28.01.2022 | Futsal AA
Poraz proti Finski odnesel četrtfinale EP

Slovenska futsalska reprezentanca je v Amsterdamu v 3. krogu evropskega prvenstva na Nizozemskem izgubila proti Finski z 1:2 (0:0) in ostala brez četrtfinala. Vanj se je iz skupine B ob Finski uvrstil še Kazahstan, ki je na drugi tekmi v Groningenu ugnal Italijo s 4:1 (2:1).

Tekme Slovenije na Euru 2022:

20.1.
Kazahstan – Slovenija 4:4
 (1:1)
0:1 Totošković (11.), 1:1 Douglas Jr (16.), 1:2 Fideršek (23.), 2:2 Orazov (25.), 2:3 Čeh (31.), 2:4 Turk (33.), 3:4 Tokayev (36.), 4:4 Douglas Jr (39.)
Slovenija: Berzelak, Turk, Vrhovec, Hozjan, Vrhovec, Totošković, Fideršek, Čeh, Fetić, Bukovec, Lovrenčič, Kovačič, Gajser.

24.1.
Italija – Slovenija 2:2
 (1:1)
1:0 Nicolodi (1.), 1:1 Merlim (10./AG), 1:2 Hozjan (29.), 2:2 Alex Merlim (32.)
Slovenija: Berzelak, Turk, Totošković, Osredkar, Hozjan, Lovrenčič, Kovačič, Bukovec, Fetić, Duščak, Čeh, Fideršek, Čujec.

28.1.
Slovenija – Finska 1:2
(0:0)
0:1 Jyrkiäinen (33.), 0:2 Savolainen (35.), 1:2 Hozjan (38.)
Slovenija: Berzelak, Turk, Totošković, Osredkar, Hozjan, Lovrenčič, Kovačič, Vesel, Bukovec, Fetić, Duščak, Čeh, Fideršek, Čujec.

Po finskih željah

Slovenija je v tekmo s Finci vstopila z jasnim ciljem. Zmaga (oziroma tudi neodločen izid ob zmagi Kazahstana na drugi tekmi) bi ji namreč zagotovila četrtfinale, tretji po 2014 in 2018. Na drugi strani je Finska morala zmagati, obenem pa računati na to, da na drugi tekmi ne bi zmagala Italija.

Selektor Slovenije Tomislav Horvat je pred tekmo opozarjal na to, da tekmecem ne smejo dopustiti protinapadov, medtem ko je selektor Finske Mićo Martić poudaril, da je prav Slovenija v prvih dveh krogih pokazala najboljšo igro v skupini.

Na koncu se je izšlo po finskih željah, v čvrsti in ne posebej privlačni predstavi so kljub manjšemu številu strelov (25-38) debitanti s severa Evrope prišli do zmage in preboja med osmerico, kjer sta bili iz drugih skupin že pred tem Rusija in Gruzija.

Finsko in Kazahstan četrtfinalna obračuna čakata v ponedeljek, tekmeca pa bosta znana po današnjih obračunih v skupini A med branilko naslova Portugalsko in Ukrajino ter Nizozemsko in Srbijo.

Brez golov v prvem polčasu

Finska in slovenska ekipa sta tekmo začeli dokaj previdno, priigrali sta si sicer nekaj priložnosti, a vendarle nista bili posebej nevarni za enega ali drugega vratarja. Ob ne posebej "tekoči" igri se je prvi polčas končal brez golov, kar se je zgodilo prvič na tekmah tega EP.

Finci so dokaj agresivno začeli drugi polčas, že po dobri minuti je Nejc Hozjan preprečil veselje tekmecev po "izletu" vratarja Nejca Berzelaka, ki je pred tem dobro ustavil strel od daleč Henrija Alamikkoterva.

Pozneje pa je tudi Slovenija postala nevarnejša, med drugim je Igor Osredkar v 25. minuti streljal preveč po sredini iz ugodnega položaja. Toda v 33. minuti so debitanti na evropskih prvenstvih povedli. Po strelu od daleč je nato Juhana Jyrkiäinen žogo s telesom usmeril v mrežo.

Slovenska vrsta je takoj zatem poskusila z igro brez vratarja, kar ji ob prepočasnem kroženju žoge ni prineslo želenega, še več, finski vratar Juha-Matti Savolainen je to izkoristil in zadel iz svojega kazenskega prostora za 2:0.

Dve minuti pred koncem je Sloveniji novo upanje prinesel Nejc Hozjan, ko je zadel z nizkim strelom s približno devetih metrov za 1:2. Pozneje so Slovenci spet zaigrali brez vratarja, toda Fincem se je uspelo obraniti.

Izjavi po tekmi:

Tomislav Horvat, selektor:
»Kot ekipa smo se veselili, zato bomo tudi zdaj skupaj prevzeli odgovornost za tole. Finska je v svojem slogu odigrala fantastično tekmo, za kar jim čestitam. Čestitke pa tudi mojim igralcem za odličen turnir. Pričakovali smo tako tekmo, vedeli smo, da so Finci hitri, čvrsti in izredno dobra ekipa. Nisem pa želel sprva preveč tvegati, saj smo imeli aktiven rezultat. Ko se jim je ena žoga odbila, smo prišli v slabšo pozicijo, kar so na koncu tudi izkoristili. Seveda nam je težko, a življenje gre dalje, pogledali smo si v obraz, smo ekipa. Še enkrat čestitke za cel turnir.«

Kristjan Čujec:
»Ni kaj dosti šlo pri nas narobe. Igrali smo, se trudili. Na koncu pa smo težko prihajali do čistih priložnosti, pri zaključku nam je zmanjkalo moči. Pa tudi sodniški kriterij nam ni bil pisan na kožo. To je evropsko prvenstvo, kjer odločajo detajli, kjer pa smo bili nekoliko površni. Smo se pa že pred tekmo zavedali svoje odgovornosti. Vedeli smo tudi, da sta nam prejšnja tekmeca Kazahstan in Italija zaradi načina igre bolj ustrezala. Lahkih žogo proti Fincem je bilo izredno malo, praktično jih ni bilo. Odigrali so dve, tri podaje, potem pa poslali dolgo žogo naprej. To nas je malce ubijalo. Daleč od gola so nas držali.«

Tekst: D.P., STA
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 13.04.2024 | Futsal AA
    Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
    Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
  • 12.04.2024 | Futsal AA
    Evropski in svetovni prvak je bil premočan
    Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
  • 10.04.2024 | Futsal AA
    V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
    Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
  • 09.04.2024 | Futsal AA
    Futsal reprezentanca na Portugalsko
    „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
  • 02.04.2024 | Futsal AA
    Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
    Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
  • 27.03.2024 | Futsal AA
    Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
    Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
  • 22.02.2024 | Futsal AA
    Osredkar in Fetić med strelci
    V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
  • 21.02.2024 | Futsal AA
    Po vodstvu klonile proti Franciji
    Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
  • 20.02.2024 | Futsal AA
    Po preobratu remi s Francijo
    Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.
  • 06.02.2024 | Futsal AA
    V 40. minuti do remija s Hrvaško
    Slovenija in Hrvaška sta v Podčetrtku odigrali še drugo prijateljsko tekmo v nekaj dneh. Nocoj je bilo 2:2, gola sta dosegla Jeremy Bukovec in Žan Janež.

DELI NA