21.07.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Koper - Olimpija

Prva liga Telemach, 1. krog

KOPER - OLIMPIJA LJUBLJANA

22. julij 2023, ob 20.15

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: ŠRC Bonifika, kapaciteta 4.047 sedežev

Cena vstopnic:
- odrasli: 10 evrov
- otroci od 8 do 15 let: 5 evrov
- sezonska vstopnica

 

KOPER

Prepoved nastopa: /

Sezona 2023/24 se ni razpletla niti po željah Koprčanov, saj so ostali brez želenega preboja v Evropo. Precej bolj zadovoljni so bili maja pri Olimpiji, ki v soboto gostuje na Bonifiki. Kljub temu so v Ljubljani posegli po trenerski rošadi, pri letos edinem primorskem prvoligašu pa so po rezultatskem razočaranju praktično povsem na novo sestavili ekipo. Kar enajsterica nogometašev je slekla dres Kopra, tudi Adnan Golubović, Ivan Novoselec, Bright Edomwonyi in Rudi Požeg Vancaš. Dolg je tudi seznam novincev v moštvu Zorana Zeljkovića, med njimi so tudi trije povratniki v jato kanarčkov. To so Jan Koprivec, Enej Marsetič in Nardin Mulahusejnović. Lahko napadalec ponovi dosežek iz sezone 2020/21, ko je bil s 14 goli v dresu Kopra najboljši strelec Prve lige Telemach?

Zoran Zeljković, trener FC Koper: "Čas bo pokazal, mislim pa, da smo ekipo dobro sestavili in smo optimistični. Poslušali smo jo sestaviti na novo, pripeljali smo preverjene igralce. Upam, da smo se vsi nekaj naučili in bomo šli v to prvenstvo bolje, kot smo končali prejšnjega." 

Kdo je vroč?

Ob omenjeni trojici novincev so se Kopru to poletje pridružili še izkušeni Nik Omladič, Mark Pabai, Gabriel Groznica, Mamadou Diarra, Andraž Ruedl in Omar Kočar, ki pa se je žal poškodoval na eni od pripravljalnih tekem. Max Barišić spada med redke nosilce igre, ki so zadržali svoje mesto, otrok Bonifike pa se bo skušal po sezoni, v kateri se je vračal po poškodbi kolena, vrniti na raven, na kateri je že bil. Nenazadnje je bil v sezoni 2021/22 že na pragu članske izbrane vrste.

Ali ste vedeli?

V sobotnem večeru bo v ospredju Nik Omladič, saj je 33-letni vezist globok pečat pustil tudi v Olimpiji. Nekdanji nogometaš Eintrachta iz Braunschweiga in Greuther Fürtha se na igrišča Prve lige Telemach vrača po sedmih letih in pol. Omladič je dres Olimpije nosil kar pet let, v tem času pa je odigral 145 uradnih tekem. Ob 28 zadektih je v statistiko dodal še 22 asistenc.

 

OLIMPIJA LJUBLJANA

Prepoved nastopa: /

Ljubljančani so sezono 2022/23 končali z dvojno krono, a se je po dvojnem uspehu ponovil scenarij izpred treh let. Tedaj je Stožice po naslovu državnega in pokalnega prvaka zapustil Igor Biščan, letos se je pogodbo dogodilo še Albert Riere. Španca je na klopi zeleno-belih nasledil Joao Henriques, 50-letni Portugalec pa je v roke dobil nekoliko prenovljeno moštvo. Đorđe Crnomarković in Mario Kvesić, ki je bil z 12 goli in osmimi podajami eden od najpomembnejših akterjev ljubljanskega uspeha, sta preteklost Olimpije. Luknjo v obrambi bo skušal zakrpati Ahmed Muhamedbegović, zamenjava za Kvesića pa bi lahko bil Nemanja Motika, ki je bil v preteklosti član mlajših selekcij Bayerna. Novinci v mednarodno pisani zasedbi so še Raul Florucz, Saar Fadida, Jorge Silva in Pedro Lucas. Lahko zmaji ponovijo uspeh iz minule sezone?

Joao Henriques, trener NK Olimpija: "Koper je težak tekmec, za Olimpijo vedno tradicionalno predstavlja težave. Za zdaj smo odmislili Evropo, zdaj je najbolj pomembna samo ta tekma. Na vsaki tekmi bomo skušali zmagati, bo pa težko. Vedno pa bom imel na igrišču najboljšo enajsterico tistega trenutka."

Kdo je vroč?

Mustafa Nukić v drugem delu minule sezone ni veliko igral, njegov status pa se bo očistno spremenil pri novem trenerju. Izkušeni Ljubljančan je prvo evropsko preizkušnjo pričel v enajsterici in bil z golom zaslužen, da si je Olimpija pred povratno tekmo z Valmiero priigrala minimalno prednost. Dvaintridesetletnik je od prve minute zaigral tudi v Latviji, imel nekaj obetavnih situacij, nato pa je z iznajdljivo podal za vodilni zadetek Ruija Pedra. Portugalec je zadel tako na domačo kot gostujoči tekmi.  

Ali ste vedeli?

Olimpija je za Joaa Henriquesa prva postojanka izven roden Portugalske, zmaji pa imajo po menjavi trenerja še nekaj več portugalskega pridiha. V Ljubljano se je ob dveh pomočnikih preselil tudi bočni branilec Jorge Silva, na Portugalskem je nekaj časa igral tudi brazilski napadalec Pedro Lucas. Slednji še čaka na pravo priložnost, ki jo je v minuli sezoni dobro izkoristil Svit Sešlar. Celjan je ob štirih asistencah dosegel devet zadetkov, kar štirikrat je zatresel mrežo sobotnih nasprotnikov.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 22.07.2023 | Prva liga Telemach
    Prvaki klonili v Kopru
    Nogometaši Kopra so v tekmi 1. kroga Prve lige Telemach premagali Olimpijo z 2:1 (0:0).

DELI NA