16.07.2011 | U15
Prestopi mlajših reprezentantov
Mladi reprezentanti iščejo nove klubske sredine

Prestopni rok se še ni dodobra začel, pa je nekaj mladih reprezentantov že zamenjalo klubske barve. V nekaterih primerih gre za iskanje boljših pogojev za delo, spet drugi bodo svoje nogometno znanje v prihodnji sezoni preizkusili v močnejših ligah.

Takšen primer prihaja iz Interblocka, kjer so vodilni jasno zavrnili ponudbo po igranju v prvi ligi, nogometaši pa niso bili tako ravnodušni nad odločitvijo drugoligaša. Tako sta Antonio Mlinar Delamea in Matic Fink družno prestopila k mestnemu rivalu, kjer sta že dočakala svojo priložnost. Še več, Fink je odigral pomembno vlogo v prvih evropskih preizkušnjah Olimpije proti Širokem Brijegu in Bohemianu.

Podobno kot dvojica iz prestolnice je šel 's trebuhom za kruhom' tudi Saša Aleksander Živec, do poletja član propadlega Primorja. Naslednje tri sezone bo Severno Primorsko zamenjala Bolgarija. Zvestobo CSKA-ju iz Sofije je obljubil za tri leta. V igri je bil tudi Maribor, marsikdo ga je povezoval tudi z Olimpijo, a na koncu je prevladala tujina, kjer bo imel Slovenec redno priložnost igrati v Evropi, ne le na domačih zelenicah. In to je tehtnico prevesilo v korist odhodu, saj si perspektivni mladenič želi napredovati tudi v reprezentanci.

Do sprememb pa je prišlo tudi v tujini. Dejana Lazareviča, sicer nogometaša Genoe, ki je minulo sezono igral v barvah Torina, bomo v prihodnje srečevali v Padovi, kamor se je preselil tudi Enej Jelenič. Nemški Slovenec, ki je Sloveniji zagotovil uvodno zmago v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, Kevin Kampl pa bo namesto v Bayerju iz Leverkusna po novem igral za Osnabrück.

Niso pa samo reprezentanti do 21 let tisti, ki razmišljajo o svoji prihodnosti. Kapetan selekcije do 17 let Dino Hotič, tudi eden ključnih nogometašev selekcije, ki bo prihodnje leto doma igrala evropske tekme, je NK Bravo zamenjal za NK Maribor. Mariborčani pa očitno mislijo tudi na prihodnost, saj so medse pripeljali še nekaj članov reprezentance do 17 let. Hotiču je iz Brava sledil tudi Danijel Vujčič, iz Interblocka pa sta se na Štajersko preselila še vezist Petar Stojanovič in visoki branilec Damjan Vukliševič.

Čeprav se prvoligaški ples ta konec tedna že začenja, pa se je prestopni rok dodobra začel. Do konca avgusta bo zagotovo prišlo do še nekaterih sprememb, pomembno pa je, da mladi nogometaši v starih ali novih sredinah dobijo čim več priložnosti za dokazovanje.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

  • 15.04.2024 | U15
    Kreft izbral varovance za Turnir narodov
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo konec aprila nastopila na Turnirju narodov, ki bo potekal v Italiji. V skupinskem delu tekmovanja ”20. Torneo Delle Nazione” se bo pomerila z izbranima vrstama Savdske Arabije in Češke, selektor Boštjan Kreft pa je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih reprezentantov.
  • 25.01.2024 | U15
    Slovenija v drugo klonila proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala še drugo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji. Varovanci novega selektorja Boštjana Krefta so po torkovem remiju tokrat morali priznati premoč našim zahodnim sosedom.
  • 23.01.2024 | U15
    Kreft ob poplavi zadetkov z remijem debitiral proti Italiji
    Slovenska izbrana vrsta do 15 let je v italijanskem nogometnem centru Coverciano odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem proti Italiji.
  • 16.01.2024 | U15
    Izbrana vrsta do 15 let z novim selektorjem proti Italiji
    Slovenska reprezentanca do 15 let je pred kratkim dobila novega selektorja. To je postal Boštjan Kreft, ki je pred tem opravljal funkcijo pomočnika selektorja pri izbrani vrsti do 15 let. Kreft bo s svojimi varovanci v drugi polovici januarja odigral dve mednarodni prijateljski tekmi z Italijo.
  • 26.10.2023 | U15
    Slovenija znova do visoke zmage nad Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še drugo mednarodno prijateljsko tekmo proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku ponovno zabili štiri zadetke.
  • 24.10.2023 | U15
    Slovenija visoko ugnala Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala prvo izmed dveh mednarodnih prijateljskih tekem proti izbrani vrsti Bolgarije. Varovanci Muamerja Vugdalića so svojemu nasportniku zabili štiri zadetke, ob tem pa so svojo mrežo ohranili nedotaknjeno.
  • 17.10.2023 | U15
    Selekcija do 15 let dvakrat z Bolgarijo
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici oktobra odigrala dve mednarodni prijateljski tekmi z Bolgarijo. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam dvaindvajsetih nogometašev, na usluge katerih bo računal na prihajajoči reprezentančni akciji.
  • 25.09.2023 | U15
    Vugdalić: Kljub porazu smo lahko zadovoljni
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala še zadnje srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Po uvodnem porazu s Turčijo in zmago nad Hrvaško so varovanci Muamerja Vugdalića na zadnjem srečanju morali priznati premoč Slovaški.
  • 23.09.2023 | U15
    Slovenija boljša od Hrvaške
    Slovenska reprezentanca do 15 let je odigrala drugo srečanje na UEFA U15 razvojnem turnirju. Potek, ko so varovanci Muamerja Vugdalića klonili proti Turčiji, so bili tokrat z minimalno zmago boljši od Hrvaške.
  • 13.09.2023 | U15
    Vugdalić izbral varovance za mednarodni turnir
    Slovenska reprezentanca do 15 let bo v drugi polovici septembra gostovala na UEFA U15 razvojnem turnirju, ki bo potekal na Hrvaškem. Selektor Muamer Vugdalić je v ta namen objavil seznam triindvajsetih nogometašev, na katere bo računal na srečanjih proti Turčiji, Hrvaški in Slovaški.

DELI NA