08.09.2023 | Futsal U19
Po herojski borbi brez finala evropskega prvenstva

Slovenska futsal reprezentanca je na evropskem prvenstvu do 19 let v tekmi polfinala klonila s 3:2 proti Portugalski, ki je zmagoviti gol zabila v 39. minuti. Sloveniji vse pohvale za igre in celotno evropsko prvenstvo, Portugalska pa v nedeljo ob 20.30 igra finale s Španijo, ki je s 3:2 premagala Ukrajino.

Slovenija je odigrala izvrsten prvi polčas, po katerem je bil rezultat poravnan – 1:1. Selektor Tomislav je četrto tekmo na prvenstvu začel s praktično identično postavo kot prve tri: Alen Ruis, Luka Čop, Anže Žlindra, Žiga Frank, na golu pa Luka Lovrec. Tudi to pot Slovenija ni odstopala od svoje pragmatične igre, ki ji je prinesla največji dosedanji futsal uspeh. S čvrsto obrambo in iskanjem sidrašev, bodisi Luke Čopa, bodisi Lovra Skrinjarja je iskala pot do gola ali vsaj prekinitve.

Že v 35. sekundi je prvič meril Čop, v 3. minuti so Portugalci storili prvi akumuliran prekršek, v nadaljevanju pa so prišle na vrsto minute, ko je bil na mesto Lovrec, ki je bil zanesljiv na golu.

Do 10. minute je Slovenija dobro odgovarjala, potem pa v napadu izgubila žogo. Dovolj, da so Portugalci izvedli hiter protinapad in s strelom pod prečko matirali Lovreca. Odgovor naše reprezentance pa je bil izjemen – v naslednji minuti je izsilila kot. Izvedel ga je Vid Kos, ki je pred golom lepo našel Skrinjarja, ki je izenačil na 1:1. Do konca polčasa se rezultat ni menjal. Oba trenerja sta vzela po minuto odmora. V 16. minuti je udarec v glavo dobil Lovrec, v nadaljevanju še Trdin v trebuh. Na srečo sta oba lahko nadaljevala s tekmo v Poreču, kjer se je tudi to pot zbralo lepo število slovenskih navijačev, ki so z glasnim navijanjem vnovič in spet podprli Slovenijo. Na tem mestu velik hvala vsem, ki ste prišli v Poreč!

Današnjo tekmo je zaradi kazni dveh rumenih kartonov izpustil Andraž Gregorič.

Drugi polčas se je začel po portugalskih željah – po strelu z Maceda, s strani je poslal žogo pred gol, se je ta nespretno odbila od Žlindre v našo mrežo. To so bile minute, ko je imela Portugalska premoč. Nizala je priložnost za priložnostjo, Lovrec pa je ob pomoči soigralcev dobro opravil svoje delo. Pritisk Portugalcev je popustil. Luka Čop pa je v 28. minuti po solo prodoru, ob dveh tekmečevih igralcih, uspel poravnati na 2:2. Slovenija je uspelo, kar je bil načrt pred tekmo: priti z aktivnim rezultatom v zadnjih deset minut tekme. V 39. minuti je selektor Horvat segel po minuti odmora. V nadaljevanju pa so Portugalci izkoristili svojo priložnost in s strelom po tleh matirali Lovreca. Zadnjo minuto so naši poizkušali z igralcem golmanom, a se ni izšlo.

Izjavi po tekmi:

Tomislav Horvat, selektor:
„Zmagala je boljša ekipa, ni kaj. Vsi skupaj z navijači smo dali vse, kar smo imeli. Bili smo blizu podaljškov, ki bi si jih tudi zaslužili. A nič hudega. Se bomo pobrali. Fantje so odigrali fantastičen turnir. Leto in pol smo skupaj garali. Zahvaljujem se jim za vse, kar so naredili za Slovenijo, za ekipo. Res sem hvaležen, ker sem vodil tako krasno ekipo. Imeli smo krasne minute, ne le na terenu, ampak povsod. Doživel sem dve veliki emocionalni sceni: prvič v Moldaviji, ko smo se uvrstili na EP, zdaj pa še ob uvrstitvi v polfinale, ko smo premagali Italijo. To so mi podarili, vsi skupaj smo si podarili, to je lepa zadeva. To leto in pol sem jim skušal pomagati. Še naprej jim bom. Upam, da naredijo dobre kariere!“

Alen Ruis, kapetan:
„Težko je opisati emocije, ki so nas doletele po tekmi. Odigrali smo odlično tekmo, na videz smešno, ampak taktično zelo dobro. Preprosto proti taki ekipi, kot je Portugalska, moraš prepustiti žogo in se branit na svoji polovici. Žal mi je, da smo minuto do konca prejeli zadetek, ampak to je šport. V vseh segmentih futsala so boljši, to si moramo priznati, ampak pokazali smo, kdo in kaj je Slovenija, močna in borbena. Na krilih publike, ki se jih zahvaljujem za celoten turnir, smo se borili kot levi na parketu v Poreču, na katerem mislim, da smo pustili dober pečat. Ob tej priložnosti bi se še rad zahvalil štabu za profesionalno delo skozi celotno našo generacijo. Največja zahvala pa gre selektorju Tomislavu Horvatu, ki nas je iz zbora v zbor učil novih stvari, s katerimi smo rasli kot igralci in kot osebe. Spisali smo noro zgodbo, o kateri smo v začetku generacije samo sanjali, ampak nam je uspelo. Rad bi se zahvalil selektorju, ki mi je zaupal vlogo kapetana. Sem zelo zelo ponosen, da sem imel to čast, voditi ekipo na takšnih zgodovinskih uspehih in tudi zelo ponosen na svojo ekipo, ki je neverjetna. Kot kapetan se zahvaljujem za zaupanje, zahvaljujem se vsem akterjem, vsem ki so kakorkoli pripomogli našemu uspehu. Za na konec pa še to, kaj je odmevalo na tem evropskem prvenstvu. Kdor ne skače, ni Slovenc. Hvala!”

