08.12.2021 | Futsal AA
Prihodnjo jesen Slovenija v lov na SP 2024

Litva je letos gostila 9. po vrsti svetovno prvenstvo, naslov svetovnega prvaka je osvojila Portugalska. Leta 2024 bo potekalo že deseto jubilejno svetovno prvenstvo. Gostitelj še ni znan, je pa bil opravljen žreb skupin za predkvalifikacije, ki bodo med 4.4. in 13.4. 2022.  Kvalifikacije se bodo sklenile aprila 2024, Slovenija se v kvalifikacije vključi v glavnem delu.

Pojdimo po vrsti: v predkrogu (med 4. in 13. aprilom 2022) bo sodelovalo 24 držav, ki so deljene v šest skupin, v vsaki pa štiri reprezentance.

Predkrog kvalifikacij za SP 2024:
skupina A: Črna gora, Nemčija*, San Marino, Gibraltar
skupina B: Norveška*, Danska, Ciper, Malta
skupina C: Kosovo, Armenija, Bolgarija*, Škotska
skupina D: Turčija, Izrael, Litva*, Severna Irska
skupina E: Albanija, Švedska*, Andora, Avstrija
skupina F: Moldavija*, Grčija, Švica, Estonija

Po dve najboljši ekipi iz šestih skupin si bosta zagotovili napredovanje v glavni del kvalifikacij, kjer je že 24 držav, tudi Slovenija, ki leto 2021 končuje visoko - kot 9. reprezentanca v Evropi.

V glavnem delu žreba so:
Španija, Rusija, Portugalska (vsi trije nosilci), Kazahstan, Hrvaška, Srbija, Azerbajdžan. Italija, Češka, Ukrajina, Slovenija, BiH, Poljska, Finska, Romunija, Slovaška, Gruzija, Belorusija, Nizozemska, Madžarska, Francija, Belgija, Latvija in Severna Makedonija.

Žreb za osrednji del kvalifikacij bo na sporedu 6.7. 2022, kjer bo sodelovalo 36 reprezentanc. V glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe deljene v 12 skupin, kjer se bodo reprezentance merile med sabo po sistemu tekem doma in v gosteh. 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene zasedbe se bodo uvrstile v elitni del kvalifikacij direktno, ostalih osem drugouvrščenih pa se bo v dodatni končnici (med 10. in 19.4. 2023) na izločanje (iz štirih parov gredo naprej zmagovalci) merilo še za dodatna štiri mesta v elitnem delu kvalifikacij.

Sedem ali šest mest za evropske države

Elitni del kvalifikacij (končal se bo decembra 2023) bo tako štel 20 reprezentanc, žreb pa bo reprezentance delil na pet skupin po štiri, ekipe pa se bodo spet merile po sistemu doma in v gosteh. Pet zmagovalcev skupin si bo zagotovilo vozovnico za SP 2024, dve oz. štiri najboljše drugouvrščene reprezentance elitnega dela pa se bosta oz. bodo pomerile za še eno ali dve vozovnici. Če bo evropska država gostila svetovno prvenstvo, bo v dodatnih kvalifikacij na voljo le ena dodatna vozovnica. Če pa svetovno prvenstvo ne bo v Evropi, pa bosta v dodatnih kvalifikacijah (med 8. in 17.4. 2024) na voljo še dve mesti.

