Avstriji v 1. krogu dodatnih kvalifikacij za EP 2025
    Po prvem krogu kvalifikacij, sklenil se je minuli torek, so si nastop na evropskem prvenstvu zagotovile Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Islandija, Italija, Nizozemska, Španija in gostitelj Švica. Na prvenstvu bo tekmovalo 16 ekip, sedem mest pa je še na voljo. Za teh sedem pozicij se bo v dodatnih kvalifikacijah borilo 28 reprezentanc.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    Z zmago sklenile kvalifikacije, v petek žreb
    Ženska članska reprezentanca je z odliko končala uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici. Varovanke selektorja Saše Kolmana so na 6. tekmi dosegle še šesto zmago: nocoj so v Kidričevem s 4:0 porazile Severno Makedonijo.
  • 16.07.2024 | Ženska A
    V Kidričevem proti Severni Makedoniji
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca nocoj s tekmo proti Severni Makedoniji v Kidričevem končuje uvodni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025.
  • 15.07.2024 | Ženska A
    Zanima jih le zmaga
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo v torek ob 19. uri odigrala zadnjo tekmo prvega dela kvalifikacij za EP 2025. V torek v Kidričevem gostuje Severna Makedonija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Zanesljiva zmaga za vrnitev v Ligo B in končnico kvalifikacij
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 v gosteh premagala Moldavijo s 5:0 (4:0). Naslednjo tekmo bo Slovenija igrala s Severno Makedonijo v Kidričevem 16. julija.
  • 12.07.2024 | Ženska A
    Nocoj proti Moldaviji
    "Vse skupaj moramo to še enkrat dokazati. Pričakujem podobno tekmo, kot so bile dosedaj: več bomo imele žogo v svoji posesti, več bomo napadale kot tekmice. Ključno pa bo, da bomo potrpežljive, da ne bomo forsirale hitrega gola," pove Dominika Čonč.
  • 11.07.2024 | Ženska A
    Verjame v uspešno nadaljevanje kvalifikacij
    Ženska članska reprezentanca bo v petek, 12.7., gostovala v Moldaviji, kjer jo čaka tekma 5. kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Švici.
  • 10.07.2024 | Ženska A
    Z dobrimi občutki čakajo petkovo gostovanje
    „Moldavija je ekipa, ki se v svoji igri spušča v nizki blok. Na nas se bodo pripravile. Mi bomo igrale na svoj način, iskale bomo prostor in si ustvarjale priložnosti. Pripravljamo se na to, dobro delamo na treningu. Upam, da bomo s svojo taktiko prišle do želenega rezultata,“ dodaja Kaja Eržen.
  • 28.06.2024 | Ženska A
    Znan seznam članic za tekmi kvalifikacij za Euro 2025
    Varovanke selektorja Saše Kolmana bodo 12.7. gostovale v Moldaviji, 16.7. pa doma gostile Severno Makedonijo. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na zadnjih dveh tekmah v tem delu kvalifikacij.

DELI NA