02.09.2012 | U21
Pred mlado reprezentanco še zadnje dejanje kvalifikacij
Mlada slovenska nogometna reprezentanca si je po porazu v Ukrajini sredi avgusta malce otežila položaj pred zadnjo tekmo kvalifikacij. Za preboj na EP, ki ga prihodnje leto gosti Izrael, sedaj nujno potrebuje zmago in ugoden izid ostalih srečanj. Le tako Kavčičevi varovanci ostanejo v igri za dodatne kvalifikacije.

Septembra 52 evropskih reprezentanc čakata še zadnja dva termina, s katerih bodo prav vse skušale potegniti kar največ točk. Slovenija s kvalifikacijami zaključuje že 6. septembra, ko jih v Ljudskem vrtu čaka vodilna Švedska. Nato sledi nekajdnevno čakanje, po katerem bo jasno, ali bo trenutnih 17 točk, 5 zmag, dva neodločena izida in prav toliko porazov dovolj, za veliko tekmovanje.

Bosta pa 1 in 2 skupina (v slednji igra tudi Slovenija) deležni še enega posega. Namreč, zaradi visokega števila reprezentanc, ki se borijo za nastop na EP, je v prvih dveh skupinah namesto pet, šest reprezentanc. V ta namen se tisti reprezentanci, ki dosežeta najmanj točk - v tem trenutku najslabše kaže reprezentancama San Marina v prvi skupini in Malte v drugi, črtata in vsi rezultati z njima se brišejo. Rezultat zadnjeuvrščene ekipe sicer vpliva na dejansko končno lestvico skupine, briše se le za določanje drugega mesta v skupini in če to storimo že sedaj, je stanje točk v skupini, kjer igra tudi Slovenija takšno: Švedska 13 točk, Slovenija 11 točk, Ukrajina trenutno 14 točk. Ukrajinci z Malto sicer še igrajo.

Neposredno v dodatne kvalifikacije napredujejo vse prvouvrčene reprezentance, ter štiri najboljše drugouvrščene. Tu bo svojo srečo iskala tudi Slovenija. Trenutno izbrancem Tomaža Kavčiča ne kaže najbolje, saj ima kopica konkurentov višje število točk. Reprezentanca Turčije jih ima 15, točko manj Armenija, 13 so jih zbrale Švica, Rusija in Norveška, 12 pa jih ima Danska. Vseeno pa možnost napredovanja še obstaja. Ob ugodnem izidu proti Švedski in razpletu ostalih dvobojev, bi se reprezentanci, ki je pred tremi leti že nastopila na EP v Ukrajini, ponudila priložnost znova izkusiti veliko tekmovanje.

Nesporni "zmagovalki" kvalifikacij sta že sedaj Nemčija in Francija. Prva je nanizala osem zaporednih zmag, eno manj je zbrala Francija. To sta edini reprezentanci, ki sta presegli 20 točk in sta avtomatsko že uvrščeni v dodatne kvalifikacije. Sledi Španija z 18 točkami, ki je vknjižila šest zmag. To je trojica, ki ne pozna poraza.

Tekst: AP
Foto: Erik Kavaš

SORODNE NOVICE

 • 17.11.2023 | U21
  Mladi Slovenci v Carigradu remizirali s Turki
  Pripravljalni obračun mladih reprezentanc Turčije in Slovenije se je v Carigradu končal z izidom 1:1. Slovenci so po kotu v 66. minuti povedli z golom Adriana Zeljkovića, devet minut pred koncem rednega dela tekme pa je izenačil Metehan Altunbaş.
 • 16.11.2023 | U21
  Pozitivno serijo podaljšati tudi v obračunu s Turčijo
  Mlada reprezentanca Slovenije bo novembrski termin izkoristila za pripravljalni obračun s Turčijo. V slovenskem taboru verjamejo, da bodo nadaljevali s pozitivno serijo rezultatov.
 • 14.11.2023 | U21
  Tudi v pripravljalnem dvoboju s Turki po zmago
  V ponedeljek je priprave pričela tudi mlada reprezentanca Slovenije, ki bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno tekmo s Turčijo. Petkov dvoboj v Carigradu bo odigran ob 17:45 po slovenskem času.
 • 07.11.2023 | U21
  Po uspešnem oktobru s Turčijo
  Nogometna reprezentanca do 21 let bo novembrski termin izkoristila za pripravljalno preizkušnjo. Mladi Slovenci se bodo pod taktirko selektorja Milenka Aćimovića v Carigradu pomerili s turško izbrano vrsto do 21 let.
 • 17.10.2023 | U21
  Sešlarjev zadetek dovolj za nove tri točke
  Slovenska mlada reprezentanca je proti avstrijskim vrstnikom prišla do prve domače zmage v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Pod edini zadetek na tekmi se je podpisal Sešlar.
 • 16.10.2023 | U21
  V Fazaneriji s severnimi sosedi
  Soboška Fazanerija bo v torkovem večeru gostila sosedski obračun mladih Slovencev in Avstrijcev, ki se bodo na prekmurski ravnici pomerili za točke v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. 
 • 13.10.2023 | U21
  Na Cipru do visoke zmage
  Mlada reprezentanca Slovenije se z gostovanja na Cipru vrača s tremi točkami in visoko zmago. Že v prvem polčasu tretje tekme kvalifikacij je dvakrat zadel Tio Cipot, zmago pa je četrt ure pred koncem obračuna potrdil David Flakus Bosilj.
 • 12.10.2023 | U21
  V obračun s Ciprom z jasnim ciljem
  Pred mlado reprezentanco Slovenije je tretja preizkušnja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Selekcija do 21 let bo nove točke napadala v obračunu s Ciprom, petkov dvoboj v Achnasu se bo pričel ob 18. uri po slovenskem času.
 • 10.10.2023 | U21
  Najprej v mislih gostovanje na Cipru
  Mlada reprezentanca Slovenije je s ponedeljkom pričela priprave na oktobrski tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo za nogometaše do 21 let. V petek bodo Slovence gostili Ciprčani, v torek bo v Murski Soboti odigran še dvoboj z Avstrijci.
 • 02.10.2023 | U21
  Oktobra s Ciprom in Avstrijo
  Sredi oktobra bo znova dejavna tudi reprezentanca do 21 let. Slovenci bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025 13. oktobra gostovali na Cipru, štiri dni kasneje pa se bodo v Murski Soboti pomerili še z Avstrijo. 

DELI NA