10.08.2023 | 1. SŽNL
Pred začetkom 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje

V soboto, 12. avgusta, se s tekmo v murskosoboški Fazaneriji začenja 32. sezona Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na prvi tekmi sezone se bosta pomerili ŽNK Mura Nona in ŽNK Ljubljana, tri tekme bodo v nedeljo, 13.8.

V novi sezoni bo v ženskem članskem tekmovanju igralo devet ekip, novinca v tekmovanju sta ŽNK Gažon in ŽNK Drava Ptuj. Naslov prvakinj brani ŽNK Mura Nona, ki je v minuli sezoni osvojila dvojno krono – državnemu naslovu so dodale še naslov prvakinj ženskega pokala NZS.

Tudi letos bo žensko člansko tekmovanje deležno medijske pozornosti, v vsakem krogu bosta na sporedu po dva prenosa – eden na Planet TV2, drugi pa pa na spletni strani Nzs.si.

Ekipe so doživele spremembe, kar nekaj igralk pa bo svojo kariero nadaljevalo v tujini (Italija, Španija, Avstrija, Francija).

SŽNL, 1. krog, 12.8.
ŽNK Mura Nona – ŽNK Ljubljana (16.30) (prenos na Planet TV 2)

13.8.
ŽNK Krim – ŽNK Gažon (17.30)
ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Drava Ptuj (17.00)
ŽNK Cerklje – ŽNK Radomlje Medex (11.00) (spletni prenos na Nzs.si)

Vrnitev Bojana Jančarja

V taboru ŽNK Mura Nona so pred novo sezono doživeli precej sprememb, ambicij pa niso menjali. Po sedmih letih se je v klub vrnil 59-letni strokovnjak Bojan Jančar. Pomurke so bile z njim petkrat zaporedoma državne prvakinje, štirikrat so osvojile pokal, prebile so se v šestnajstino finala lige prvakinj. V ekipi so štiri nova imena. Noelle Vilčnik je povratnica, saj je v Prekmurju igrala vse od sezone 2017/18, vmes je za kratek čas oblekla tudi dres Drave Dakinda Ptuj in ŽNK Radomlje Medex. Iz Olimpije v Mursko Soboto je iz ljubljanske Olimpije prišla Sara Adam. ŽNK Mura Nona ima novo napadalko, to je 21-letna srbska nogometašica Nikolina Plavšić. Nazadnje pa so v kader dodali še univerzalno ukrajinsko vezistko 28-letno Yano Malakhovo. Od Mure so se poslovile Kaja Korošec (Francija), Anja Eferl (Španija), Tija Šoštarič Karič (Avstrija), Kaja Horvat in Margita Vasovič.

„Kot je bilo vselej do sedaj v preteklosti, so cilji v našem klubu postavljeni zelo visoko. V praksi to pomeni, da želimo tudi v tej sezoni osvojiti obe tekmovanji, prvenstvo in pokal. Priprave na novo tekmovalno sezono smo v celoti izvedli v domačem okolju, kjer imamo idealne pogoje za delo. V primerjavi s preteklo sezono se je ekipa kadrovsko spremenila. Ekipo je zapustilo kar nekaj standardnih igralk, nastale vrzeli smo poskušali zapolniti z okrepitvami na določenih mestih. Z namenom, da bomo lahko dvignili kvaliteto igre celotne ekipe. Odigrali smo tudi nekaj prijateljskih tekem, skozi katere smo poskušali dvigniti formo ekipe pred začetkom prvenstva. Glavni vrhunec v tem delu prvenstva pa je igranje kvalifikacij za ligo prvakinj, kjer si želimo, da bi odigrali na najvišjem možnem nivoju in se prebili v zaključne boje. Kar pa se tiče tekmovanja v 1. SŽNL, se zavedamo, da je prvenstvo lažje osvojiti, kot pa ga ubraniti, vendar smatramo, da smo dobro pripravljeni in z optimizmom zremo v prihajajoče prvenstvo,“ pred začetkom sezone pove trener Bojan Jančar. Nogometašice ŽNK Mura Nona v prvi polovici septembra doma, v Murski Soboti in Radencih, čaka kvalifikacijski turnir lige prvakinj. Nogometašice ŽNK Mura Nona se bodo v prvem krogu pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo Chkhorotsku. Drugi polfinalni par v skupini je Apollon Ladies FC (Ciper) proti ZFK Ljuboten (Makedonija). Zmagovalni ekipi polfinalnih dvobojev se bosta pomerili v finalu za napredovanje v naslednji krog tekmovanja.

Pomladili ekipo, hočejo dvojno krono

Ambiciozno v novo sezono vstopa tudi ŽNK Olimpija Ljubljana, ki je v minuli sezoni zasedla 2. mesto tako v pokalu kot v ligi. Ekipa je doživela nekaj sprememb, trener Zlatko Gabor lahko računa na trojico Maša Osojnik, Maja Madon in Laura Šenk, vse tri so prišle iz Radomelj. „Priprave potekajo normalno. Punce so pridne, delovne, prisotne je nekaj utrujenosti. Odšlo je nekaj izkušenih igralk, ekipo smo pomladili z dobrimi slovenskimi, tehnično in taktično podkovanimi igralkami. Seveda se vsi v klubu zavedamo, da bo težko, da bodo nihanja in pritiski. Pri puncah vidim, da so lačne zmag. Cilj je še vedno isti: dvojna krona. Hvala upravnemu odboru in predsedniku Borisu Snedcu,da nam omogočajo vrhunske pogoje za delo,“ pove trener Gabor.

Ekipo so zapustile srbska golmanka Jovana Petrović, grška napadalka Tatiana Georgiou, poljska bočna igralka Agnieszka Jędrzejewicz in domača reprezentantka Manja Rogan, ki odhaja v tujino.

Lucija Grad končala kariero, Pamela Begič na golu

V ŽNK Ljubljana vstopajo v 3. sezono v članski ligaški konkurenci. „V pripravljalnem obdobju smo imeli nekaj težav. Ekipo smo sestavili pozno, smo pa ponosni na to, da ekipa ostaja enaka, dodali smo še dve igralki, ki sta se lepo vključili in še povečali konkurenco. To se pozna tudi na treningih, punce si želijo, dobro trenirajo. Želim si, da bi šli v vsako tekmo z mislijo o zmagi. Kam nas bo to na koncu prineslo, pa bomo videli. V dveh sezonah smo prišli do 3. mesta, kar je velik uspeh. Verjamem v naše punce, sposobne so veliko. Želim si, da bi jim v klubu lahko zagotovili tudi finančna sredstva, da se lahko še bolj posvetijo nogometu. Trenutno vse usklajujemo zraven še druge stvari, kar zahteva določeno mero energije, ki je potem zmanjka na igrišču. Že v prvem kolu gostujemo pri najboljši ekipi v Sloveniji. Čaka nas težka naloga, vendar se tekme veselimo. Moja želja v prvih tekmah je, da smo konkurenčni. Predvsem pa si želim, da punce pokažejo to, kar kažejo na treningih, gredo v tekmo samozavestno in z željo po dobrem rezultatu,“ sezono napove trenerka Urška Žganec.

V ekipi je prišlo do nekaterih sprememb. „Eva Vamberger je odšla, prav tako smo kot igralko izgubili kraljico Lucijo Grad, ki je morala končati kariero zaradi zdravstvenih težav. Ostaja pa del članske ekipe kot pomočnica trenerka. Pamela Begić kariero nadaljuje v vlogi vratarke. Končno smo lahko registrirali Galo Dasovič Ravnik, ki je zaradi pravilnika mešanega nogometa nismo smeli registrirati pozimi,“ še doda Urška Žganec. Za Lucijo Grad je impresivna kariera: v SŽNL je odigrala 316 tekem, dosegla je 154 golov. V pokalu je na 42 tekmah prispevala 20 golov.

Dve igralki v Italijo

Z delom nadaljujejo tudi v ŽNK Radomlje Medex, kjer se pred to sezono soočajo s spremembami. Tudi letos igralke iz Radomelj odhajajo v tujino. Lani sta iz Radomelj na tuje prestopili Zala Kuštrin (Italija) in Korina Lara Janež (Nemčija), letos sta se v Italijo preselili Tinkara Testen in Sara Gradišek. Trojica Maša Osojnik, Maja Madon in Laura Šenk se je preselila v Olimpijo. V Radomljah minut za mlade igralke tudi letos ne bo manjkalo. „V članski ekipi ŽNK Radomlje Medex tudi v novi sezoni ŽNL Triglav Zdravje ostajamo zvesti svoji filozofiji, ki ima velik dobrobit tudi za celoten ženski nogomet v Sloveniji. To pomeni, da bomo v prihajajoči sezoni še naprej ponujali priložnost mladim dekletom, ki se želijo razvijati in napredovati do te mere, da bodo lahko mednarodno konkurenčne. Pot do tja seveda ni enostavna, ampak v preteklosti smo že večkrat dokazali, da znamo in zmoremo. Zato verjamemo vase in optimistično vstopamo v sezono! V tekmovalnem smislu se ekipa sicer še razvija in pripravlja na izzive, ki nas čakajo v novi sezoni. Trenutno smo še nepopisan list, ki pa bo tekom sezone postajal vse bolj barvit in zlata vreden za slovenski ženski nogomet,“ se tudi nove situacije veseli trener Aljaž Gornik, ki vodi ŽNK Radomlje Medex, ki so generalko pred začetkom prvenstva opravile proti ŽNK Dinamo Zagreb.

Korak višje

V ŽNK Cerklje s povečanimi apetiti pogledujejo v novo sezono. „Dobro smo delali cel mesec, igralke so bile prizadevne. Lahko smo zadovoljni,“ pove trener Primož Štrajhar, ki bo tudi v novi sezoni vodil gorenjske ligašice. „Sprememb v ekipi dejansko ni. Ostajamo zvesti svoji filozofiji: priložnost dajemo mladim domačin igralkam. Veseli pa smo, da se po poškodbah vračata Ines Rozman in Hana Feratović, to bo velik plus za nas,“ nadaljuje glavni trener, ki si želi, da bi se ekipa uvrstila na 4. mesto po rednem delu in se uvrstila v ligo za prvaka. V klubu so ponosni tudi na nogometni tabor, ki so ga minuli mesec pripravili v dveh izmenah.

Z novima golmankama

S smelimi načrti v sezono vstopajo nogometašice Primorja Gaia Naturelle, ki so v Tolminu opravile priprave na novo sezono, v katero vstopajo v spremenjeni postavi. Ajdovke so bogatejše za dve vratarki. Med poletnim prestopnim rokom se je treningom ajdovskih članic pridružila Ena Đurić, 19-letna vratarka iz Banje Luke. Mlada reprezentantka je v pretekli sezoni branila barve ŽFK Sloga Prijedor, mesto burje pa bo postalo njen prvi dom izven domovine. Konkurenco med vratnicama ajdovskih članic bo zaostrila še druga mlada in perspektivna vratarka, Taja Vrhovnik. Osemnajstletna Gorenjka v novo sredino prihaja iz matičnega kluba ŽNK Radomlje, v mestu burje bo moči združila s sestro Tijo, ki za rdeče-črne nastopa od pretekle sezone. Ekipo so zapustile Sara Ušaj, Alenka Bric je zaključila kariero, za odhod bližje domu se je odločila tudi Dorina Kiralj, ki bo zaigrala v dresu Gažona. S posoje s Krima se je vrnila v Ajdovščino Julija Poplašen, nova članica zasedbe je Nika Čefarin, še pristavi trener Jan Polanc.

Razširili kader, prišla tudi Američanka

Po pripravah, del teh so jih opravili tudi v Kranjski Gori, proti novi sezoni pogledujejo v ekipi ŽNK Krim. „Pričakovanja pred prihajajočo sezono so tokrat večja kot v predhodnih sezonah. Cilj, za katerega bomo skozi celotno sezono garali, je sredina lestvice. Igralski kader v tej sezoni je razširjen in kvalitetnejši, kot je bil v lanski sezoni. Predvsem nas veseli, da smo izpolnili predhodni cilj: razširiti ekipo in v članski nogomet vpeljati punce iz našega mladinskega pogona,“ napove trener Žiga Grgasovič, ki bo računal tudi na dve novinki: Emo Erman in Američanko Ariel Marie Stolz, ki v lanski sezoni igrala za ŽNK Ljubljana.

Novinke z Obale

Novinke v tekmovanju so igralke ŽNK Gažon, ekipo bo vodil trener Robert Zirnstein. „Ekipa je izjemno mlada. Jedro ekipe sestavljajo lanskoletne igralke U17, k sodelovanju smo uspeli pritegniti tudi nekaj igralk, ki so v preteklosti že igrale nogomet. Cilj ekipe je nabiranje prvoligaških izkušenj. Potrpežljivo delo na dolgi rok z mladimi bo omogočilo igralkam na Obali nastopanje v najmočnejši ligi in izgradnjo ekipe, ki se bo v naslednjih letih lahko borila za najvišja mesta v ligi. V tem trenutku se dekletom izpolnjujejo sanje, da nastopijo v 1. ženski ligi, kar nam je omogočil predsednik kluba g. Alan Požru, ki je v ekipo verjel in nas ves čas podpiral. Veliko posluha za ženski nogomet sta pokazala tudi g. Ante Guberac in g. Andrej Poljšak, ki sta nam takoj ponudila pomoč ter podžupanja ga. Jasna Softić, ki nam je skupaj s Športno zvezo Koper omogočila nastopanje na eni od najlepših infrastruktur v Sloveniji,“ o sezoni, ki sledi, spregovori trener Zirnstein. Ekipo je okrepila tudi golmanka Eva Vamberger, iz Ajdovščine pa se je na Obalo preselila Dorina Kiralj.

Novinke s Ptuja

„Cilj WFC Drava Ptuj je sestaviti celostno strukturo v ženskem nogometu, ki bo nastopala pod okriljem NZS in bo ponos mesta Ptuj. To pomeni, da bomo z leti tekmovali v selekcijah U13, U15 ,U17 in članicah. Primaren cilj je tudi ustvariti prijetno klimo in zdravo okolje za dekleta. Da se bodo dekleta odlično počutila v naši sredini (trenutno nam odlično uspeva) in bodo deležna enakih pogojev kot fantje FC Drava Ptuj,“ sporočijo s Ptuja, kjer se bo vnovič igral ženski članski nogomet.

„Imamo zelo mlado ekipo, mislim da z naskokom najmlajšo ekipo v ligi (povprečna starost 19 let). Punce so zelo pridne, delavne, treningi so odlično obiskani – v povprečju trenira 18 deklet. Z načrtnim delom in z vizijo na dolgi rok sem prepričan, da se nam na Ptuju obeta lepa zgodba o uspehu. Cilji za letošnjo sezono pa je nabiranje izkušenj, učenje na vsaki tekmi, in s pridnim in trdim delom nam lahko uspe tudi kakšen lep rezultat že v krstni sezoni v 1.SŽNL,“ pa pristavi Sandi Bauer, ki je spomladi postal glavni trener Ptujčank, za katere bodo igrale tudi Selma ŠabotićNeža Forštnarič (obe se vračata iz Avstrije), Lana Curman, Pija CiganovičInes Krajnc in Eva Vidovič (kapetanka).

