20.11.2022 | Sodniki
Po tretjem letošnjem sodniškem kampu v Ilirski Bistrici

Po junijskem začetnem obisku Posavja, kjer je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije v Brežicah pred začetkom poletnih počitnic organizirala premierni sodniški kamp in po avgustovskem obisku Zasavja in izvedbi drugega sodniškega kampa v Kisovcu, je 3. sodniški kamp ZNSS včeraj postavil tabor v Ilirski Bistrici. 

Konec tekmovanj v Primorski nogometni ligi je na sodniški kamp za nove sodnike in sodnice v sodelovanju Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in NK Ilirska Bistrica v smeri Kvarnerskega zaliva, Opatijske riviere in hrvaškega pristanišča Reke v zadnjo slovensko občino pred hrvaško mejo pritegnil 12 fantov in eno dekle.

Kamp z usposabljanjem in tečajem za nove sodnike in sodnice je povezoval vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun, ki je po predstavitvi vloge sodnikov v modernem nogometu, prešel po sporedu na več ur trajajoči tečaj iz Pravil nogometne igre, kateremu je sledil splošen sprehod skozi zakonitosti 17-ih pravil igre.

Nabornike je v dopoldanskem času v Ilirski Bistrici- najodmevnejša tekma je bila leta 1994 v Pokalu Slovenije proti NK Maribor, dvoboj v ŠC Trnovo pa si je ogledalo preko 2000 gledalcev,- obiskal tudi dolgoletni prvoligaški sodnik (153 tekem v 1. SNL) in vodja strokovnega odbora MDNS Koper Roberto Ponis.

Sodniški kamp z organizacijo tečaja za nove nogometne sodnike je 13 kandidatov z zaključnim preizkusom iz poznavanja pravil igre opravljalo v prostorih na Levstikovi ulici 8b v t.i. Vencinovi hiši, kjer na vodi stoji Čebelarski dom Antona Žnideršiča. Pisni preizkus znanja sestavlja 24 vprašanj za uspešno opravljen sodniški izpit pa je potrebno zbrati 18 točk.

Na posebno povabilo sodniškega oddelka je udeležence sodniškega kampa z obiskom presenetila še mlada, nadarjena sodnica iz ženske A1 liste sodnic Petra Stopar, ki prihaja prav iz Ilirske Bistrice. Petra je vsem tečajnikom namenila spodbudne besede pred obsežnim izpitnim delom s preizkusom znanja iz poznavanja pravil nogometne igre.

Glede na to, da Društva nogometnih sodnikov dopolnjujejo svoje članstvo s tečaji za pridobivanje sodnikov, je Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Koper z z izpeljavo sodniškega kampa v Ilirski Bistrici pridobilo novih 12 mladih sodniških okrepitev en sodnik pa se bo zaradi lokacije bivanja vključil v Društvo nogometnih sodnikov Ljubljana.

Sara Ljubič (16, Ilirska Bistrica): "Na socialnem omrežju facebook sem opazila plakat o sodniškem kampu, ki me je nemudoma pritegnil, saj igram nogomet od malih nog in trenutno nastopam za Primorje Ajdovščina v ligi NZS za dekleta do 17. let. Oče je trener z Uefa B licenco, brat Luka prav tako igra nogomet, zato sva se skupaj z njem odločila udeležiti sodniškega kampa. Osebno imam tudi dober zgled v sokrajanki Petri Stopar, ki je sodnica na najvišji ženski državni listi in na tekmah Primorske nogometne lige."

Jaka Fašing (20, Litija): "Imam dva brata, ki sta nogometna sodnika, njuna strast do opravljanja tega dela pa me je pritegnila, da se tudi sam preizkusim v vlogi sodnika. Najstarejši brat Žiga (22) je nogometni sodnik že 3 leta, mlajši 15-letni Martin pa se je udeležil avgustovskega sodniškega kampa v Kisovcu, na katerega žal zaradi oddiha na morju nisem mogel priti, a sem si dejal, da naslednjega kampa ne smem zamuditi za nobeno ceno".

V primeru, da se želite vključiti v Medobčinsko društvo nogometnih sodnikov Koper in vas zanima delo sodnikov najdete kontakt zgoraj. 

Pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije se za vso asistenco in sodelovanje pri organizaciji in izvedbi kampa zahvaljujemo vodstvu NK Ilirska Bistrica na čelu z dolgoletno predsednico ga. Mileno Urh in podpredsednikom g. Damjanom Ljubičem.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

 • 07.02.2023 | Sodniki
  Sodnike zaobšel uničujoči potres v Turčiji
  Strokovnjak za fizično pripravo sodnikov Mitja Novak je v včerajšnji izjavi za dnevnoinformativno oddajo 24ur za Pop TV povedal, kako so sodniki doživeli katastrofalni potres na obali sredozemskega morja.
 • 31.12.2022 | Sodniki
  Intervju Slavko Vinčić: Cilj na SP je bil izpolnjen
  Slovenski sodnik Slavko Vinčić (43) iz Maribora je na letošnji svetovni izložbi najboljšega nogometa sodil dve tekmi. Na 22. SP v Katarju,  ki je na južni polobli potekal med 20. novembrom in 18. decembrom je slovenski mojster s piščalko sodil dve tekmi skupinskega dela tekmovanja FIFA World Cup 2022 Qatar in sicer Argentina - Savdska Arabija ter Anglija - Wales, za konec pa je deloval še kot četrti sodnik v francoski sodniški ekipi na tekmi osmine finala na dvoboju Brazilija - Južna Koreja.. Preberi si ekskluziven intervju.
 • 14.12.2022 | Sodniki
  Dve slovenski sodnici, pomočnica in pomočnik na novo uvrščeni na FIFA listo
  Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je uradno objavila FIFA liste sodnikov za leto 2023. Slovenija je pridobila še dodatno mesto na listi mednarodnih sodnic, tako da sta namesto 45-letne Tanje Subotić mesti zasedli 27- letni Vanja Janković iz DNSG Kranj in Tjaša Misja iz MDNS Murska Sobota. Na listi mednarodnih pomočnic sodnice je Tanjo Vrabel nasledila 27- letna Sara Mask iz MDNS Nova Gorica.
 • 27.11.2022 | Sodniki
  Vinčiću druga tekma na svetovnem prvenstvu
  Po prvi tekmi tretjega igralnega dne na 22. mundialu, ko je Slavko Vinčić minuli torek sodil svojo sploh prvo tekmo na svetovnem prvenstvu med Argentino in Savdsko Arabijo, čaka Mariborčana druga tekma na južni polobli. Na 36 tekmi SP bo najboljši slovenski sodnik delil pravico v torek na otoškem dvoboju za Združeno kraljestvo in sicer spopad Walesa in Anglije.
 • 20.11.2022 | Sodniki
  Slavko Vinčić začenja SP s tekmo Argentina - Savdska Arabija
  V torek dopoldne ob 11. uri bo Slavko Vinčić sodil svojo sploh prvo tekmo na Svetovnem prvenstvu. Dvoboj v skupini C med Argentino in Savdsko Arabijo mu bodo pomagali nadzorovati še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik bo Senegalec Maguette Ndiaye, v video sobi pa bosta Nizozemec Pol van Boekel in Nemec Bastian Dankert.
 • 22.10.2022 | Sodniki
  Staša v četrtfinalu SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da bo 34-letna Staša Špur iz Murske Sobote danes sodila na četrtfinalni tekmi Kolumbija - Tanzanija na 7. Svetovnem prvenstvu za ženske do 17. let v Indiji (FIFA Women's World Cup U-17 2022), ki poteka v Južni Aziji med 11. in 30. oktobrom 2022.
 • 14.10.2022 | Sodniki
  Špurova začenja v Indiji SP deklet do 17. let
  Štiriintridesetletna Staša Špur iz Murske Sobote kot ena izmed 28 najboljših svetovnih pomočnic na turnirju bo jutri delovala na dvoboju nogometašic najbolj obljudene države na planetu (1,4 mrd prebivalcev) in nogometašic iz tretje največje države v Latinski Ameriki. Na tekmi Kitajska - Kolumbija bo Špurova sodelovala z glavno sodnico iz Hrvaške Ivano Martinčić in pomočnico sodnice Paulino Baranowsko iz Poljske.
 • 10.10.2022 | Sodniki
  Dragoslav Perić bo petič sodil Olimpija - Maribor
  Konec tedna je na sporedu drugi veliki derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom. Spopad na severu Ljubljane bo sodil 46-letni Dragoslav Perić iz Kranja. Zanj bo to 153 tekma v slovenskem državnem prvenstvu (1. SNL) in peti večni derbi.
 • 01.09.2022 | Sodniki
  Špurova potuje v Indijo na SP deklet do 17. let
  Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je sporočila, da je 33-letna Staša Špur iz Murske Sobote izbrana med 28 najboljših svetovnih pomočnic sodnic ter bila povabljena v Indijo na 7. Svetovno prvenstvo za ženske do 17. let (FIFA Women's World Cup U-17 2022).
 • 28.07.2022 | Sodniki
  Sodniki, sodnice in kontrolorji aktivirali letovanje 22-ih otrok
  Sodniki, sodnice in kontrolorji so v junijskem družbeno odgovornem projektu omočili nepozabne poletne počitnice za 22 otrok na Debelem rtiču. Otroci prav v teh dneh tam uživajo v brezskrbni igri, učnih aktivnostih in morskih radostih, obiskal pa jih je tudi prvoligaški sodnik.

DELI NA