06.09.2022 | Ženska A
Po dobri predstavi brez dodatnih kvalifikacij

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v gosteh proti Walesu igrala neodločeno 0:0. Izbranke Boruta Jarca so tako ostale brez drugega mesta v skupini I in dodatnih kvalifikacij.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023:
WALES – SLOVENIJA 0:0

Cardiff City Stadium
Sodnice: Monzul (UKR), Striletska (UKR), Grushko (UKR), Romanyuk (UKR)
Strelke: /
Rumeni kartoni: Ladd, Green; Kolbl, Agrež
Rdeč karton: /
Wales: O´Sullivan, Roberts, Ladd, Ingle, Evans, Rowe, Harding, James, Holland, Green (Morgan od 90.), Jones.
Slovenija: Meršnik, Erman (Križaj od 79.), Agrež, Golob, Eržen, Korošec, Čonč, Zver, Rogan (Kuštrin od 68.), Kolbl (Milović od 68.), Prašnikar.

Slovenke so bile v prvem polčasu malce boljše tekmice, nevarnejše, a začetnega izida jim ni uspelo spremeniti.

Nevarna kapetanka

V 11. minuti je poizkusila Mateja Zver. V 13. minuti je Dominika Čonč s predložkom z leve iskala soigralke pred golom Walesa. V 28. minuti je bila spet pri strelu Mateja Zver, ki si je izmenjala podajo z Laro Prašnikar, kapetanka pa je poslala žogo nekaj čez prečko gola Walesa. V 33. minuti je pomerila Špela Kolbl. V 2. polčasu velja izpostaviti strel Mateje Zver, ki je merila v daljši kot gola Walesa, žoga pa je šla mimo gola.

V drugem polčasu je morala nekajkrat posredovati tudi slovenska vratarka Zala Meršnik, na koncu pa se je tekma končala brez zadetkov. Slovenija bi za želeno drugo mesto v skupini morala zmagati. Prvo mesto so osvojile Francozinje.

Slovenke so začele v postavi Zala Meršnik, Kristina Erman, Sara Agrež, Lana Golob, Kaja Eržen, Kaja Korošec, Dominika Čonč, Mateja Zver, Manja Fogan, Špela Kolbl in Lana Prašnikar. V 68. minuti sta priložnost dobili Zala Kuštrin in Ana Milović, v 79. pa še Izabela Križaj.

Prvič 32 reprezentanc

Slovenke so v petek v Kranju premagale Kazahstan z 2:0, pred tem so zabeležile dva tesna poraza proti Franciji (2:3, 0:1), zanesljivo dvakrat ugnale Estonijo (4:0, 6:0), ter proti Grčiji osvojile štiri točke (4:1, 0:0). Proti Kazahstanu so dvakrat slavile z 2:0 ter na tekmi z Walesom doma igrale 1:1.

V kvalifikacijah se sicer devet zmagovalk skupin neposredno uvrsti na SP, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Izjavi po tekmi:

Lara Prašnikar:
„V tekmo smo šle, da bi zmagale. Ni nam uspelo. Zelo smo razočarane. Tudi z dejstvom, da smo igrale dobro, si ne moremo pomagati. Življenje gre naprej, prišle bodo nove tekme, nove kvalifikacije, v katerih želimo biti uspešnejše kot sedaj.“

Kaja Korošec:
„Tekma je bila težka, to smo vedele in pričakovale. Vložek je bil za obe reprezentanci zelo velik. V tekmo smo šle z veliko željo po zmagi. Žal ni uspelo. Tudi dobra igra v nogometu ni vedno dovolj za uspeh. Zdaj se bo treba pobrati. Še bodo tekme, kjer se bomo lahko dokazovale. Pozabiti je treba ta poraz.“

Tekst: D.P., STA
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Zbor članic, v petek prva tekma kvalifikacij
    Slovenska ženska reprezentanca se je danes zbrala in začela priprave na skorajšnji začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Slovenija bo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška) gostila Moldavijo.
  • 01.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Saro Ketiš, Melania Pasar z ekipo rekordno
    Danes se je zbrala ženska članska reprezentanca, ki jo v petek, 5.4., v Ljubljani v Športnem Parku Ljubljana-Šiška čaka uvodna tekma kvalifikacij za EP 2025. Kako so se odrezale naše igralke na tujem, pa v spodnjih vrsticah.

DELI NA