12.06.2009 | 3. SNL
Pobrežje in Primorje najbliže prvi ligi


Prvaki lige starejših dečkov MNZ Nova Gorica Primorje so z zmago proti rivalu MNZ Gorenjska Mimovrste Jesenicam s 4:1 naredili velik korak uvrstitvi med elito, kjer so nazadnje nastopali leta 2005. Prvo tekmo so zmagali še igralci Bele Krajine in Dravinje ter Pobrežja, ki so Rakičanu nasuli devet golov in so praktično že v prvi ligi.

Na koncu je vse izgledalo veliko lažje, kot je dejansko bilo. Trije goli prednosti so lepa popotnica za ajdovsko Primorje, da se po štirih letih vrne v prvo ligo, od koder so izpadli v sezoni 2004/05 in se od takrat niso več vrnili.

V goste so prišli drugouvrščeni iz gorenjskega predela, igralci Jesenic, ki so bili trdno odločeni, da ne prodajo poceni svoje kože. Že v tretji minuti so nogometaši v belem protestirali, češ da je nekdo izmed branilcev v kazenskem prostoru igral z roko, stranski sodnik pa je dodelil le kot. Jeseničani so pokazali boljše kroženje žoge, Primorje pa je igralo predvsem na dolge podaje, ki jih je v napadu spretno lovil kasnejši junak tekme Aljaž Bajc.

V tretji minuti mu je jeseniški vratar ubrali prvi poskus, toliko bolj natančen pa je bil v dvajseti, ko je po dolgi podaji iz obrambne linije prehitel vse branilce in prvič potisnil žogo v gol. Jesenice si zadetka niso zaslužile, saj so igrale enakovredno, če ne celo odtenek bolje. Da domačim ne bo bila naloga tako lahka, so Gorenjci poskrbeli štiri minute kasneje. Navidezno ne nevaren strel je dobil nepripravljenega vratarja Kristjana Pejakiča, ki je žogo že ulovil, a mu je nerodno ušla med nogama čez golovo črto. Naslednjih pet minut je bila pobuda pri gostih, ki bi lahko v tekmi z veliko priložnostmi prišli do vodstva, a so bili premalo natančni. Kazen je tako sledila še pred trideseto minuto, zadetek pa več ali manj fotokopija prvega. Dolga žoga na Bajca, ki je tokrat za lobanje uporabil glavo in ponovno ukanil celotno zadnjo linijo gostov. Na nasprotni strani so napadalci »uničevali« priložnost za priložnostjo Še največja se jim je ponudila v sedmi minuti nadaljevanja. Pejakič je slabo ocenil let žoge z desne strani, jeseniška sedmica pa je z dveh metrov zatresla le zunanji del mreže. Pred odmorom je za svoj tretji gol poskrbel spet Bajc, še v tretje po dolgi podaji v prazen prostor.

Drugi polčas je bil obratna slika prvega. Primorje je igralo, Jesenice pa upale na protinapade. Noben izmed njih ni bil sila uspešen, saj so se vsi končali bodisi mimo gola bodisi v rokah vratarja. Črno-rdeči so bili precej bolj učinkoviti. Zapravili so kar nekaj lepih akcij, eno izmed teh pa so vseeno uspeli spremeniti v gol. Najlepši izmed petih zadetkov je bil zagotovo gol Valdrina Kadrije. Žogo si je v protinapadu potegnil na levo stran kazenskega prostora, od tod pa z natančnim lobom z levo nogo še v zadnje prelisičil gostujočega vratarja.

Drugo srečanje zahoda med Piranom-Portorožem in Belo Krajino se je končalo z zmago gostov 2:1. Nogometaši iz Črnomlja so veljali za favorite, saj jim v MNZ Ljubljana ni bilo konkurence, v vodstvo pa so presenetljivo prišli Primorci, a v nadaljevanju niso znali braniti zadetka prednosti.

Vzhod je zaznamovala zmaga Dravinje nad Ormožem. Slednji so doma klonili 2:4, kar ni najboljša popotnica za povratno srečanje. Za gostitelje je bil dvakrat uspešen Aljaž Plavec, pri Dravinji pa Žan Stupar, Gašper Hribernik, Alen Brezenšek in v zadnji minuti Amadej Krajevič.

Edina tekma, ki se je končala še preden se je sploh začela, je potekala med moštvi Rakičana in Pobrežja. Gostje iz Maribora ki so sestavljeni večinoma iz nogometašev letnika 1995 NŠ NK Maribor, so devetkrat premagali čuvaja mreže prvakov MNZ Lendave in bodo na drugi tekmi lahko igrali povsem neobremenjeno.

Vsa povratna srečanja bodo odigrana v nedeljo, 14. junija.

Tekst in foto: Marko Premrl

 

SORODNE NOVICE

  • 26.06.2019 | 3. SNL
    Potrjena sestava 3. SNL
    Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 38. korespondenčni seji potrdil sestavo 3. Slovenske nogometne lige v tekmovalnem letu 2019/2020.

DELI NA