19.05.2010 | A
Pred odhodom se cepite
Čez mesec dni se v Južnoafriški Republiki pričenja Svetovno nogometno prvenstvo, kamor naj bi po ocenah odpotovalo več kot 1.000 slovenskih navijačev. Ob tej priložnosti pa Nogometna zveza Slovenije opozarja navijače, ki bodo odpotovali v JAR, da se pravočasno zaščitijo pred morebitnimi okužbami, ki bi jim lahko bili izpostavljeni, predvsem hepatitisom A in B in pravočasno opravijo priporočena cepljenja.

Čez dober mesec dni bo več kot 1.000 slovenskih navijačev odpotovalo na Svetovno nogometno prvenstvo v JAR, kjer se bo pomerila tudi slovenska nogometna reprezentanca. Kljub temu, da cepljenja za Južno Afriko niso obvezna, je priporočljivo, da se potniki, ki potujejo v državo, pravočasno zaščitijo pred možnimi nalezljivimi boleznimi. Med drugim je priporočljivo, da       navijači preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Priporočljivo je namreč, da od cepljenja ni preteklo več kot 10 let. V kolikor bodo navijači obiskali tudi oddaljena mesta znotraj Južnoafriške Republike, predvsem proti podsaharski Afriki, je priporočljivo, da dobro preučijo ogroženost območij in verjetnost okužb oziroma opravijo dodatna cepljenja (malarija, rumena mrzlica, tifus itd.) ter se posvetujejo s svojim zdravnikom. Južnoafriška Republika je tudi država z visoko stopnjo tveganja za okužbe z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, s katerim naj bi bilo po ocenah epidemiologov okuženega kar od 10 do 15 odstotkov prebivalstva.

Generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl navijače opozarja na pravočasno preventivno zaščito, da bo njihovo bivanje v Južnoafriški Republiki čim bolj prijetno in varno: »Na Nogometni zvezi Slovenije opozarjamo navijače, ki se odpravljajo v JAR, da čim prej poskrbijo za preventivno zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim tam lahko izpostavljeni! Še posebej priporočljivo je, da se s pravočasnim cepljenjem zaščitijo proti okužbi z virusom hepatitisa A in hepatitisa B, ki je v visokem odstotku prisoten v JAR, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki. Na Nogometni zvezi Slovenije želimo, da v času bivanja v Južnoafriški Republiki, slovenski navijači ohranijo športni duh in svoje zdravje!«

Hepatitis A je večinoma bolezen potnikov, ki se odpravijo v endemična področja, hepatitisa B in C pa sta resni kronični bolezni, ki lahko tudi več deset let potekata povsem prikrito, nato pa povzročita resne poškodbe jeter, ciroza ali celo raka na jetrih. Na okužbo z virusom hepatitisa A vplivajo slabe higienske razmere, prenaša pa se predvsem  z okuženo vodo in hrano, zato je posebna pazljivost potrebna, kadar se odpravimo na potovanje v okužena področja oziroma v dežele z nizkim higienskim standardom. Virus hepatitisa B se prenaša preko krvi, s tveganimi spolnimi odnosi oziroma znotraj skupnega gospodinjstva, pri souporabi osebnega pribora (zobna ščetka, britvica itd.), pri neprofesionalni tetovaži, piercingu, naključnem vbodu z okuženo iglo, intravenskem injiciranju drog, ob večjih medicinskih posegih pri slabih higienskih razmerah.

Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s pravočasnim cepljenjem. Priporočljivo je, da potnik prvi odmerek prejme približno 2 do 3 tedne pred potovanjem, drugi odmerek čez 14 dni, s tretjim odmerkom pa se zaščiti čez 6 do 12 mesecev.

Tekst: NZS
Foto: Drago Wernig

SORODNE NOVICE

 • 01.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropsko prvenstvo 2024.

DELI NA