Slovenija dosedaj na svetovnem prvenstvu še ni zaigrala. Bo pa naša reprezenztanca od 19.1. 2022 naprej še sedmič igrala na evropskem prvenstvu, ki bo to pot na Nizozemskem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 24.07.2022 | Futsal AA
  Denis Totošković iz Italije na Hrvaško
  „Da pridem v Dubrovnik, me je prepričal Dario Marinović. Klub, kamor prihajam, mi je predstavil v zelo dobri luči. So zelo ambiciozni, ciljajo na naslov državnega prvaka, sestavljajo močno ekipo. Priprave začnemo konec avgusta in veselim se novih zmag,“ je ob selitvi na Hrvaško povedal Totošković.
 • 23.07.2022 | Futsal AA
  Znani termini kvalifikacij, prvi zbor na Rogli
  Naša članska moška reprezentanca je 7. julija dobila tekmece v kvalifikacijah za SP 2024. Slovenija bo kvalifikacije začela v skupini 5, v naši skupini pa sta še Kazahstan in Črna gora. Zdaj je znano, kdaj bo tudi odigrala tekme v skupini 5.
 • 19.07.2022 | Futsal AA
  Igor Osredkar vnovič na Hrvaško
  Kot so sporočili iz Pule, je okrepil hrvaškega podprvaka ekipo Futsal Pulo. Ekipa iz Istre Je v finalu državnega prvenstva klonila proti Makarski, kljub temu pa bo igrala v ligi prvakov, kjer bo imela Hrvaška kar dva predstavnika.
 • 16.07.2022 | Futsal AA
  Jeremy Bukovec ostaja med italijansko elito
  Slovenski reprezentant Jeremy Bukovec bo kariero nadaljeval v Italiji. V novi sezoni bo nosil dres prvoligaške ekipe Pescara, ki je v lanski sezoni prišla v četrtfinale lige, potem pa tu tudi končala tekmovanje.
 • 13.07.2022 | Futsal AA
  Alen Fetić na Hrvaško
  V novi sezoni bo na tujem igral tudi Alen Fetić, ki je postal novi član ambicioznega hrvaškega drugoligaša HMNK Rijeka. „Klub ima jasno in ambiciozno sredino, s tem so me prepričali. Rad bi jim pomagal v 1. ligo. Hitro smo se dogovorili za sodelovanje,“ pove 30-letni Alen, ki tako nadaljuje z igranjem na tujem.
 • 07.07.2022 | Futsal AA
  Proti Kazahstanu in Črni gori
  Danes je na sedežu evropske nogometne zveze Uefa v Nyonu potekal žreb glavnega dela kvalifikacij za evropske reprezentance v lovu na sedem vozovnic za jubilejno 10. futsal svetovno prvenstvo, ki bo leta 2024.
 • 06.07.2022 | Futsal AA
  Matej Fideršek okrepil poljskega prvaka
  „Pričakovanja so sigurno velika, saj so bili prvaki Poljske. Igrali bomo v ligi prvakov, kjer bi radi, da pridemo čim dalje. Upam samo, da bom zdrav in brez poškodb, to je trenutno najbolj pomembno,“ je ob prihodu v nov klub povedal izkušeni Fideršek.
 • 03.07.2022 | Futsal AA
  V pričakovanju žreba za svetovno prvenstvo 2024
  Slovenija na svetovnem prvenstvu še ni igrala, kvalifikacije začenja v konkurenci 36 članic Uefe, ki bo dala sedem potnikov na SP 2024. Žreb skupin glavnega dela kvalifikacij za SP 2024 bo v četrtek, 7. julija, ob 13.30 na sedežu evropske nogometne zveze Uefa.
 • 07.06.2022 | Futsal AA
  Gajser se seli v Švico
  „Zelo sem vesel tega novega izziva, prvič bom izven domače lige, tako da se zelo veselim novih ljudi in novih izkušenj! Potrudil se bom in upam, da se pokažem v najboljši luči,“ je za klubsko spletno stran povedal Gajser.
 • 05.06.2022 | Futsal AA
  Po uspešni sezoni v Italiji
  V Italiji gre h koncu državno prvenstvo, v polfinalu je Nejc Hozjan z Napolijem, na drugi polfinalni tekmi so bili boljši od ekipe Sandro Abate, kjer igra Dejan Bizjak. V letošnji sezoni pa je nase v Italiji v dresu moštva Cormar Polistena opozoril 21-letni Jeremy Bukovec. Kar 10 golov je zabil v 2. delu sezone, njegova ekipa pa se seli v Serie A2.

DELI NA