25.09.2023 | Ženska A
Pokazati, da znajo zmagovati

Ženska nogometna reprezentanca v torek proti Bosni in Hercegovini lovi prve točke v ligi narodov. Tekma v Zenici se začne ob 16. uri.

Liga narodov:

1. krog, Krško, 22.9.
Slovenija – Češka 0:2

2. krog, Zenica, 26.9.
BiH – Slovenija (16.00)

Češka temelj za torkov optimizem

Varovanke selektorja Saše Kolmana so danes trenirale, misli pa usmerile proti torkovi tekmi. Optimizem gradijo tudi zahvaljujoč zaključkom s petkove premiere v ligi narodov.

„Odigrati moramo dobro in graditi na tem, kar smo pokazali proti Češki. Dekleta so odigrala v petek solidno tekmo. Rezultatsko ni bilo uspešno. V nogometu se nič ne zgodi čez noč. So pa pokazale nekaj zelo dobrih stvari, na tem delamo dalje in skušamo to nadgraditi v torek,“ pove selektor Kolman, ki je s svojim strokovnim štabom detajlno analiziral tekmice.

Boljše od Belorusije

Bosna in Hercegovina je ligo narodov začela z zmago, 2:1 je bilo na Madžarskem proti Belorusiji. BiH je povedla hitro, gol za 1:0 je zabila Maja Jelčić, Belorusinje so izenačile, naše jutrišnje tekmice pa so do zmage prišle v 87. minuti, zadela je rezervistka  Andrea Gavrić, ki je v igro prišla 12 minut popreje.

„BiH ima čvrsto ekipo, igrajo doma. Ne bo lahka tekma. A smo se dobro pripravili na njih in jih dobro analizirali. Moramo pa gledati nase. Da pokažemo, da znamo igrati in da znamo tudi zmagati,“ poudari selektor Kolman, ki bo drugič sedel na klopi reprezentance, ki jo je prevzel pred tednom dni.

Spoštljivo o Sloveniji

Domačinke so po zmagi proti Belorusiji razpoložene, zrasli pa so jim tudi apetiti.
„V torek nas čaka še bolj zahtevna tekma. Slovenke imamo zelo dobre igralke, ki igrajo v močnih klubih in ligah. Vemo, kako igrajo in kar so naredili v zadnjih dveh letih, je res pohvale vredno. Smo ekipa, ki je tudi kakovostna in to nam daje pravico, da pričakujemo še eno dobro tekmo. Če bodo punce spoštovale vse, kar se dogovorimo, verjamem, da bo tudi rezultat na naši strani,“ pa tekmo napove selektorica BiH 50-letna Samira Hurem, ki reprezentanco vodi od leta 2011. Reprezentanca zaseda 68. mesto na Fifini jakostni lestvici reprezentanc, najvišje je bila marca 2018 in decembra 2020, ko je zasedla 57. pozicijo. Prvo uradno tekmo je BiH odigrala 2.9. 1997 proti Slovaški. Na velikem mednarodnem tekmovanju še niso igrali.

Medsebojni tekmi:
Slovenija – Bosna in Hercegovina 6:5 (11.3. 2013)
Slovenija – Bosna in Hercegovina 1:3 (19.6. 2002)

Članice BiH:
Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ena Šabanagić (Fomget GSK TUR), Andrea Gavrić (1. FC Köln NEM), Selma Kapetanović (Al-Ula SA), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Elma Smajić (Diósgyőri VTK, MAD), Gloria Slišković (Juventus ITA), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Beşiktaş JK TUR), Aida Hadžić (Trabzonspor TUR), Una Rankić (Leotar), Merjema Medić (Osijek HRV), Sofija Krajšumović (Crvena Zvezda SRB), Ena Taslidža (Turbine Potsdam NEM), Emina Ekić (Racing Louisville ZDA), Elma Husić (Emina), Maja Jelčić (Inter ITA), Milena Nikolić (Basel ŠVI), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo). Selektorica: Samira Hurem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 25.10.2024 | Ženska A
    Zaslužile so si več, povratna tekma v torek
    Slovenska ženska nogometna reprezentanca je izgubila prvo tekmo polfinala dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2025 proti Avstriji z 0:3 (0:0). Povratni obračun bo na sporedu v torek ob 18. uri v Riedu.
  • 25.10.2024 | Ženska A
    Danes v Kopru proti Avstriji
    Danes, v petek, bo ženska članska reprezentanca v Kopru odigrala prvo od dveh tekem z Avstrijo. Ekipi se merita za vstop v 2. krog dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekma bo ob 18. uri.
  • 24.10.2024 | Ženska A
    Prepričana, da ima Slovenija dovolj kvalitete, da se zoperstavi Avstriji
    Jutri, v petek, bo ženska članska reprezentanca v Kopru odigrala prvo od dveh tekem z Avstrijo. Ekipi se merita za vstop v 2. krog dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tekma bo ob 18. uri.
  • 23.10.2024 | Ženska A
    Pred reprezentančno akcijo v ligah in pokalu
    V Serie A2 je Bologna na gostovanju z 0:1 ugnala Vis Mediterraneo; v dresu Bologne pa so celo tekmo odigrale naše tri reprezentantke: Lana Golob, Sara Gradišek in Zala Kuštrin. Vseh 90 minut pa je k zmagi Chieva na gostovanju prispevala tudi Sara Ketiš. Nina Kajzba je ob 7. zaporedni zmagi vodilne Parme igrala do 71. minute. Bologna je pri petih zmagah, Chievo Verona je pri treh zmagah.
  • 22.10.2024 | Ženska A
    Z mislijo pri petku in tekmi proti Avstriji
    V ponedeljek se je na Brdu zbrala ženska članska reprezentanca, pred katero je drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje. Uvodna tekma 1. kroga kvalifikacij bo v Kopru 25.10., povratna pa štiri dni kasneje v Avstriji.
  • 18.10.2024 | Ženska A
    V Nemčiji in Avstriji na vrhu
    Poleg domačih prvenstev so bile naše legionarke minule dni aktivne tudi v ligi prvakinj, kjer začenjamo pregled. Tako je St. Pölten v 2. kolu odigral izvrstno tekmo proti Manchester Cityju in po preobratu v 2. polčasu klonil doma z 2:3. Izabela Križaj je odigrala celo tekmo, Mateja Zver do 64. minute. Roma je brez naše Maje Madon visoko zmagala na gostovanju v Istanbulu – s 6:1 proti Galatasarayju.
  • 16.10.2024 | Ženska A
    Maja Sternad bo zaigrala za Slovenijo
    Maja Sternad, talentirana nogometašica z bogatimi izkušnjami v nemški Bundesligi, je pridobila dovoljenje Mednarodne nogometne zveze (FIFA) za igranje v slovenski ženski reprezentanci. FIFA je odobrila spremembo njenega nogometnega državljanstva, kar pomeni, da bo odslej nastopala za Slovenijo, domovino svojega očeta.
  • 15.10.2024 | Ženska A
    Selektor Kolman objavil seznam članic za kvalifikacije za EP 2025
    Pred žensko člansko reprezentanco je drugi krog kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje. Selektor Saša Kolman je obelodanil seznam igralk, na katere računa na prvi od dveh tekem proti Avstriji. Uvodna tekma 1. kroga kvalifikacij bo v Kopru 25.10.
  • 07.10.2024 | Ženska A
    Zara Kramžar s podajo, trojec v skupinski del lige prvakinj
    Naše reprezentantke legionarke igrajo tudi v tej sezoni vidno vlogo v svojih klubih. Deveterica kariero nadaljuje v novih sredinah, mesec oktober pa prinaša reprezentanci tudi 1. krog dodanih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Jutri pa se začne tudi skupinski del lige prvakinj, v katerem bodo igrale Mateja Zver, Izabela Križaj (obe Spusu SKN St. Pölten) ter Maja Madon (Roma).
  • 30.07.2024 | Ženska A
    Zala Meršnik se seli v Savdsko Arabijo
    Slovenska reprezentančna vratarka 23-letna Zala Meršnik bo odslej branila barve savdskega kluba Al-Ittihad, klub je potrdil prestop in selitev naše reprezentantke iz Španije v Savdsko Arabijo. Zala je okrepila Al-Ittihad.

DELI NA