09.04.2024 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Mura

Prva liga Telemach, 30. krog

MARIBOR - MURA

9. april 2024, ob 18.45

Neposredni prenos: Šport TV 1

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 11.671 sedežev

Cena vstopnic:
- skupni ogled tekme na južni ploščadi: 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: Itsuki Urata

Ni predaha, Prva liga Telemach se s tekmami 29. kroga nadaljuje že v torek, ko se bosta v Ljudskem vrtu pomerila Maribor in Mura. Vijoličasti bodo napadli četro zaporedno zmago, že sedmo v nizu na domačem igrišču. Četa trenerja Anteja Šimundža je Ljudski vrt znova spremenila v pravo trdnjavo, saj doma že vse od lanskega novembra ni oddala točke. V jesenskem delu sezone je v mestu ob Dravi pokleknila Olimpija, v nadaljevanju prvenstva pa še Aluminij, Bravo, Domžale, Koper in Radomlje. Se bo podobno zgodilo tudi z Muro? V štajerski zasedbi ne skrivajo motiva, da nadaljujejo pozitivno serijo, ki so jo pred dnevi podaljšali v Kidričevem. Sosedski obračun v "šumi" sta odločila Arnel Jakupović in Hilal Soudani.

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Nikoli nisem delal primerjav, ker je ekipa popolnoma druga, veliko tega se je spremenilo. Pri Muri vedo, kako delujejo, imajo začrtano svojo pot. Kako jo peljejo, je iz Maribora težko soditi. Dejstvo je, da je Mura velik klub, z bogato zgodovino, pomagala je pri mejnikih v slovenskem prostoru. So sredi nekakšne transformacije, nekateri so odšli, nekateri prišli, nekaj je mladih, trenutno se še iščejo, vendar zaradi tega ne bomo imeli lažje naloge. Morali bomo biti zelo osredotočeni, saj lahko marsikdo začne tekmo ali pa dvigne ritem z vstopom v igro. Imajo različne postavitve, kako se bo odločil trener, pa težko govorim. Pripraviti se moramo na različne scenarije."

Arnel Jakupović, napadalec NK Maribor: "Končno smo slavili tudi na gostovanju, to je dodatna motivacija. Žal navijači znova ne bodo z nami, vendar gledamo na to, da opravimo svoj posel na igrišču. V Kidričevem smo odigrali odlično tekmo, pokazali karakter in tako moramo nadaljevati. Smo na dobri poti."

Kdo je vroč?

Hilal Soudani je tudi v Kidričevem potrdil odlično formo. Alžirec je dobro predstavo kronal z golom in podajo, podoben dosežek je uspel tudi Arnelu Jakupoviću. Ravno Dunajčan je edini v mariborskem moštvu, ki je v letošnji sezoni dosegel več zadetkov od Soudanija, ki je zdaj pri številki devet, pa čeprav je izpustil uvodni del prvenstva. Afričan, ki šteje že 36 pomladi, z odlično igro dokazuje, da so leta samo številka, kar so na lastni koži že spoznali tudi Muraši.

Ali ste vedeli?

Pred tekmo v Kidričevem je pogled na statistične lestvice razkrival sila zanimiv podatek. Mariborčani so tudi po zaslugi šestih zaporednih domačih zmag postali najuspešnješa domača ekipa Prve lige Telemach, povsem nasproten pa je bil izkupiček na gostovanjih. Prav vijolice so bile najskromnejša gostujoča ekipa prvenstva. Z zmago v Kidričevem so prekinili post, ki je trajal vse od 5. novembra, se zavihteli pred Rogaško ter izenačili gostujoči izkupiček Aluminija in Radomelj.

 

MURA

Prepoved nastopa: /

Nogometaše Mure po sobotnem porazu s Celjem že v torkovem večeru čaka nova zahtevna preizkušnja. Maribor doma ni izgubil že vse od lanskega novembra, lahko serijo Štajercev v praznem Ljudskem vrtu prekinejo Sobočani? Črno-beli so z zadnjih dveh gostovanj v Domžalah in Kopru prinesli tri točke in pokalni polfinale, v mestu ob Dravi pa so nazadnje slavili septembra 2021, le nekaj mesecev po tem, ko so prav v štajerski prestolnici slavili naslov državnih prvakov. Tedaj je Muro kot trener vodil zdajšnji mariborski strateg Ante Šimundža, ki je prvo tekmo po vrnitvi na klop vijoličastih vodil prav proti Prekmurcem. Spoštovanje med obema stranema ostaja tudi zdaj, ko sta na nasprotnih bregovih, lahko preteklost prinese tudi dodatno mero motivacije?

Tonči Žlogar, trener NŠ Mura: "Tekma Maribora in Mure je derbi, vedno je bil in vedno bo, tako se moramo nanj tudi pripraviti. Čeprav se bo igralo za zaprtimi vrati, gre za rivalstvo dveh velikih klubov z bogato tradicijo. Na tekmo moramo gledati iz vidika, da je tudi za nas derbi."

Sandi Nuhanović, vezist NŠ Mura: "Analizirali smo tekmo, izvlekli dobre stvari. Popraviti moramo napake, časa za pripravo na novo tekmo pa ni bilo veliko. Smo sredi napornega ritma, vendar imamo veliko igralcev. Vsi smo kakovostni, vsi si želimo igrati, zato ne bo težave z utrujenostjo."

Kdo je vroč?

Muraši so v dvoboju s Celjem povedli že v sedmi minuti srečanja, a so grofje še pred odmorom prišli do popoldnega preobrata. Zadetek Roberta Čakša tako ni bil dovolj niti za točko, je pa visokorali napadalec znova potrdil, da je izjemno nevaren v hitrih protinapadih. Lahko Sobočani to orožje izkoristijo tudi v torkovem večeru?

Ali ste vedeli?

Pri črno-belih so obračun s Celjem izkoristili tudi za krajšo slovesnost pred začetkom tekme, saj sta Amadej Maroša in Matic Maruško v last prejela spominska dresa. Maruško je namreč v črno-belem odigral že 350 tekem, Maroša pa se je na pokalni tekmi s Koprom razveselili stotega zadetka v opravi sredine iz Fazanerije. Dvojec je bil del največjih uspehov v zgodovini kluba, Sobočani pa skušajo v letošnji sezoni ponoviti uspeh iz leta 2020, ko so postali pokalni prvaki. Zadnja ovira do velikega finala je Rogaška.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 09.04.2024 | Prva liga Telemach
    Maribor napolnil mrežo Mure
    Nogometaši Maribora so v 30. krogu Prve lige Telemach premagali Muro s 5:0 (2:0).

DELI NA