09.09.2012 | U21
Ponedeljek dan D za mlado reprezentanco

Mlada slovenska reprezentanca do 21 let je v kvalifikacijah za EP v Izraelu slavila šestkrat, dvakrat prišla do točke in dvakrat izgubila. Z zadnjo zmago proti Švedski se je znova zavihtela na 1. mesto skupine 2 in se približala želenemu cilju - uvrstitvi na veliko tekmovanje. Usodo Slovenije imata sedaj v rokah reprezentanci Ukrajine in Švedske, ki bosta zadnjo tekmo kvalifikacij odigrali v ponedeljek zvečer.

Praktično edina možnost, da Slovenija nastopi na velikem tekmovanju (oziroma se uvrsti v dodatne kvalifikacije), je neodločen izid tekmic v zadnjem krogu kvalifikacij. "Ne bo lahko spremljati tekme. Tako Ukrajina kot Švedska sta močni reprezentanci. Upamo, da golov ne bo," pravi Dejan Lazarevič, ki je zadel tako proti Ukrajini kot tudi proti Švedski in je s petimi goli prvi strelec Slovenije. "Mi smo svoje s to zmago naredili. Zdaj odločajo drugi. Upamo na najboljše," je optimističen tudi eden mlajših reprezentantov Luka Krajnc.

Izbrana vrsta je skozi vse kvalifikacijske obračune garala, se ravnala po napotkih selektorja in skušala iz vsakega obračuna iztržiti maksimum. Ko se nogometaši ob koncu bojev ozrejo nazaj, boli predvsem poraz proti Fincem. "Škoda, da takrat nismo zmagali. Tudi v Ukrajini ni bilo slabo, a žal nismo izkoristili svojih priložnosti," razlaga Lazarevič. "Proti Fincem smo se dobro držali in bi si zaslužili več. Vseeno pa moramo biti zadovoljni, v teh kvalifikacijah nas ni nihče nadigral,"  je realen selektor Tomaž Kavčič, ki je glede na dano situacijo in številne poškodbe lahko s končnim izkupičkom zelo zadovoljen. Niso samo zmage tiste, ki štejejo, ta generacija že trka na vrata članske izbrane vrste.

Slovenija bi morda imela v žepu imela kakšno zmago več, če ne bi prihajalo do poškodb. Poznala se je odsotnost Reneja Krhina, Harisa Vučkića, Andraža Strune in še koga. "To je nekaj ključnih igralcev, ki pa nam niso mogli pomagati," se preteklih bojev spominja član italijanske Modene, Lazarevič. "Verjetno bi bili že v kvalifikacijah, če bi igrali v popolni zasedbi. Normalno je, da manjkata eden ali dva igralca, vendar pa je bilo pri nas odsotnih res preveč," pritrjuje tudi selektor. A težko je kalkulirati 'kaj bi bilo, če bi bilo'. Slovenija je lahko ponosna na mlado reprezentanco, ki je v desetih kvalifikacijskih bojih dosegla 15 zadetkov in osvojila 20 točk.

Odločilni boj za končno razvrstitev bo potekal v ponedeljek na Guldfageln areni. Okoli devete ure zvečer bo jasno, ali Slovenija nadaljuje pot v dodatnih kvalifikacijah. "Zdaj je vse odprto in počakajmo, kaj se bo zgodilo naslednji teden. Ta generacija je vse do zadnjega v igri za prvo mesto in mislim, da je to res velik uspeh," o svojih varovancih z izbranimi besedami govori selektor. "V ponedeljek moramo vsi držati pesti. Če ne bo remija med Švedsko in Ukrajino, ta zmaga nima nobenega pomena," se zaveda situacije Kevin Kampl, ki je bil eden tistih nogometašev, ki je vsako tekmo navdušil. "Kampl vedno dobro igra," pritrdijo tudi njegovi soigralci, ki so lahko v vsakem trenutku računali nanj.

Tudi če se reprezentantom ne bo izšlo in se večina že poslavlja od te selekcije, pa veseli dejstvo, da ta generacija ponuja kar nekaj nogometašev, ki bodo v prihodnosti zagotovo še nosili dres z državnim grbom. "Splošna ocena je pozitivna, dosegli smo več od pričakovanj in na to smo lahko ponosni," zaključuje nemški Slovenec.

Tekst: AP
Foto: Ekipa

SORODNE NOVICE

  • 22.03.2024 | U21
    Slovenija v Prekmurju visoko ugnala Bosno in Hercegovino
    Slovenska mlada reprezentanca je proti vrstnikom iz Bosne in Hercegovine prišla do druge domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Za Slovenijo so zadeli Cipot, Zeljković in Pišek.
  • 21.03.2024 | U21
    Aćimović in Cipot verjameta v novo zmago mlade reprezentance
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo s petkovo tekmo proti Bosni in Hercegovini v Murski Soboti odprla drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.03.2024 | U21
    Aćimović predstavil seznam nogometašev za tekmo z BiH
    Reprezentanca Slovenije do 21 let drugo polovico kvalifikacij za evropsko prvenstvo odpira z domačo tekmo proti Bosni in Hercegovini. Selektor Milenko Aćimović je razkril seznam nogometašev za tekmo, ki bo v soboški Fazaneriji odigrana 22. marca.
  • 17.11.2023 | U21
    Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
    Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
  • 16.11.2023 | U21
    Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
    Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
  • 14.11.2023 | U21
    Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
    V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
  • 07.11.2023 | U21
    Po uspešnem oktobru s Turčijo
    Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
  • 17.10.2023 | U21
    Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
    Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
  • 16.10.2023 | U21
    V Fazaneriji s severnimi sosedi
    Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
  • 13.10.2023 | U21
    Na Cipru do visoke zmage
    Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.

DELI NA