Po petih letih znova s Qarabagom

Nogometaši Olimpije so se v Carigradu poslovili od kvalifikacij UEFA Lige prvakov, zdaj pa jih čaka spopad za skupinski del UEFA Evropske konferenčne lige. Tekmec zmajev bo azerbajdžanski prvak Qarabag.

Olimpija in Qarabag se v evropskih tekmovanjih ne bosta srečala prvič,, zmaji so se z azerbajdžanskim prvakom pomerili že na začetku sezone 2018/19. Ljubljančani so tedaj izpadli po zaslugi domačega poraza, prvo tekmo v Stožicah je v 79. minuti odločil Guerrier. Zeleno-beli so v primerjavi s tekmama pred petimi leti povsem spremenili svojo zasedbo, saj v moštvu ni več niti enega od takratnih članov Olimpije, medtem ko sta za Qarabag igrala zdaj 33-letni kapetan Maksim Medvedev in pet let mlajši partner v obrambi Abbas Hüseynov.

Dvojec je bil v preteklih sezonah del mednarodnih uspehov Qarabaga, ki bo že deseto sezono zapored igral v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Najtrofejnejši azerbajdžanski klub je lani v konkurenci s Freiburgom, Nantesom in Olympiakosom zasedel tretje mesto v skupini UEFA Evropske lige, v prvem krogu izločilnih bojev UEFA Evropske konferenčne lige pa ga je izločil Gent. Qarabag je v lanskih kvalifikacijah za UEFA Ligo prvakov izločil Lech Poznan, Zürich in Ferencvaroš, letos pa ga je v drugem krogu zaustavil poljski Rakow, pred dvobojem z Olimpijo pa je s 4:1 padel finski HJK. Na klopi desetkratnih državnih prvakov - Qarabag od sezone 2013/14 le enkrat ni zasedel vrha lestvice - že vse od leta 2008 sedi Gurban Gurbanov, v preteklosti tudi reprezentančni napadalec.

Qarabag se lahko pohvali z zanimivo mešanico nogometašev, v moštvu pa je tudi precej južnoameriškega pridiha. Ljubljanski strateg Joao Henriques je vlogo favorita prepustil tekmecu, a Portugalec verjame, da ima Olimpija boljše možnosti kot proti Galatasarayju: "Nastopanje v ligi prvakov za vsakogar predstavlja sanje. Prvi cilj smo z uvrstitvijo v konferenčno ligo dosegli, a liga Evropa je precej močnejše tekmovanje. Igralci se zavedajo, da se jim ponuja priložnost, da se v skupinskem delu pomerijo proti ekipi, kot je Liverpool. Ko igraš v Evropi, igraš na povsem drugi ravni, vzdušje na stadionu je drugačno, na tribunah so ogledniki, tekme so medijsko bolje pokrite. Igralci to vedo in so v pričakovanju tekme popolnoma motivirani."

"Zadovoljni smo, da smo v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Evropa. Igralci so navdušeni in pripravljeni na izziv. Zdaj smo že vajeni evropskih tekem in tudi bolje pripravljeni kot na uvodu proti Valmieri. Edina stvar, ki nam ne gre v prid, je utrujenost in preveliko število tekem v nizu. A to je cena, ki jo mora ekipa, ki igra v domačem prvenstvu in tudi v Evropi, plačati. Nekaj igralcev je po poškodbi nazaj, nekaj jih je vprašljivih za nastop. Smo pa v precej boljšem stanju kot v nedeljo, ko smo igrali proti Aluminiju. Na voljo bomo imeli skoraj celotno ekipo, kar nas navdaja z optimizmom," še napoveduje Henriques.

Obračun na zelenici Stadiona Stožice se bo pričel ob 20. uri, tudi s prenosom na Sportklubu. UEFA je vlogo glavnega sodnika namenila Bolgaru Georgiju Kabakovu.

Tekst: PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 28.04.2024 | Prva liga Telemach
    Celjani z zmago proti Olimpiji že državni prvaki
    Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani, ki so prvi naslov osvojili v sezoni 2019/20, so tokrat v 33. krogu Prve lige Telemach premagali ljubljansko Olimpijo z 1:0 (0:0).
  • 26.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Celje - Olimpija
    Nedelja bo v znamenju spopada vodilnih ekip Prve lige Telemach. Olimpija bo gostovala pri vodilnem Celju, ki bi s točko potrdilo naslov državnega prvaka.
  • 20.04.2024 | Prva liga Telemach
    Olimpija napolnila mrežo Aluminija
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v 32. krogu Prve lige Telemach doma premagali Aluminij s 5:0 (1:0).
  • 18.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Aluminij
    Zmaji po porazu na derbiju pričakujejo predzadnji Aluminij. Se bodo oddolžili navijačem?
  • 17.04.2024 | Prva liga Telemach
    Mariboru pripadel derbi v Ljubljani
    Nogometaši ljubljanske Olimpije so v zaostali tekmi 26. kroga Prve lige Telemach izgubili proti Mariboru z 1:2 (1:0).
  • 16.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Maribor
    Olimpija in Maribor se bosta v zaključku prvenstva srečala še dvakrat, v sredo bo v Stožicah odigran zaostali derbi 26. kroga Prve lige Telemach. Kdo bo uspešnejši v spopadu velikih rivalov?
  • 15.04.2024 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Olimpije v Domžalah
    Nogometaši Domžal so v 31. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 1:3 (0:0).
  • 12.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Domžale - Olimpija
    Nedeljski nogometni maraton Prve lige Telemach bodo zaključili nogometaši Domžal in Olimpije. Zmaji ob Kamniško Bistrico prihajajo po remiju z Radomljami, ravbarji so izgubili z Rogaško.
  • 10.04.2024 | Prva liga Telemach
    Radomljani odščipnili točko Olimpiji
    Nogometaši Olimpije in Kalcer Radomelj so se v 30. krogu Prve lige Telemach razšli z neodločenim izidom 2:2 (1:1).
  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Pred tekmo: Olimpija - Radomlje
    Radomlje se v zaključek sezone podajajo z novim trenerjem, ki bo ognjeni krst doživel v Stožicah. S kakšnim izidom se bo predstavil Darjan Slavic?

DELI NA