12.11.2022 | Ženska A
Po 4. Uefini konferenci selektorjev ženskih članskih reprezentanc

V začetku tega meseca je v Angliji na sedežu angleške nogometne zveze potekala že 4. Uefina konferenca za selektorje ženskih članskih reprezentanc. Izobraževanja sta se udeležila tudi Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri NZS, in selektor članske ženske reprezentance Borut Jarc.

Trendi nogometne igre

„To so redne konference, kjer se predstavijo sodobni trendi nogometne igre, teh konferenc pa se udeležijo tehnični direktorji in selektorji reprezentanc iz cele Evrope. Dejstvo je, da je strokovna komisija, ki deluje pod okriljem Uefe, pozorno spremljala zadnje evropsko prvenstvo, ki ga je tudi analizirala. Analiza je pokazala spremembe in novosti na področju fizične pripravljenosti igralk, ki je iz leta v leto na višji ravni,“ uvodoma pove Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri NZS.

Evropsko prvenstvo je bilo prvenstvo presežkov

„Posledično je v sami igri več dinamike. Spremenil se je tudi način igranja. Trendi igre gredo v smer agresivnega napadanja (presinga) že v zadnji tretjini igrišča nasprotnic, kar pomeni, da so napadalke prva obrambna linija v fazi branjenja. Zaradi agresivnega pokrivanja po prostoru je zelo pomembno, da so ekipe ostale kompaktne, saj lahko kvalitetno odreagirajo po izgubljeni žogi in hkrati v kratkem času preidejo v protipritisk. Ta način igranja je bil še posebej značilen za Anglijo, Nemčijo in Avstrijo.  Kar se tiče količine pretečenih kilometrov na posamezni tekmi med reprezentancami ni bilo bistvenih razlik (v povprečju je dolžina znašala 107,194 km), medtem ko so razlike opazne predvsem v hitrosti teka, saj je bilo visokointenzivnega teka za 15% več kot na evropskem prvenstvu članic leta 2017 na Nizozemskem. Veliko je hitrih gibanj, teka, v igro so vključene vse igralke, tudi vratarke. Prav vloga vratark ima vse večji pomen: igra se začne graditi pri njih. Vse večja je tudi vloga centralnih branilk, saj so te tiste, ki gradijo napad pod pritiskom nasprotnic, zato ne smejo izgubljati žog. Ko smo ravno omenjali evropsko prvenstvo: to je bilo tekmovanje presežkov: tudi na področju gledanosti, pa naj si bo to na štadionu v živo kot na televizijskih sprejemnikih. Na konferenci so nam postregli s podatkom, da je bil to eden izmed petih najbolj gledanih dogodkov letošnjega leta v Evropski uniji,“ je Matjaž Jaklič izpostavil nekaj ključnih elementov in ugotovitev, s katerimi so postregli na konferenci.

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

 • 02.02.2023 | Ženska A
  Remi na slovenskem derbiju
  V Švici se nadaljuje državno prvenstvo, kjer je naša reprezentantka Nina Predanič članica FC Grasshoppers. Nina dobro okreva po poškodbi kolena, v tem hipu že dela določene vaje, prihodnji mesec pa naj bi že začela s polnimi treningi.
 • 01.02.2023 | Ženska A
  Članice na priprave v Turčijo
  Pred žensko člansko reprezentanco je prva akcija v novem koledarskem letu 2023. Selektor Borut Jarc je obelodanil seznam igralk, na katere računa za prihajajoče priprave. Reprezentanca bo odpotovala v Turčijo, kjer jo med 15.2. in 21.2. čakajo tri pripravljalne tekme.
 • 17.01.2023 | Ženska A
  Lana Golob okrepila Pomigliano
  “Zelo sem vesela, da sem spet v Italiji. Želim pomagati ekipi na vse možne načine pri doseganju naših ciljev, vključno z obstankom v Serie A. Naredila bom vse, kar je v moji moči, da prispevam k uspehu kluba,“ je ob prihodu v klub povedala Lana Golob, ki ni prvič v Italiji.
 • 03.01.2023 | Ženska A
  Intervju: Borut Jarc
  Ženska nogometna reprezentanca Slovenije je v zadnjem kvalifikacijskem ciklu naredila nov korak naprej.
 • 09.12.2022 | Ženska A
  Mateja Zver zadela v ligi prvakinj
  Kapetanka reprezentance Mateja Zver je navdušila v ligi prvakinj. Nika Babnik je na Portugalskem prišla do 1. zmage, petič v igro v Serie A tudi Zara Kramžar, Zala Meršnik pa je branila na sedmi letošnji tekmi.
 • 28.11.2022 | Ženska A
  Lara Prašnikar za zmago
  Na vrhu v 2. nemški ligi ostaja RB Leipzig s Korino Laro Janež, z branjenjem v močni španski ligi nadaljuje Zala Meršnik, do zmag tudi Split z Luano Zajmi in Laro Ivanuša.
 • 24.11.2022 | Ženska A
  Kapetanka za zgodovino, med strelkami tudi Zajmi in Ivanuša
  V sredo se je liga prvakinj nadaljevala tudi za naše legionarke. Mateja Zver je s St. Pöltnom spisala zgodovino – postali so prva avstrijska ekipa z zmago v rednem delu lige prvakinj. Z 1:0 so slavile v Pragi, Mateja Zver je igrala 90 minut. Na delu tudi ostale legionarke.
 • 12.11.2022 | Ženska A
  V Kopru premagale Kosovo
  Ženska članska reprezentanca je z zmago na pripravljalni tekmi proti Kosovu sklenila leto 2022. V Kopru so varovanke selektorja Boruta Jarca s 3:1 premagale tekmice. Mateja Zver je dosegla dva gola, enega je ob svojem debiju v dresu članic prispevala še napadalka Rome Zara Kramžar.
 • 12.11.2022 | Ženska A
  Za konec pred kamerami proti Kosovu
  Danes bo ženska članska reprezentanca odigrala zadnjo tekmo v koledarskem letu 2022. V pripravljalni tekmi bodo varovanke selektorja Boruta Jarca v Kopru igrale proti Kosovu, tekma se začne ob 15. uri, tudi s prenosom na Sportklubu.
 • 12.11.2022 | Ženska A
  Za konec jeseni še gol kapetanke
  Danes se bo članska reprezentanca pomerila z izbrano vrsto Kosova. Pred prihodom na priprave so naše legionarke opravile z ligaškimi tekmami, čez nekaj dni pa se tekmovanja nadaljujejo. Prednjačijo pokalni obračuni.

DELI NA