Tekme Slovenije na evropskem prvenstvu:

8.9.
Portugalska – Slovenija 3:2 (1:1)
1:0 Colaco (10.), 1:1 Skrinjar (11.), 2:1 Žlindra (22./AG), 2:2 Čop (28.), 3:2 Lucio Jr (39.)

3.9.
Finska – Slovenija 2:4
 (0:1)
0:1 Čop (18.), 0:2 Skrinjar (30.), 0:3 Kruuti (36./AG), 0:4 Trdin (37.), 1:4 Paappanine (38.), 2:4 Kos (39./AG)

4.9.
Slovenija – Ukrajina 2:4 (0:1)
0:1 Malynovskyi (2.), 0:2 Fedyk (15.), 1:2 Ruis (26.), 1:3 Malynovskyi (28.), 1:4 Malynovskyi (35.), 2:4 Čop (40.)

6.9.
Slovenija – Italija 4:2 
(1:1)
0:1 Ambrožič (4./AG), 1:1 Schettino (15./AG), 2:1 Ruis (24.), 3:1 Skrinjar (30.), 4:1 Križaj (37.), 4:2 Ficara (40.)

Tekme na EP:

3.9.
Finska – Slovenija 2:4
Ukrajina – Italija 1:2
Portugalska – Španija 5:3
Hrvaška – Francija 6:6

4.9.
Slovenija – Ukrajina 2:4
Italija – Finska 5:0
Francija – Portugalska 1:5
Španija – Hrvaška 3:3

6.9.
Ukrajina – Finska 7:4
Slovenija – Italija 4:2
Španija – Francija 5:2
Hrvaška – Portugalska 3:4

8.9.
Portugalska – Slovenija 3:2 (1:1)
Ukrajina – Španija 2:3 (1:2)

Tekst: D.P.
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 06.04.2024 | Futsal U19
    Po 3. mestu še pohvala selektorja
    Naša mladinska futsal reprezentanca je z zmago proti Slovaški (3:2) končala močan mednarodni turnir Istra Nations Cup 2024. Slovenija je v štirih tekmah vknjižila tri zmage in remi, kar je bilo dovolj za končno 3. mesto.
  • 05.04.2024 | Futsal U19
    Za 3. mesto proti Slovaški
    „Za današnjo tekmo lahko ekipo le pohvalim. Vsi so odigrali na visokem nivoju v vseh segmentih igre. Čestitam jim, tako se mora igrati na evropskem nivoju. Vesel sem, da so fantje odigrali tako in da bom tudi sam dobil še večji zagon in da bomo napredovali. Še enkrat jim čestitam,“ je povedal selektor Tomislav Horvat.
  • 03.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu boljši od ZDA
    Mladinska futsal reprezentanca je na turnirju v Novigradu zabeležila 2. zmago. Varovanci selektorja Tomislava Horvata so 4:3 premagali reprezentanco ZDA (U18). V četrtek je za Slovenijo prost dan, v petek pa jih čaka zadnja tekma predtekmovanja – tekmec bo domačin, Hrvaška (5.4. ob 18. uri).
  • 02.04.2024 | Futsal U19
    Po preobratu do zmage
    Mladinska futsal reprezentanca je turnir v Novigradu začela z zmago proti Severni Makedoniji (3:2). Za zmago sta zadela Urban Sevenšek (2) in Amar Velić. Slovenija bo jutri igrala proti ZDA.
  • 01.04.2024 | Futsal U19
    V Novigradu začenjajo proti Severni Makedoniji
    „V petih dneh bomo odigrali štiri tekme. Taki turnirji so izredno pomembni za našo ekipo, ki se še razvija, ki je v nastajanju,“ selektor Horvat izpostavi pomen turnirja za našo reprezentanco.
  • 25.03.2024 | Futsal U19
    Na turnir na Hrvaško
    Redni del turnirja Slovenija začenja v skupini B, ob njej še Severna Makedonija. ZDA U18 in Hrvaška. V skupini A bodo igrale ZDA U19, Črna gora in Francija. Zadnji dan turnirja sledijo tekme za razigravanje za končna mesta od 1. do 6.
  • 15.02.2024 | Futsal U19
    Na drugi tekmi boljši od Črne gore
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na drugi tekmi s 5:0 premagala Črno goro. Dan prej so varovanci selektorja Tomislava Horvata slavili zmago z rezultatom 5:4.
  • 14.02.2024 | Futsal U19
    V 39. minuti do zmage proti Črni gori
    Mlada futsal reprezentanca do 19 let je na prvi tekmi s 5:4 premagala Črno goro. V sredo se bosta reprezentanci pomerili še enkrat.
  • 13.02.2024 | Futsal U19
    Danes in jutri dve preizkušnji za mladinsko reprezentanco
    Futsal reprezentanca do 19 let nadaljuje z delom. Pred varovanci selektorja Tomislava Horvata sta dve novi preizkušnji. Danes in jutri se bodo dvakrat pomerili z vrstniki iz Črne gore. Današnja tekma se začne ob 17.30, jutrišnja ob 17.00.
  • 11.02.2024 | Futsal U19
    Dvakrat proti Črni gori
    Pred futsal reprezentanco do 19 let sta dve novi preizkušnji. Izbranci selektorja Tomislava Horvata se bodo zbrali v Podčetrtku, kjer jih v torek, 13.2., in v sredo, 14.2., čakata tekmi s črnogorskimi vrstniki.

DELI NA