04.03.2010 | A
Prekinili urok prijateljskih srečanj
Prvič po zmagoslavju nad Rusijo, ki je še drugič v zgodovini Slovenije odprlo vrata najelitnejšemu nogometnemu tekmovanju, se je Kekova četa predstavila pred domačim občinstvom. Prva od dveh pripravljalnih tekem pred odhodom na južno poloblo je Sloveniji namenila reprezentanco Katarja. Suvereno s 4:1  (3:1) je slavila domača izbrana vrsta.

Tekmo je začela udarna enajsterica, najmočnejše orožje Kekove čete, ki tudi na klopi skriva številne skrite adute za minute, ko je potrebno poživiti igro. Tako poškodovanih oz. zaradi bolezni odsotnih nogometašev ni bilo. Moštvo, ki se je drugič v osmih letih uvrstilo med 32 najboljših reprezentanc na svetu, je lovilo prvo zmago s prijateljskih obračunov po skoraj dveh letih. Hkrati jubilejna deseta Kekova prijateljska tekma je bila pravi preizkus pred afriško zelenico. 48-letni Mariborčan je zadnjo domačo zmago v pripravljalnih obračunih zabeležil v Domžalah, ko je »padla« Estonija, nato pa marca 2008 v gosteh premagal še Madžare. Tudi proti Katarju ni dovolil presenečenj.

V prvem delu so vse do 40. minute na mariborski zelenici prevladovali gostitelji, ko je po Šulerjevem prekršku katarski Cesar zaostanek zmanjšal na 3:1. Že v uvodnih minutah so zeleno-beli, ki so tokrat premierno zaigrali v novih dresih, zapretili proti Burhanovim vratom, ki je bil najtrši oreh tokratnih nasprotnikov. Na strani gostiteljev so bili nevarni tako napadalci, kot tudi zvezni igralci, ki so si skozi prvi polčas priigrali številne priložnosti za zadetek. Preko Novakoviča in Birse je Aleksander Radosavljevič v četrti minuti zadel prečko, akcijo pa nekaj minut zatem realiziral Milivoje Novakovič, ki je suvereno zatresel mrežo Katarja.

Tudi v nadaljevanju je čakal na ugodno podajo pred gol, medtem Koren silovito streljal z roba kazenskega prostora, a številne globinske podaje niso prinesle realizacije. Devet minut po zadetku je Novakovič za las zgrešil levo vratnico. Ob začetku 30. minute pa je močna ofenziva vendarle obrodila sadove, ko je Boštjan Cesar po Kirmovem predložku z leve povišal na 2:0. Štiri minute kasneje se je rezultat znova spremenil. Andraž Kirm je podaljšal Dedičev strel na gol in dosegel svoj drugi reprezentančni zadetek.

Medtem, ko Handanovič večino prvega dela igre ni imel dela (kasneje ga je zamenjal Šeliga), pa se je po Šulerjevem prekršku nad Afifiom in prostem strelu Katarja z roba kazenskega prostora, razlika zmanjšala na dva gola razlike. Ob polčasu je bila statistika na strani Slovenije, ki je kar osemkrat streljala na gol, tudi posest žoge je bila na strani gostiteljev.

Drugi del srečanja je postregel z mirnejšo igro, nekoliko pa se je spremenila tudi zasedba obeh moštev. Gostje so izkoristili dve menjavi, Dediča pa je zamenjal Zlatan Ljubijankič. Igra se je razživela ob strelu Birse in po nekoliko gneče v kazenskem prostoru je Radosavljevič, kot v prvem polčasu štirinajstica, ciljal visoko nad nasprotnikova vrata. Sledila je trojna Kekova menjava, ki je Brečka, Radosavljeviča in Birso zamenjal za Iliča, mladega Krhina in povratnika med reprezentanti Mirnesa Šišiča.

66. minuta srečanja je ponudila novo priložnost za povišanje vodstva, ko je v kazenskem prostoru padel Ljubijankič, Robert Koren pa nespretno izvajal z bele črte. Že v naslednji akciji je kapetanovo zapravljeno priložnost (prosti strel in kasneje še prečka) popravil Bojan Jokič, ki je povedel na 4:1.

Nocojšnji nasprotnik potnikov na SP ni bil dorasel trenutno 27. reprezentanci sveta, izkupiček petih zaporednih porazov pa so nogometaši proslavili z jubilejno deseto selektorjevo zmago. Prepričljiva zmaga proti očitno slabšemu nasprotniku je dobra popotnica pred nadaljevanjem priprav. Do naslednje pripravljalne tekme bo potrebno počakati tri mesece in en dan, ko se bosta v Ljudskem vrtu srečali reprezentanci Slovenije in Nove Zelandije.

Matjaž Kek, selektor slovenske reprezentance: »Končno smo zmagali tudi v prijateljski tekmi, serija v Ljudskem vrtu se nadaljuje. Ekipa je pokazala, da je dozorela. Dosti je bilo dobrih stvari, nekaj moramo tudi popraviti, vidi se, da so eni v polni formi, drugi jo še lovijo. Fantje so igrali zavzeto, koncentrirano, res je, da bi lahko dali še kakšen gol več, ampak tudi tako se dobiva rutina. Nekaj negotovosti je bilo v zadnji vrsti, a ko smo prišli v pravi ritem, je sledilo nekaj dobrih akcij.«

In še vest iz ostalih nogometnih prizorišč. Od tekmecev, ki Slovenijo čakajo na prvih treh srečanjih na afriških tleh so slavili zgolj Otočani. Alžirci so pred svojimi navijači s 0:3 izgubili proti Srbom, Nizozemska je z 2:1 premagala ZDA, Anglija pa s 3:1 strla odpor Egipčanov.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Drago Wernig - TAKA

{{chunkLikeIt url=sp-novice/2010-03-04-Prekinili-urok-prijateljskih-srecanj}}

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA