21.09.2023 | Ženska A
Po prve tri točke v ligi narodov

V Krškem je vse pripravljeno, da v petek ob 16. uri gosti uvodno tekmo slovenske ženske reprezentance v ligi narodov. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo ob 16. uri pomerile s Češko. V prvem sklopu tekmovanja sledi še gostovanje v Zenici, kjer Slovenija v torek, 26.9., gostuje pri Bosni in Hercegovini.

Reprezentanca se je pod taktirko selektorja Saše Kolmana od ponedeljka pripravljala na Brdu. Selektor je na prvo reprezentančno akcijo vpoklical širok nabor z željo, da jih spozna in izbere najbolj primerne za uresničitev tekmovalnih ciljev, ki Sloveniji, danes 40. reprezentanci na Fifini jakostni lestvici, zagotovo ne manjka.

„Časa je bilo zelo malo. Imamo pa zelo mlado in ambiciozno ekipo, ki si želi narediti en korak naprej. Zelo sem zadovoljen z odnosom in pristopom punc. Pripravljeni čakamo tekmo proti Češki,“ je prve dni na selektorskem mestu ocenil Saša Kolman. Slovenija Češke dosedaj še ni premagala, tudi s tem je seznanjen. „Kar je bilo, je bilo. Že dolgo je od zadnjih medsebojnih tekem. Analizirali smo jih. Definitivno gre za zelo zahtevnega tekmeca. Gremo na zmago!“ odločno pristavi.

„Na vsaki tekmi greš na zmago. Kako nam bo to uspevalo, bomo videli. Bomo pa ta čas izkoristili, da se spoznamo. Pot do uspeha proti Češki? Dati gol več od nasprotnic, ki so zelo kvalitetne. Se pa veselim tekme. Ker smo vsi zelo motivirani. Komaj čakam, da vidim punce na igrišču,“ sklene Kolman.

„Že dolgo smo vajeni, da gremo v vsaki tekmi na zmago. Zdaj je to še bolj jasno povedano. Vemo, da ne bo lahko. Nekaj sprememb je bilo, veliko novih informacij. Bomo videli, kako bomo to v petek prenesli na igrišče. Imam pozitiven občutek, da bi lahko to bilo v petek super!“ pa tekmo napove Lara Prašnikar, ki doda še tole: „Selektor nas je super sprejel, mi smo njega super sprejele. V reprezentanci vlada pozitivna energija, en nov zagon. Veliko sprememb. Pričakujemo lahko eno prerojeno ekipo z novim zagonom, z novo energijo in željno dokazovanja ter dobrih rezultatov in napredovanja.“ Lara bo v petek odigrala 60. tekmo v dresu članske reprezentance Slovenije, za katero je dosegla 35 golov.

Liga narodov:

1. krog, Krško, 22.9.
Slovenija – Češka (16.00)

2. krog, Zenica, 26.9.
BiH – Slovenija (16.00)

Sistem tekmovanja

Države so v ligi narodov razdeljene v tri lige, A, B in C. V ligi A bo sodelovalo 16 reprezentanc v štirih skupinah. Enaka razdelitev bo tudi v ligi B. Liga C bo s štirimi skupinami s po štirimi ekipami ter eno s tremi. V ligi A bodo igrale Anglija, Nemčija, Francija, Švedska, Španija, Nizozemska, Norveška, Danska, Italija, Belgija, Avstrija, Islandija, Švica, Wales, Portugalska in Škotska. V ligi B bodo igrale Republika Irska, Poljska, Češka, Finska, Slovenija, Severna Irska, Romunija, Ukrajina, BiH, Slovaška, Madžarska, Grčija, Hrvaška, Belorusija in Albanija. V ligi C pa bodo Malta, Izrael, Azerbajdžan, Turčija, Severna Makedonija, Kosovo, Črna gora, Luksemburg, Estonija, Moldavija, Litva, Kazahstan, Latvija, Bolgarija, Ciper, Ferski otoki, Gruzija, Armenija in Andora. Štirje zmagovalci skupin lige A bodo nastopili v finalu lige narodov, oba finalista se bosta uvrstila tudi na olimpijske igre 2024 v Franciji. Prvaki posameznih lig, torej B in C, bodo napredovali rang višje, ligo nižje pa se bodo selile četrtouvrščeni ekipi lig A in B ter najnižje tretjeuvrščena ekipa lige.

Žreb lige narodov je Sloveniji namenil tekmovanje v skupini B4, kamor je bila izžrebana s Češko, Bosno in Hercegovino ter Belorusijo.

Ženska liga narodov:

A1:
Anglija, Nizozemska, Belgija, Škotska

A2:
Francija, Norveška, Avstrija, Portugalska

A3:
Nemčija, Danska, Islandija, Wales

A4:
Švedska, Španija, Italija, Švica

B1:
Republika Irska, Severna Irska, Madžarska, Albanija

B2:
Finska, Romunija, Slovaška, Hrvaška,

B3:
Poljska, Srbija, Ukrajina, Grčija

B4:
Češka, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Belorusija

C1:
Malta, Moldavija, Latvija, Andora

C2:
Turčija, Luksemburg, Litva, Gruzija

C3:
Azerbajdžan, Črna gora, Ciper, Ferski otoki

C4:
Izrael, Estonija, Kazahstan, Armenija

C5:
Severna Makedonija, Kosovo, Bolgarija

Pet tekem proti Češki

Češka reprezentanca na Fifini jakostni lestvici zaseda 27. mesto, najvišje je bila med septembrom 2006 in septembrom 2007, ko je zasedala 19. mesto. Prvo uradno tekmo so Čehinje odigrale 21.6. 1993. Reprezentanco vodi nekdanji češki reprezentant Karel Rada. Čehinje so v letošnjem koledarskem letu odigrale sedem tekem: premagale so Jamajko (3:2), Maroko (2:0), Slovaško (3:0), klonile pa proti Avstraliji (4:0), Španiji (0:3), Avstriji (2:0) in Severni Irski (0:2). Na svetovnem in evropskem prvenstvu Češka še ni zaigrala.

Slovenija in Češka sta dosedaj odigrale pet medsebojnih tekem, vseh pet je pripadlo Češki.

Medsebojne tekme:
Slovenija – Češka 0:2 (31.8. 2019)
Slovenija – Češka 0:4 (20.10. 2017)
Slovenija – Češka 1:5 (9.3. 2013)
Slovenija – Češka 1:2 (8.4. 2006)
Slovenija – Češka 0:2 (31.7. 2004)

Češka članice:
Olivie Lukášová (SK Slavia Praha), Barbora Růžičková (1.FC Slovácko), Barbora Votíková (Tottenham Hotspur FC), Aneta Dědinová (AC Sparta Praha),  Anna Dlasková (AC Sparta Praha), Dominika Huvarová (FC Slovan Liberec), Alena Pěčková (1.FC Slovácko), Aneta Pochmanová (AC Sparta Praha), Antonie Stárová (EA Guingamp), Gabriela Šlajsová (SK Slavia Praha), Denisa Veselá (SK Slavia Praha), Kateřina Bužková (AC Sparta Praha), Klára Cahynová (Sevilla FC), Klára Cvrčková (AC Sparta Praha),  Franny Černá (SK Slavia Praha), Radka Hlouchová (FC Slovan Liberec), Michaela Khýrová (SK Slavia Praha), Kateřina Kotrčová (AC Sparta Praha), Eliška Sonntagová (AC Sparta Praha), Kateřina Svitková (Chelsea FC), Anna Šubrtová (AC Sparta Praha), Miroslava Mrázová (FC Viktoria Plzeň), Kristýna Růžičková (SK Slavia Praha),  Andrea Stašková (AC Milán). Selektor: Karel Rada

Slovenija članice:
Zala Meršnik (Sporting Club de Huelva), Iva Kocijan (ŽNK Mura), Kaja Eržen (ACF Fiorentina), Sara Gradišek (Bologna FC), Lana Golob (OH Leuven Women), Sara Agrež (Vfl Wolfsburg), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zara Kramžar (AS Roma), Nika Babnik (Clube de Albergaria), Dominika Čonč (FC Levante Las Palmas), Manja Rogan (Panathinaikos A.O.), Kaja Korošec (Paris F.C.), Luana Zajmi (ŽNK Split), Sara Makovec (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Kuštrin (Bologna FC), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Mateja Zver (SKN St. Polten), Nina Kajzba (S.S.D. Napoli Femminile), Špela Kolbl (ŽNK Mura), Ana Milović (ŽNK Olimpija Ljubljana), Lara Ivanuša (Fenerbahče SK). Selektor: Saša Kolman

