08.02.2023 | Sodniki
Po prvem delu sodniških priprav v Antalyi

Triinšestdesetčlanska odprava sodnikov in vodstva ZNSS, ki se od minulega petka mudi v Turčiji na 8 dnevnih pripravah, kjer poteka osrednji zimski seminar v Antalyi je k sreči brez posledic preživela uničujoči potres in tako nemoteno nadaljuje z začrtanim programom dela in izvajanjem aktivnosti.

Po našem uvodnem poročanju dogajanja na turški obali je v nedeljo in v ponedeljek dopoldne član sodniškega komiteja UEFA Vlado Šajn analiziral dogodke v kazenskem prostoru, vlečenje in porivanje ter čiste situacije za doseganje zadetka, kjer so sodniki sprva po skupinah tolmačili posamezne posnetke iz UEFA tekmovanj in tekem Prve lige Telemach, kasneje pa so se izmenjevala mnenja skupin in ustanavljali skupni zaključki točnih odločitev.

Ponedeljkovo popoldne je bilo namenjeno napornemu fizičnemu treningu v obliki video testa na igrišču, ki je izjemno zanimiva oblika praktičnega testa v kombinaciji s fizičnim treningom, saj video test ob primerjalni ravni fizičnega napora na sami tekmi simulira dejansko situacijo presoje dogodka na igrišču. V skupini po 16 sodnikov so se razdelili v 4 podskupine, pri čemer pred vsako presojo (ogled videoposnetka na ekranu) sodnik opravi tek v razdalji 2x 75m v 30 sekundah in sprejme odločitev pri 10 posnetkih v prvi seriji in 10 posnetkov v drugi seriji.

V večernem ponedeljkovem terminu je član sodniškega komiteja UEFA imel specialno predavanje o VAR managementu za VAR in AVAR sodnike, z obravnavo statistike tekem 1. SNL in primerjalno s tekmovanji na nivoju Uefe, načinov sodelovanja in proaktivne uporabe VAR-a, timiga signalizacije, zakasnelih štartih, večkratnih prekrških, ipd.

Za konec ponedeljkovega dne je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predstavil projekt #Spoznaj sodnika#, katerega cilji so rast interesa za sojenje z vključevanjem sodnikov vzornikov v športno-vzgojno in izobraževalne aktivnosti, približevanje vloge in pomena delovanja nogometnega sodnika mladim generacijam, atraktivna predstavitev sodniške vloge za večje število sodnikov, izboljšanje imagea in dojemanja sodnikov in sodnic v splošni in strokovni javnosti.

Včeraj je bilo na sporedu predavanje iz strokovne teme igre z roko, poleg treninga telesne priprave pa so pomočniki sledili predavanju eminentnega FIFA pomočnika sodnika Jureta Praprotnika, ki ima neprecenljive izkušnje iz največjih tekmovanj (Evropsko prvenstvo 2016, finale Lige Europa 2017, Pokal Konfederacij 2017, Svetovno prvenstvo 2018, finale Lige prvakov 2019), ki je predstavil smernice za delovanje in vlogo pomočnikov v timskem delu sodniške ekipe.

Tekst in video: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA