08.12.2021 | Futsal AA
Prihodnjo jesen Slovenija v lov na SP 2024

Litva je letos gostila 9. po vrsti svetovno prvenstvo, naslov svetovnega prvaka je osvojila Portugalska. Leta 2024 bo potekalo že deseto jubilejno svetovno prvenstvo. Gostitelj še ni znan, je pa bil opravljen žreb skupin za predkvalifikacije, ki bodo med 4.4. in 13.4. 2022.  Kvalifikacije se bodo sklenile aprila 2024, Slovenija se v kvalifikacije vključi v glavnem delu.

Pojdimo po vrsti: v predkrogu (med 4. in 13. aprilom 2022) bo sodelovalo 24 držav, ki so deljene v šest skupin, v vsaki pa štiri reprezentance.

Predkrog kvalifikacij za SP 2024:
skupina A: Črna gora, Nemčija*, San Marino, Gibraltar
skupina B: Norveška*, Danska, Ciper, Malta
skupina C: Kosovo, Armenija, Bolgarija*, Škotska
skupina D: Turčija, Izrael, Litva*, Severna Irska
skupina E: Albanija, Švedska*, Andora, Avstrija
skupina F: Moldavija*, Grčija, Švica, Estonija

Po dve najboljši ekipi iz šestih skupin si bosta zagotovili napredovanje v glavni del kvalifikacij, kjer je že 24 držav, tudi Slovenija, ki leto 2021 končuje visoko - kot 9. reprezentanca v Evropi.

V glavnem delu žreba so:
Španija, Rusija, Portugalska (vsi trije nosilci), Kazahstan, Hrvaška, Srbija, Azerbajdžan. Italija, Češka, Ukrajina, Slovenija, BiH, Poljska, Finska, Romunija, Slovaška, Gruzija, Belorusija, Nizozemska, Madžarska, Francija, Belgija, Latvija in Severna Makedonija.

Žreb za osrednji del kvalifikacij bo na sporedu 6.7. 2022, kjer bo sodelovalo 36 reprezentanc. V glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe deljene v 12 skupin, kjer se bodo reprezentance merile med sabo po sistemu tekem doma in v gosteh. 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene zasedbe se bodo uvrstile v elitni del kvalifikacij direktno, ostalih osem drugouvrščenih pa se bo v dodatni končnici (med 10. in 19.4. 2023) na izločanje (iz štirih parov gredo naprej zmagovalci) merilo še za dodatna štiri mesta v elitnem delu kvalifikacij.

Sedem ali šest mest za evropske države

Elitni del kvalifikacij (končal se bo decembra 2023) bo tako štel 20 reprezentanc, žreb pa bo reprezentance delil na pet skupin po štiri, ekipe pa se bodo spet merile po sistemu doma in v gosteh. Pet zmagovalcev skupin si bo zagotovilo vozovnico za SP 2024, dve oz. štiri najboljše drugouvrščene reprezentance elitnega dela pa se bosta oz. bodo pomerile za še eno ali dve vozovnici. Če bo evropska država gostila svetovno prvenstvo, bo v dodatnih kvalifikacij na voljo le ena dodatna vozovnica. Če pa svetovno prvenstvo ne bo v Evropi, pa bosta v dodatnih kvalifikacijah (med 8. in 17.4. 2024) na voljo še dve mesti.

Slovenija dosedaj na svetovnem prvenstvu še ni zaigrala. Bo pa naša reprezenztanca od 19.1. 2022 naprej še sedmič igrala na evropskem prvenstvu, ki bo to pot na Nizozemskem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 27.09.2022 | Futsal AA
  Osredkarju superpokal, Ruis že odloča v Italiji
  V Serie A2 so uspešno začeli tudi igralci Pordenoneja, ki jo vodi nekdanji slovenski reprezentant Marko Hrvatin, v ekipi pa so še trije nekdanji reprezentanti Žan Koren, Rok Grželj in Tilen Štendler. V 1. krogu so doma s 6:0 premagali Milano, med strelce se je vpisal Koren. V Serie A je Pescara, ekipa Jeremyja Bukovca, doma z 2:1 premagala Italservice Pesaro, Bukovca pa ni bilo v ekipi.
 • 26.09.2022 | Futsal AA
  Znan seznam reprezentance za tekmo v Kazahstanu
  V oktobru se nadaljujejo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v futsalu, ki bo leta 2024. Naša članska reprezentanca je kvalifikacije začela z domačo zmago proti Črni gori, v soboto, 8.10., pa izbrana vrsta selektorja Tomislava Horvata gostuje v Kazahstanu, 7. ekipe s Fifine svetovne futsal lestvice.
 • 20.09.2022 | Futsal AA
  Kvalifikacije začeli z zmago
  Tekmec je bila Črna gora, izbranci Tomislava Horvata so zmagali s 3:1 (1:1). V kvalifikacijski skupini 5 je še Kazahstan, z njim se bo Slovenija v gosteh merila 8. oktobra.
 • 20.09.2022 | Futsal AA
  Še z boljšo igro kot na evropskem prvenstvu
  „Nocoj gostimo Črno goro, ki ima spoštovanja vredno in kvalitetno ekipo in igralce, ki premorejo individualno kvaliteto. Če ne bomo 200-odstotno pri stvari, bo to premalo,“ opozarja Žiga Čeh, ki je takisto vesel, ker reprezentanca igra v dvorani Tabor.
 • 19.09.2022 | Futsal AA
  Upravičiti vlogo favorita
  „Vesel sem, ker so naši igralci v tekmovalnem ritmu in formi. Pristop na treningu je pravi, zelo sem zadovoljen s tem, kar kažejo igralci in kako se odzivajo,“ je pred jutrišnjo tekmo povedal selektor futsal reprezentance Tomislav Horvat.
 • 19.09.2022 | Futsal AA
  V dvorani Tabor izpolniti prvi cilj
  Jutri gre zares. Slovenija, članska futsal reprezentanca, s tekmo proti Črni gori, ob 20. uri v mariborski športni dvorani Tabor začenja kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2024.
 • 15.09.2022 | Futsal AA
  Kvalifikacije želijo začeti z zmago
  Misli članske moške reprezentance so pri torku, 20.9., ko Maribor gosti uvodno tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024. Slovenija, varovanci selektorja Tomislava Horvata, se bo pomerila s Črno goro.
 • 13.09.2022 | Futsal AA
  Svojo energijo želi prenesti na igralce
  „Črna gora je tipičen predstavnik futsala s področja nekdanje skupne države. So ekipa, ki zna igrati. Brez trohice podcenjevanja se moramo lotiti tekme. Če ne bomo na visoki ravni, imamo lahko težave,“ opozarja selektor Tomislav Horvat.
 • 12.09.2022 | Futsal AA
  Hozjan in Fideršek do zmag
  Na tujem sta bila minule dni aktivna dva slovenska reprezentanta. V Španiji je v 1. krogu prvo zmago vknjižil Nejc Hozjan. Ekipa Noia Portus Apostoli je odigrala sploh prvo tekmo v prvi ligi in takoj slavila na gostovanju v Cordobi. Gostje so povedli že v 12. sekundi, na koncu pa se veselili treh točk. Hozjan je v 9. minuti prejel rumen karton.
 • 08.09.2022 | Futsal AA
  Znan seznam futsal reprezentance za kvalifikacije za SP 2024
  Z začetkom nove futsal sezone 2022/23 so tudi pred člansko reprezentanco novi izzivi, 20.9. pa že uvodna tekma kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo leta 2024.

DELI NA