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.10.2024 | Ženska A
    Zaslužile so si več, povratna tekma v torek
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je izgubila prvo tekmo polfinala dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2025 proti Avstriji z 0:3 (0:0). Povratni obračun bo na sporedu v torek ob 18. uri v Riedu.
  • 25.10.2024 | Ženska A
    Danes v Kopru proti Avstriji
    Danes, v petek, bo ženska članska reprezentanca v Kopru odigrala prvo od dveh tekem z Avstrijo. Ekipi se merita za vstop v 2. krog dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekma bo ob 18. uri.
  • 24.10.2024 | Ženska A
    Prepričana, da ima Slovenija dovolj kvalitete, da se zoperstavi Avstriji
    Jutri, v petek, bo ženska članska reprezentanca v Kopru odigrala prvo od dveh tekem z Avstrijo. Ekipi se merita za vstop v 2. krog dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekma bo ob 18. uri.
  • 23.10.2024 | Ženska A
    Pred reprezentančno akcijo v ligah in pokalu
    V Serie A2 je Bologna na gostovanju z 0:1 ugnala Vis Mediterraneo; v dresu Bologne pa so celo tekmo odigrale naše tri reprezentantke: Lana Golob, Sara Gradišek in Zala Kuštrin. Vseh 90 minut pa je k zmagi Chieva na gostovanju prispevala tudi Sara Ketiš. Nina Kajzba je ob 7. zaporedni zmagi vodilne Parme igrala do 71. minute. Bologna je pri petih zmagah, Chievo Verona je pri treh zmagah.
  • 22.10.2024 | Ženska A
    Z mislijo pri petku in tekmi proti Avstriji
    V ponedeljek se je na Brdu zbrala ženska članska reprezentanca, pred katero je drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje. Uvodna tekma 1. kroga kvalifikacij bo v Kopru 25.10., povratna pa štiri dni kasneje v Avstriji.
  • 18.10.2024 | Ženska A
    V Nemčiji in Avstriji na vrhu
    Poleg domačih prvenstev so bile naše legionarke minule dni aktivne tudi v ligi prvakinj, kjer začenjamo pregled. Tako je St. Pölten v 2. kolu odigral izvrstno tekmo proti Manchester Cityju in po preobratu v 2. polčasu klonil doma z 2:3. Izabela Križaj je odigrala celo tekmo, Mateja Zver do 64. minute. Roma je brez naše Maje Madon visoko zmagala na gostovanju v Istanbulu – s 6:1 proti Galatasarayju.
  • 16.10.2024 | Ženska A
    Maja Sternad bo zaigrala za Slovenijo
    Maja Sternad, talentirana nogometašica z bogatimi izkušnjami v nemški Bundesligi, je pridobila dovoljenje Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za igranje v slovenski ženski reprezentanci. FIFA je odobrila spremembo njenega nogometnega državljanstva, kar pomeni, da bo odslej nastopala za Slovenijo, domovino svojega očeta.
  • 15.10.2024 | Ženska A
    Selektor Kolman objavil seznam članic za kvalifikacije za EP 2025
    Pred žensko člansko reprezentanco je drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na prvi od dveh tekem proti Avstriji. Uvodna tekma 1. kroga kvalifikacij bo v Kopru 25.10.
  • 07.10.2024 | Ženska A
    Zara Kramžar s podajo, trojec v skupinski del lige prvakinj
    Naše reprezentantke legionarke igrajo tudi v tej sezoni vidno vlogo v svojih klubih. Deveterica kariero nadaljuje v novih sredinah, mesec oktober pa prinaša reprezentanci tudi 1. krog dodanih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Jutri pa se začne tudi skupinski del lige prvakinj, v katerem bodo igrale Mateja Zver, Izabela Križaj (obe Spusu SKN St. Pölten) ter Maja Madon (Roma).
  • 30.07.2024 | Ženska A
    Zala Meršnik se seli v Savdsko Arabijo
    Slovenska reprezentančna vratarka 23-letna Zala Meršnik bo odslej branila barve savdskega kluba Al-Ittihad, klub je potrdil prestop in selitev naše reprezentantke iz Španije v Savdsko Arabijo. Zala je okrepila Al-Ittihad.

DELI NA