05.02.2024 | Sodniki
Po prvem delu osrednjega zimskega seminarja v Turčiji

Vse od leta 2005, ko je bil na jugovzhodni obali Turčije v provinci Antalya izpeljan prvi seminar se elitni sodniki in sodnice vsakoletno vračajo v sodniško trening pripravljalno bazo pod govorjem Taurus. Enainšestdesetčlanska odprava sodnikov in vodstva ZNSS se od minulega petka mudi v Turčiji na 8 dnevnih pripravah, kjer poteka jubilejni 20. osrednji zimski seminar.

Predsednik ZNSS David McDowell Zor (na sliki spodaj) je uradno odprl seminar v soboto zjutraj ter za uvod pozdravil vse udeležence, med katerimi je 38 elitnih sodnikov, 10 pomočnikov sodnika, 1 sodnica in 1 pomočnica sodnica, katere spremlja še 11 članov vodstva ZNSS med katerimi je tudi podpredsednik NZS Stanko Glažar. V nadaljevanju je prvi mož sodniške organizacije sodnikom prenesel pozdrav predsednika NZS g. Radenka Mijatovića in generalnega sekretarja Martina Koželja ter ob koncu inavguracijskega govora vsem skupaj zaželel kvaliteten in uspešen seminar.

Po testiranju teoretičnega znanja iz Pravil nogometne igre sta prvi dan sta predavala zlasti Darko Čeferin in Robert Krajnc, ki sta prenašala znanje o vodenju in nadzoru in sodelovanju sodniške ekipe. Po uvodnem aktivacijskem treningu je zvečer član komisije za sodniške zadeve Drago Kos opravil predavanje na temo Etičnost sodnika. V nedeljo dopoldne je član sodniškega komiteja UEFA Vlado Šajn analiziral dogodke v kazenskem prostoru, danes pa je bilo na sporedu predavanje iz strokovne teme igre z roko, kjer so sodniki sprva po skupinah tolmačili posamezne posnetke iz UEFA tekmovanj in tekem Prve lige Telemach, kasneje pa so se izmenjevala mnenja skupin in ustanavljali skupni zaključki točnih odločitev, kjer je koncizno analiziral odločitve častni predsednik ZNSS Vlado Šajn.

Nedeljsko popoldne je bilo namenjeno napornemu fizičnemu treningu v obliki video testa na igrišču, ki je izjemno zanimiva oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču. V skupini po 16 sodnikov so se razdelili v 4 podskupine, pri čemer pred vsako presojo (ogled videoposnetka na ekranu) sodnik opravi tek v razdalji 2x 75m v 30 sekundah in sprejme odločitev pri 12 posnetkih v prvi seriji in 12 posnetkov v drugi seriji.

Včeraj zvečer je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predaval na temo "pridobivanje in zadrževanje sodnikov" ter predstavil projekte za leto 2024, katerega cilji so rast interesa za sojenje z vključevanjem sodnikov vzornikov v športno-vzgojno in izobraževalne aktivnosti, približevanje vloge in pomena delovanja nogometnega sodnika mladim generacijam, atraktivna predstavitev sodniške vloge za večje število sodnikov, izboljšanje imagea in dojemanja sodnikov in sodnic v splošni in strokovni javnosti, povem na novo pa se je oblikoval projekt #pripelji sodnika#.

Uveljavljena mednarodna pomočnika 38-letni Andraž Kovačič iz Ljubljane in 41-letni Tomaž Klančnik iz Slovenj Gradca sta po včeraj sestankovala ostale FIFA pomočnike z vsebino seminarja elitnih pomočnikov sodnika Uefa na Cipru, kjer sta prenesla najnovejša navodila glede sodelovanja in komunikacije, tolmačenju pravila ofsajda in timingu signaliziranja.

Tekst in video: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA