Pomurke doma v lov na ligo prvakinj

V Nyonu na sedežu Evropske nogometne zveze Uefa je bil opravljen žreb parov kvalifikacij ob začetku že 22. sezone po vrsti v ligi prvakinj. Slovenske državne prvakinje ŽNK Nona Pomurje Beltinci se bodo uvodoma pomerile z irsko ekipo Shelbourne.

Liga prvakinj v Pomurju

V primeru uspeha jih čaka boljši iz tekme Valur – Hayasa. V mesecu avgustu, med 17. in 22.8., se nam obeta pravi praznik nogometa v Pomurju, saj bodo naše prvakinje, vodi jih trener Zlatko Gabor, gostile skupino 1, tekme pa bodo v Murski Soboti in Gornji Radgoni.

„Veseli me, da bomo igrali na domačem terenu pred našimi zvestimi navijači. Nasprotnice so zelo dobre, vendar verjamem in vem, da bodo naše igralke na igrišču pustile dušo in srce. V upanju, da se uvrstimo v naslednji krog,“ je po žrebu povedal trener Pomurk Zlatko Gabor.

„V naši skupini imamo dva predstavnika, ki gojita otoški stil nogometa. Zato bomo morali popraviti skok in duel igro. Vesel pa sem, da sta to obe ekipi v našem kakovostnem rangu. Veselimo se prve tekme proti irskemu predstavniku. Verjamem, da se bomo dobro pripravili in preučili Irke,“ je po žrebu dejal športni direktor Štefan Kozic.

„Tekmic ne poznamo, a vem, da jih bomo v prihodnjih tednih dobro preučili. Vemo le to, da so državne prvakinje Irske. Menim, da smo dobili skupino, kjer so vse ekipe premagljive. Ognili smo se favoritom, tudi Juventusu, St. Pöltnu in Twenteju. Ekipe naše skupine prihajajo z Irske, Islandije in Armenije. Če bi gostovali, bi nas čakala dolga pot. Zato sem vesela, ker turnir gostimo doma,“ je povedala kapetanka Špela Kolbl.

Sistem tekmovanja

Kar 71 klubov iz 49 različnih nogometnih zvez bo sodelovalo v letošnji ligi prvakinj. Novinci v tekmovanju so Real Sociedad, Roma in Rangers.

V uvodno fazo vstopa 58 ekip, od tega je 42 aktualnih državnih prvakinj, ostalih 16 pa so ekipe, ki so si nastop zagotovile kot 2. ali 3. uvrščene v domačih klubskih tekmovanjih v minuli sezoni. Prej omenjenih 42 ekip bo deljenih v 11 skupin (tekmovanje bo med 18.8. in 21.8.), zmagovalke (igra se polfinale, finale in tekma za 3. mesto) pa bodo napredovale v 2. krog. Prej omenjenih 16 (ekipe, ki so v domačih ligah zasedle 2. ali 3. mesto) bo razdeljenih v štiri skupine po štiri. Zmagovalke napredujejo v 2. krog.

V 2. krogu kvalifikacij (med 20.9. in 29.9.) bo tako igralo 24 ekip, od tega 11 zmagovalk turnirjev „prvakinj“ in štiri zmagovalke turnirjev 2. in 3. uvrščenih, v 2. krogu pa jih čaka še devet ekip, ki so si mesto tu zagotovile neposredno.

Prvakinje, 11 iz 1. kroga in tri, ki so se pridružile v 2. krogu, bodo tvorile sedem parov, zmagovalke teh dveh tekem pa se bodo uvrstile v skupinski del lige prvakinj. Sedmim zmagovalkam se bo pridružilo še pet ekip (iz kategorije neprvakinj), ki si bodo priborile mesto v skupinskem delu lige prvakinj v dveh tekmah.

Finale v Eindhovnu

Nastop v skupinskem delu, tam bo 16 ekip, so si zagotovile že Lyon, Wolfsburg (z našo reprezentantko Saro Agrež), Chelsea in Barcelona. Skupinski del lige prvakinj se začne 19. oz. 20.10., sklenil se bo 21. oz. 22. decembra. Četrtfinale bo marca, polfinale aprila, finale pa 3. ali 4. junija v Eindhovnu.

Liga prvakinj, 1. krog kvalifikacij:

Skupina 1
Pomurje Beltinci – Shelbourne
Valur – Hayasa

Naša četverica

St. Pölten Mateje Zver bo najprej igral proti zasedbi Ljuboten (Severna Makedonija), Ferencvaroš Lare Ivanuša se bo v 1. krogu pomeril s škotskim Rangersom, Glasgow City bo v 1. krogu tekmec Rome Nine Kajzba. Eintracht Frankfurt Lare Prašnikar se bo v prvi tekmi za napredovanje udaril z dansko ekipo Fortuna Hjørring.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 14.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija evropsko pot sklenila z zmago
    Olimpija je evropsko pot sklenila z zmago. V Bratislavi je bil dvakrat natančen Pedro Lucas.
  • 13.12.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za konec evropske sezone še v Bratislavi
    Nogometaši ljubljanske Olimpije bodo zgodovinsko leto 2023 sklenili z evropskim gostovanjem v Bratislavi. Slovan bo zadnji nasprotnik zmajev v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige.
  • 30.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija v Stožicah izgubila z Lillom
    Olimpija je na zadnji domači tekmi v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige izgubila z Lillom, ki je zmajem dokončno zaprl vrata do evropske pomladi. Ljubljanska mreža se je zatresla dvakrat.
  • 29.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na zadnji domači tekmi z Lillom
    Francoski Lille bo zadnji gost ljubljanskih Stožic v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. Olimpija bo po zmagi na tekmi s Klaksvikom napadala nove točke.
  • 09.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Sualehe in Nukić za zgodovinsko zmago Olimpije
    Ljubljančani se veselijo krstne zmage v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Olimpija je prevladovala skozi celotno tekmo, zmaji pa so odpor gostov z igralcem več strli v končnici srečanja, ko sta zadela rezervista David Sualehe in Mustafa Nukić.
  • 08.11.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Zmaji po maščevanje za poraz na Ferskih otokih
    Nogometaši Olimpije bodo na četrti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige lovili prve točke. V Stožicah se bodo pomerili s ferskim Klaksvikom, ki je pred dvema tednoma v Torshavnu slavil z 0:3.
  • 26.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Olimpija s Ferskih otokov praznih rok
    Gostovanje na Ferskih otokih se ni razpletlo po načrtih Olimpije. Klaksvik je zeleno-belo mrežo zatresel trikrat, na drugi strani pa je svojo ohranil nedotaknjeno.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Na Ferske otoke po prve točke v skupinskem delu
    Zmaji na prvih dveh preizkušnjah skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige niso bili rezultatsko uspešni, v taboru slovenskih prvakov pa verjamejo, da se bo to spremenilo že na četrtkovi tekmi s ferskim Klaksvikom.
  • 25.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Za slovo od UEFA Mladinske lige prvakov remi z nemškim prvakom
    Mladinci Maribora so v prvem krogu UEFA Mladinske lige prvakov izzvali vrstnike Mainza, po porazu na domači tekmi pa so na gostovanju pri nemškem prvaku pred tri tisoč gledalci iztržili neodločen izid.
  • 24.10.2023 | Mednarodna tekmovanja
    Mladinci Maribora v nemški Mainz brez bele zastave
    V tem tednu bosta na evropskem odru dejavna kar dva slovenska kluba, saj mladinsko selekcijo Maribora čaka povratna tekma prvega kroga UEFA Mladinske lige prvakov. Vijoličasti bodo v dvoboju z Mainzem lovili dva zadetka zaostanka s srečanja v Ljudskem vrtu.

DELI NA