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 16.09.2023 | 1. SŽNL
    Tri točke ostale v Murski Soboti
    Prva tekma 6. kroga, kar derbi Ženske nogometne lige Triglav Zdravje, je prinesel zmago ŽNK Muri Nona, ki je bila doma z golom Noelle Vilčnik z minimalnih 1:0 boljša od ŽNK Olimpije Ljubljane. To je bil prvi od vsaj štirih letošnjih derbijev med ekipama iz Murske Sobote in Ljubljane.
  • 15.09.2023 | 1. SŽNL
    Pripravljene na derbi, prenos na Sportklubu
    S tekmo v Murski Soboti, z derbijem tudi pred kamerami Sportklubu, se v soboto začenja 6. krog Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Vodilni ekipi lige ŽNK Mura Nona in ŽNK Olimpija Ljubljana se bosta pomerili na prvem letošnjem derbiju.
  • 13.08.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Olimpija in ŽNK Gažon do zmag
    S tekmami v Velesovem in v Ljubljani se je sklenil 1. krog 32. sezone Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. ŽNK Cerklje in ŽNK Radomlje Medex pred kamerami NZS brez golov, Olimpija boljša od novink s Ptuja, ŽNK Gažon na premieri v ligi do zmage v Ljubljani.
  • 03.07.2023 | 1. SŽNL
    Po žrebu parov 1. kroga SŽNL, ženskega pokala NZS in Lige DU17
    Slab mesec in pol pred začetkom ligaških tekmovanj v ženski in dekliški konkurenci so danes v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju opravili žreb tekmovalnih parov 1. SŽNL, 1. kroga Ženskega pokala NZS in Lige deklet DU17 za sezono 2023/2024.
  • 30.06.2023 | 1. SŽNL
    ŽNK Mura doma v lov na ligo prvakinj
    Slovenske državne prvakinje ŽNK Mura Nona so bile izžrebane v skupino 3 uvodnega dela. Za napredovanje v finale turnirja in boj za napredovanje v 2. krog kvalifikacij se bodo pomerile z gruzijsko ekipo FC Samegrelo. Ob uspehu jih čaka boljši iz para Apollon Ladies FC (CIP) – ŽFK Ljuboten (S. MKD). 
  • 14.05.2023 | 1. SŽNL
    Muri naslov, Krim v 94. minuti
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove, stare državne prvakinje Ženske nogometne lige Triglav Zdravje. Na tekmi v Ljubljani so si priigrale zmago (3:0) in pet točk prednosti pred Olimpijo, s katero se bodo pomerile v zadnjem krogu.
  • 03.05.2023 | 1. SŽNL
    Licenciranje SŽNL: Štiri prvoligaške in dve evropski licenci
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2023/24. Za prvoligaško licenco so bili na prvi stopnji uspešni štirje klubi, dva med njimi sta uspešno pridobila tudi evropsko.
  • 22.04.2023 | 1. SŽNL
    Skoraj pet let Olimpija čakala to zmago
    Prva tekma 17. kroga Ženske nogometne lige Triglav Zdravje je prinesla novo zmago Olimpije in prvi poraz vodilne ekipe lige ŽNK Mura Nona. Olimpija je s temi tremi točkami znižala zaostanek na pet točk (45:40), do konca so še trije krogi.
  • 08.03.2023 | 1. SŽNL
    V soboto nogometašice začenjajo spomladanski del
    Igralke ŽNK Radomelj Medex in Mure None bodo v soboto ob 18.30 s tekmo 13. kroga odprle spomladanski del sezone v ženski nogometni ligi. V tekmovanju, ki nosi ime Triglav Zdravje, po prvem delu sezone vodijo prav nogometašice Mure None, ki so po 12 krogih stoodstotne.

DELI NA