19.06.2024 | EURO 2024
Posebna nogometna izkušnja za otroke na Pediatrični kliniki

Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) bo v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije (NZS) otrokom na kliniki virtualno približala vzdušje in evforijo Evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.

V četrtek se bodo naši mali junaki lahko s pomočjo posebnega vodenega robota podjetja Awabot, namenjenega povezavi na daljavo, sprehodili po prizorišču, kjer bo igrala slovenska izbrana vrsta, jo nato pričakali pred stadionom, šli z njimi v garderobo, nato pa na igralno zelenico. Virtualni sprehod po prizorišču se bo pričel že ob 12.30 in bo trajal do sodnikovega začetnega žvižga ob 15. uri.  

Robota bo v živo preko računalnika upravljal eden od najstnikov, ki se zdravi na kliniki, dogajanje pa bodo na posebej za to nameščenem velikem zaslonu bolniške sobe, ki bo za tisti čas spremenjena v mini prizorišče, spremljali tudi drugi otroci in mladostniki ter tako v živo začutili vzdušje pred tekmo, nato pa skupaj navijali za naše nogometne junake.

"Na Pediatrični kliniki smo veseli, da smo bili s strani Nogometne zveze Slovenije izbrani kot ena od zdravstvenih ustanov po Evropi, kjer si bodo otroci s pomočjo posebnega robota podjetja Awabot čisto od blizu ogledali prihod in zadnje priprave pred pričetkom nogometne tekme svoje reprezentance. To, da otrokom pričaramo nasmehe na obraz in jih razveselimo, da vsaj za nekaj trenutkov pozabijo na svoje težave in skrbi, je za nas veliko veselje. Ves čas se z različnimi dogodki trudimo, da je takih posebnih, sproščenih in zabavnih trenutkov med bivanjem otrok pri nas kar nekaj. In vsak tak poseben dogodek nas utrdi v prepričanju, da sta smeh in veselje tudi del zdravljenja, saj se pogosto otroci nato laže spopadajo s svojimi težavami," je pred četrtkovim dogodkom povedal strokovni direktor Pediatrične klinike doc. dr. Marko Pokorn.

Generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije Martin Koželj je ob tem povedal: "Nogomet ima izjemno moč povezovanja in navdihovanja, še posebej za najmlajše med nami. Zelo smo ponosni, da smo lahko del projekta UEFA Fundacije za otroke, ki s tem projektom otrokom na Pediatrični kliniki omogoča, da kljub težavam, s katerimi se soočajo, občutijo delček veselja in navdušenja, ki ga prinaša Evropsko nogometno prvenstvo. Preko inovativne tehnologije podjetja Awabot bodo lahko naši mali junaki doživeli izkušnjo, ki je sicer ne bi mogli, in to je za nas neprecenljivo. Verjamem, da bo ta dogodek vsem nam ostal v lepem spominu in da bo otrokom vlil dodatno moč in pogum za njihovo vsakodnevno borbo. Nogomet je več kot le igra - je upanje, je moč, je življenje."

Awabot Beam je interaktivni robot, ki uporabniku preko kamere in zaslona omogoča prisotnost na daljavo in je med drugim namenjen tudi sodelovanju bolnih otrok v procesu šolanja v matični izobraževalni ustanovi. Pričujoči projekt pa je namenjeni otrokom, ki so v času Evropskega prvenstva v bolnišnici ali na rehabilitaciji. S pomočjo robota bodo naši mali bolniki lahko postali del vzdušja pred tekmo in poklepetali z igralci slovenske reprezentance. Projekt poteka v okviru UEFA Fundacije za otroke. Na tekmi bo poleg slovenskega tudi srbski robot, s pomočjo katerega bodo srbski otroci na tekmo pospremili svoje nogometne junake.

Tekst: NZS/Awabot
Foto: Martin Metelko

SORODNE NOVICE

 • 23.06.2024 | EURO 2024
  Utrip v angleškem taboru pred tekmo s Slovenijo
  Po dveh krogih v skupini C nogometnega evropskega prvenstva v Nemčiji najbolje kaže prvemu favoritu Angliji, ki je praktično že v osmini finala. A po zmagi proti Srbiji in remiju z Dansko je zvezdnikov polna zasedba priznala, da to še ni to, kar pričakujejo od igre, a niso panični pred torkovim obračunom v Kölnu s Slovenijo.
 • 20.06.2024 | EURO 2024
  Danci in Angleži neodločeno
  Nogometni reprezentanci Danske in Anglije sta se v drugi tekmi 2. kroga v slovenski skupini C na evropskem prvenstvu v Nemčiji v Frankfurtu razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:1).
 • 19.06.2024 | EURO 2024
  Sodelovanje športa, gospodarstva in države za učinkovito promocijo Slovenije
  V Münchnu, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel, je danes potekal slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki je povezal vrhunski šport, posel, diplomacijo, znanost in turizem ter omogočil krepitev sodelovanja med nemškimi in slovenskimi partnerji.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch
  Za slovensko nogometno reprezentanco je že prva tekma na evropskem prvenstvu v nogometu, v Stuttgartu so naši nogometaši remizirali z Dansko. Naslednja priložnost je že 20. junija v Münchnu, dan prej pa vabljeni na slovensko-nemški poslovno-investicijski kongres Invest & Connect: Slovenian Business Pitch, ki bo v sredo, 19. junija 2024, v kongresni dvorani BMW-Welt Doppelkegel v Münchnu.
 • 17.06.2024 | EURO 2024
  Angleži z golom Bellinghama premagali Srbe
  Angleška nogometna reprezentanca je v prvem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Gelsenkirchnu premagala Srbijo z 1:0 (1:0) in se zavihtela na prvo mesto v skupini C. V tej skupini nastopa tudi Slovenija, ki se je danes v Stuttgartu z Dansko razšla z neodločenim izidom 1:1.
 • 13.06.2024 | EURO 2024
  Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
  Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
 • 11.06.2024 | EURO 2024
  Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev
  Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.
 • 03.06.2024 | EURO 2024
  Navijaj z nami na prostem
  Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.
 • 04.05.2024 | EURO 2024
  Na Euru 2024 možnost za 26 igralcev
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odločil povečati kvoto igralcev za posamično reprezentanco na prihajajočem Uefa Evropskem prvenstvu 2024.

DELI NA