01.12.2023 | Prva liga Telemach
Pred tekmo: Maribor - Olimpija

Prva liga Telemach, 17. krog

MARIBOR - OLIMPIJA LJUBLJANA

3. december 2023, ob 15.00

Neposredni prenos: Šport TV

Stadion: Ljudski vrt, kapaciteta 12.994 sedežev 

Cena vstopnic:
- odrasli: 15 evrov
- otroci do 15 let: 8 evrov
- odrasli (družinski sektor): 9 evrov
- otroci do 15 let (družinski sektor): 5 evrov

 

MARIBOR

Prepoved nastopa: /

Štajerski derbi je pripadel Celju, prekmursko-štajerski derbi z Muro ni dal zmagovalca, kako uspešni pa bodo Mariborčani v tretjem derbiju v nizu? V nedeljo v Ljudski vrt prihajajo Ljubljančani, ki v letošnji sezoni branijo naslov državnih prvakov, pred 17. krogom Prve lige Telemach pa imajo pred rivalom iz mesta ob Dravi devet točk naskoka. Vijoličasti so odločeni, da pred domačimi tribunami maščujejo septembrski poraz v Stožicah in popravijo izkupiček zadnjih medsebojnih spopadov. Štajerci so namreč dobili zgolj dva od zadnjih 15 velikih derbijev, osemkrat pa so se veselili zeleno-beli, resda zgolj enkrat v Ljudskem vrtu. Kdo bo rajal v nedeljskem popoldnevu?

Ante Šimundža, trener NK Maribor: "Gre za največji derbi v Sloveniji. Ne glede na položaj na lestvici je to vedno derbi. Pričakujem dobro vzdušje in tekmo, ki lahko v navijaških očeh pomeni veliko. Mi smo osredotočeni nase, poskušamo biti karseda mirni, poiskati težave nasprotnika in pokazati naše dobre lastnosti."

Blaž Vrhovec, vezist NK Maribor: "Omejiti moramo individualno kakovost tekmeca, na drugi strani pa moramo izkoristiti svoje dobre lastnosti in ponavaljati to, kar delamo na treningih. Vemo, kaj ta derbi pomeni navijačem, šteje samo rezultat in ne umetniški vtis. Upam, da bomo tekmovalni in bo derbi šel v našo korist."

Kdo je vroč?

V velikem derbiju Prve lige Telemach veliko štejejo tudi izkušnje. Le teh ne primanjkuje Blažu Vrhovcu, ki je v dolgoletni karieri odigral že lepo število derbijev proti Olimpiji. Enaintridesetletni obrambno naravni vezist v zadnjih tednih dobro izkorišča priložnost, ki jo je dobil po poškodbi Aleksa Pihlerja, z njim na igrišču pa je trdnejša tudi zadnja vrsta Maribora. Štajerci so ostali nepremagani v Fazaneriji, dobro pa jim je kazalo tudi v obračunu s Celjani, ki so do zmage prišli po tem, ko je prav Vrhovec moral zapustiti zelenico.

Ali ste vedeli?

Ante Šimundža bo po oktobrskem povratku v Ljudski vrt Maribor prvič vodil tudi na velikem derbiju z Olimpijo. Dvainpetdesetletni strokovnjak je bil kot glavni trener vijoličastih vključen v 11 ligaških velikih derbijev, dobil jih je šest, še dvakrat pa je s svojim moštvom izvlekel točko. Ljubljančani so ga premagali zgolj dvakrat, je pa prav drugi poraz sredi avgusta 2015 zadal usodni udarec za zaključek prve epizode na mariborski klopi.

 

OLIMPIJA

Prepoved nastopa: David Sualehe

Igranje evropskih tekem je privilegij, je pred velikim derbijem poudaril mariborski strateg Ante Šimundža, kako pa bo zgoščeni ritem preizkušenj vplival na Ljubljančane? Zmaji so v četrtkovem večeru v zahtevnih razmerah odigrali še zadnjo domačo tekmo v UEFA Evropski konferenčni ligi in morali čestitati ekipi Lilla. Francozi so z dvema zadetkoma prekinili pozitivno serijo Olimpije, ki je pod taktirko Zorana Zeljkovića dobila šest zaporednih preizkušenj. Zeleno-beli lahko optimizem črpajo v podatku, da na zadnjih petih ligaških tekmah niso prejeli zadetka, nazadnje so strli odpor Radomelj. Ob Kamniški Bistrici sta za zmago Olimpije v razmaku treh minut zadela Nemanja Motika in Rui Pedro, ki se je še utrdil na vrhu ligaške lestvice strelcev. Ljubljančani so za novo zmago plačali tudi davek, tekmi z Mariborom in Bravom bo prisiljen izpustiti pordečeli David Sualehe.

Zoran Zeljković, trener NK Olimpija: "Gremo tekmo po tekmo. Najprej se bomo posvetili Mariboru, nato bomo razmišljali, kako naprej. Želimo se čim bolje regenerirati in ustrezno pripraviti na veliki derbi. Takšne tekme se zmaguje. Hkrati takšni dvoboji tudi veliko prinašajo. V vseh pogledih. Verjamem, da nam bodo pri tem pomagale tudi evropske izkušnje. Že kot igralec sem komaj čakal derbi in tako je tudi tokrat, ko delujem v drugačni vlogi."

Kdo je vroč?

Denis Pintol je bil v obračunu z Lillom najboljši posameznik Olimpije. Primorec v golu zeleno-belih se je izkazal z nekaj posredovanji, kar sicer vseeno ni bilo dovolj za pozitiven rezultat. Je pa Pintol še enkrat potrdil, da je dostojna zamenjava za poškodovanega Matevža Vidovška. To potrjuje tudi statistika, saj 23-letni vratar v letošnjem državnem prvenstvu še ni prejel zadetka. Svoja vrata je zaklenil, ko je zaradi poškodbe Vidovška med vratnici stopil že proti Radomljam, s praznimi naboji pa so streljali tudi Domžalčani, Kidričani, Celjani, Sobočani in nazadnje še enkrat Radomljani.

Ali ste vedeli?

Zorana Zeljkovića kot trenerja čaka prvi veliki derbi v trenerski karieri. Nekdanji vezist ima, podobno kot tudi Ante Šimundža, z derbiji proti največjemu rivalu nekaj izkušenj tudi iz časa aktivnega igranja. Zdaj 43-letni Ljubljančan je proti Mariboru odigral 25 tekem, ob enem doseženem zadetku pa se je veselil devetih zmag. V sezoni 2010/11, ko je nosil dres Olimpije, je odigral tri velike derbije, Olimpija pa je tedaj ob uvodnem porazu iztržila še tri remije. Za zadnjega, ki se je v Ljudskem vrtu končal z izidom 2:2, je asistenco za zadetek prispeval prav zdajšnji trener Olimpije.

Tekst: PDo
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

  • 03.12.2023 | Prva liga Telemach
    Zanesljiva zmaga Maribora na derbiju
    Nogometaši Maribora so v 17. krogu Prve lige Telemach premagali Olimpijo s 3:1 (3:0).

DELI NA