07.09.2023 | U21
Po preobratu dobili uvodno tekmo kvalifikacij

Reprezentanca Slovenije do 21 let je po preobratu dobila otvoritveno tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. V Sarajevu sta za tri točke v razmaku štirih minut zadela Tjaš Begić in Tio Cipot, Slovenci se bodo v ponedeljek v Kopru pomerili še s Francozi.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U21 2025 - PRVI KROG

BOSNA IN HERCEGOVINA U21 - SLOVENIJA U21 1:2 (0:0)

Stadion Grbavica. Sodniki: Høvdanum, Højgaard in Djurhuus (vsi Ferski otoki).
Strelci: Bristrić (53'); Begić (68'), Cipot (72').
Rumeni kartoni: Šošić, Muharemović, Bristrić, Buljubašić; Cipot, Begić, Turk.
Rdeči kartoni: /.
Bosna in Hercegovina U21: Šahinović, Cvjetinović, Muharemović, Šušić (46' Šukilović), Račić (46' Omerović), Sučić, Šošić (85' Sabljić), Bašić, Krdžalić (62' Buljubašić), Bristrić, Kahvić (71' Čuić). Selektor: Igor Janković.
Slovenija U21: Turk, Ilenič, Ratnik, Kuzmić, Strajnar, Jevšenak, Zeljković, Begić, Sešlar (89' Antolin), Cipot (73' Brest), Flakus Bosilj. Selektor: Milenko Aćimović.

Slovenci so prvi nevarnejši napad odigrali v sedmi minuti. Tjaš Begić je pobegnil po desni, David Flakus Bosilj pa je streljal v domačega vratarja Muhameda Šahinovića, a bil pred tem v prepovedanem položaju. Gostitelji so odgovorili minuto kasneje, ko pa je Madžid Šošić streljal preko vrat. V 14. minuti je hiter napad Slovenije zaključil Tio Cipot, Svit Sešlar pa je dve minuti kasneje meril v Muhameda Šahinovića.

Pred domačim golom je bilo nevarno tudi v 19. minuti, najprej po poskusu Tia Cipota, nekaj sekund kasneje pa je bil še nevarnejši Svit Sešlar, a ni bil dovolj natančen. V 23. minuti so si prvo pravo priložnost priigrali tudi domačini, Ivan Bašić je z leve strani meril v oddaljenejši kot vrat Martina Turka, vendar žogo poslal za las mimo vratnice.

Druga polovica polčasa je postregla s precej raztrgane igre, po prekršku Tarika Muharemovića nad Tiom Cipotom je za nekaj sekund zavrela kri med nogometaši obeh ekip, osrednja akterja pa sta prejela rumeno opozorilo. Zadnja priložnost pred odmorom se je v 45. minuti ponudila Žanu Jevšenaku, ki je pa po predložku Mitje Ileniča neoviran streljal preko gola Bosne in Hercegovine.

Drugi polčas je bolje odprla domača reprezentanca. Admir Bristrić, član Olimpije, je po udarcu z leve strani kazenskega prostora zatresel zunanji del slovenske mreže, v 50. minuti je nenatančno sprožil še nogometaš Radomelj, Madžid Šošić. Bosanci so povedli v 53. minuti, Admir Bristrić je zadel tudi z nekaj sreče. Član Olimpije je sprožil po prodoru z leve strani igrisča in zadel Mitjo Ileniča, žoga pa je v visokem loku preletela nemočnega Martina Turka.

Na prvi odgovor Slovencev je bilo potrebno počakati do 57. minuti, ko je z roba kazenskega prostora sprožil Svit Sešlar, vendar je udaril mimo vrat. Slovenci so izenačili v 68. minuti, ko je Svit Sešlar izvedel kot z leve strani igrišča, domača obramba pa je žogo izbila le do Tjaša Begića. Član Parme je sprožil skozi gnečo in poravnal izid. Naša reprezentanca je štiri minute po izenačenju prišla do vodstva. Svit Sešlar je preigraval v kazenskem prostoru, po podaji pred vrata BiH pa je z bližine zadel Tio Cipot.

Bosanci niso ostali brez odgovora, kapetan Ivan Bašić je nevarno meril z 20 metrov, žoga pa je poletela mimo desne vratnice Martina Turka. Gostitelji so bili zatem nevarni še po kotu, najvišji je bil rezervist Franko Sabljić, ki pa je z glavo streljal preko gola Slovenije.

"Vedeli smo, da bo tekma težka, kot je prav vsaka na tej ravni. Borili smo se vse do konca, tudi po rezultatskem zaostanku smo verjeli v zmago. Izid smo preobrnili v svojo korist, veseli smo prve zmage v kvalifikacijah, saj je lepa popotnica za naprej. Je pa ta tekma že pozabljena, osredotočamo se že na ponedeljkovo tekmo s Francijo," je po zmagi dejal strelec izenačujočega zadetka Tjaš Begić, Tio Cipot pa je bil jedrnat: "Mislim, da smo si to zmago zaslužili. Bosno in Hercegovino zapuščamo z dvignjeno glavo."

Mlada reprezentanca Slovenije bo kvalifikacije nadaljevala v ponedeljek, ko bo na koprski Bonifiki gostila Francijo Thierryja Henryja. Vstopnice so že v prodaji, cena za odrasle, dijake, študente in upokojence znaša 8 evrov, otroci do 14. leta starosti pa imajo prost vstop. 

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA