20.06.2010 | A
Pri Slovencih sproščeno, pri Angležih manj

Slovenski in angleški nogometaši so preživeli dan brez nogometa, to pa je tudi edina podobnost v obeh taborih. Medtem ko so Slovenci s štirimi točkami na vrhu skupine C, je vzdušje v angleškem taboru na pragu vrelišča.

Krizni sestanek

Angleški zvezdniki so danes dobili prost dan, kljub temu, da je angleška javnost mnenja, da si nogometaši, ki so bili do nedavnega njihovi junaki, tega ob slabih predstavah na SP ne zaslužijo. Angleži, ki so osvojili le dve točki, so dan preživeli v Cape Townu, kjer so nekateri igrali golf, drugi nakupovali, zaradi oblačnega vremena pa si niso mogli ogledati slovite planote na vrhu Mizaste gore (Table Mountain).

Mnogi mediji po dveh slabih predstavah Angležev že pišejo o slabem vzdušju v angleškem kampu, slednje pa je zanikal nekdanji kapetan John Terry: "Zasledil sem nekaj zapisov o nemiru v našem taboru, ki pa ne držijo. V imenu igralcev lahko povem, da selektorju zaupamo, vzdužje je pozitivno." O slednjih besedah gre seveda dvomiti, potem, ko je Terry priznal, da se bodo igralci s selektorjem vsedli za skupno mizo in na kriznem sestanku poiskušali najti rešitev iz krize pred tekmo s Slovenijo. "Prav je, da si povemo vse, tudi če pri tem kdo koga užali," je povedal Terry in namignil, da bi kateri izmed igralcev utegnil zapustiti ekipo.

Sicer slednje verjetno ni prava opcija, če želijo Angleži dvigniti nivo svojih predstav. Prav zato je Terry že izpostavil Joeja Colea kot enega izmed tistih, ki bi lahko prinesel preobrat, saj je "skupaj z Wayneom edini, ki zna odpreti nasprotno obrambo." Na srečo angleških nasprotnikov pa v Južni Afriki zadnje linije nasprotnika ne zna odpreti niti Rooney, na čigar stran je že stopil njegov nekdanji soigralec v Manchester Unitedu, Cristiano Ronaldo. "Wayne je garač in se trudi kot vedno, ni pa vse odvisno le od njega. Vloga zvezdnika ekipe je nehvaležna, saj je tak igralec vedno kriv, če ekipa ne igra dobro in ne doseže zadetka. Prepričan sem, da bo pokazal, za kako dobrega igralca gre," je povedal Ronaldo, ki bo s Portugalsko jutri iskal točke proti Severni Koreji.

Alžirci upajo na osmino finala

Skupina C je sicer ena tistih, kjer ni še nič odločenega in imajo vse štiri reprezentance pred zadnjimi tekmami še naprej možnost za uspeh. Medtem ko Slovenija odloča sama o svoji usodi, pa tega ne moremo trditi za Alžirce.

"Lahko premagamo vsako ekipo, tudi Američane. Le igrati moramo tako, kot znamo. Ne bojimo se nikogar," je tri dni pred odločilnimi boji povedal Karim Matmour, po hitrih izračunih pa bodo Alžirci najbolj stiskali pesti prav za našo izbrano vrsto. Ob zmagi ali remiju Slovenije bi se namreč Alžirci ob uspehu nad ZDA zagotovo uvrstili v drugi krog, v primeru zmage Angležev nad Slovenijo (in ob predpogojeni zmagi Alžircev nad ZDA) pa bi odločala gol razlika, saj bi imeli Slovenija in Alžirija enako število točk (4).

Slovenci z afriškimi otroci

Podobno kot Angleži, so današnji dan brez nogometa preživeli tudi izbranci Matjaža Keka. Potem, ko so bili precej poklapani po remiju z Združenimi državami ter ob izgubi Nejca Pečnika, je selektor fantom namenil dan brez misli o nogometu. Tako so se odpravili na 'ekskurzijo' v Soweto, kjer so si ogledali zloglasno naselje, se fotografirali z otroci na peščenem nogometnem igrišu ob cesti, ter užili nekaj trenutkov na tržnici v Rosebanku in v nakupovalnem centru.

V ponedeljek bodo misli Slovencem ponovno vprežene v nogomet, saj bo stekel še zadnji del priprav na Angleže. Fantje bodo tako opravili zadnji trening v Johannesburgu v ponedeljek, medtem ko bodo v torek že trenirali v Port Elizabethu.

Toda pred zadnjim obračunom Slovenci, kakor tudi Angleži, Alžirci in Američani, uradnega treninga ne bodo mogli opraviti na glavnem igrišču. Zaradi večdnevnega deževja je namreč zelenica v PE tako slaba, da je FIFA prepovedala treninge. Slovenija bo tako tekmo v Port Elizabethu opravila na pomožnem igrišču. Enake težave z igriščem imajo tudi Alžirci in Američani v Pretorii, oboji pa bodo zadnji trening pred odločilnimi boji opravili na pomožnih igrišlih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA