08.12.2021 | Futsal AA
Prihodnjo jesen Slovenija v lov na SP 2024

Litva je letos gostila 9. po vrsti svetovno prvenstvo, naslov svetovnega prvaka je osvojila Portugalska. Leta 2024 bo potekalo že deseto jubilejno svetovno prvenstvo. Gostitelj še ni znan, je pa bil opravljen žreb skupin za predkvalifikacije, ki bodo med 4.4. in 13.4. 2022.  Kvalifikacije se bodo sklenile aprila 2024, Slovenija se v kvalifikacije vključi v glavnem delu.

Pojdimo po vrsti: v predkrogu (med 4. in 13. aprilom 2022) bo sodelovalo 24 držav, ki so deljene v šest skupin, v vsaki pa štiri reprezentance.

Predkrog kvalifikacij za SP 2024:
skupina A: Črna gora, Nemčija*, San Marino, Gibraltar
skupina B: Norveška*, Danska, Ciper, Malta
skupina C: Kosovo, Armenija, Bolgarija*, Škotska
skupina D: Turčija, Izrael, Litva*, Severna Irska
skupina E: Albanija, Švedska*, Andora, Avstrija
skupina F: Moldavija*, Grčija, Švica, Estonija

Po dve najboljši ekipi iz šestih skupin si bosta zagotovili napredovanje v glavni del kvalifikacij, kjer je že 24 držav, tudi Slovenija, ki leto 2021 končuje visoko - kot 9. reprezentanca v Evropi.

V glavnem delu žreba so:
Španija, Rusija, Portugalska (vsi trije nosilci), Kazahstan, Hrvaška, Srbija, Azerbajdžan. Italija, Češka, Ukrajina, Slovenija, BiH, Poljska, Finska, Romunija, Slovaška, Gruzija, Belorusija, Nizozemska, Madžarska, Francija, Belgija, Latvija in Severna Makedonija.

Žreb za osrednji del kvalifikacij bo na sporedu 6.7. 2022, kjer bo sodelovalo 36 reprezentanc. V glavnem delu kvalifikacij bodo ekipe deljene v 12 skupin, kjer se bodo reprezentance merile med sabo po sistemu tekem doma in v gosteh. 12 prvakov skupin in štiri najboljše drugouvrščene zasedbe se bodo uvrstile v elitni del kvalifikacij direktno, ostalih osem drugouvrščenih pa se bo v dodatni končnici (med 10. in 19.4. 2023) na izločanje (iz štirih parov gredo naprej zmagovalci) merilo še za dodatna štiri mesta v elitnem delu kvalifikacij.

Sedem ali šest mest za evropske države

Elitni del kvalifikacij (končal se bo decembra 2023) bo tako štel 20 reprezentanc, žreb pa bo reprezentance delil na pet skupin po štiri, ekipe pa se bodo spet merile po sistemu doma in v gosteh. Pet zmagovalcev skupin si bo zagotovilo vozovnico za SP 2024, dve oz. štiri najboljše drugouvrščene reprezentance elitnega dela pa se bosta oz. bodo pomerile za še eno ali dve vozovnici. Če bo evropska država gostila svetovno prvenstvo, bo v dodatnih kvalifikacij na voljo le ena dodatna vozovnica. Če pa svetovno prvenstvo ne bo v Evropi, pa bosta v dodatnih kvalifikacijah (med 8. in 17.4. 2024) na voljo še dve mesti.

Slovenija dosedaj na svetovnem prvenstvu še ni zaigrala. Bo pa naša reprezenztanca od 19.1. 2022 naprej še sedmič igrala na evropskem prvenstvu, ki bo to pot na Nizozemskem.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.01.2022 | Futsal AA
  Na tribune Eura zdaj tudi gledalci
  V primeru zmage bi se izbrana vrsta selektorja Tomislava Horvata že uvrstila v četrtfinale 12. evropskega prvenstva. Petkova tekma bo nekaj posebnega, saj se na tribune vračajo gledalci. Nizozemska vlada je zavoljo izboljšane epidemiološke situacije sprostila ukrepe in dovolila prisotnost gledalcev. 
 • 25.01.2022 | Futsal AA
  V dresu Slovenije uresničil svoje sanje
  »Tu sem, da pomagam s svojo mladostjo, svežino, hitrostjo. Selektor od mene pričakuje dobro igro v obrambi, brez popuščanja. To je moja prva naloga. V napadu pa tudi moram dati svoje. Predvsem pa, da zadržim žogo,« Bukovec razkrije svoje naloge, v isti sapi pa pohvali tudi priprave, ki jih je z ostalimi reprezentanti opravil v Litiji pred odhodom na Nizozemsko.
 • 25.01.2022 | Futsal AA
  Rusi že četrtfinalisti EP v futsalu
  Rusija je proti Hrvaški hitro povedla in nato že v prvem delu razblinila vse dvome o zmagovalcu. S šestimi točkami in boljšim medsebojnim izkupičkom iz današnje tekme s Hrvati pa so Rusi že osvojili prvo mesto v skupini, saj so Poljaki in Slovaki doslej osvojili vsega točko in lahko posežejo le po drugem mestu.
 • 24.01.2022 | Futsal AA
  Točko bližje četrtfinalu evropskega prvenstva
  Slovenska futsal reprezentanca je v 2. krogu evropskega prvenstva na Nizozemskem znova remizirala. Po izidu 4:4 s Kazahstanom je danes v Groningenu igrala 2:2 (1:1) proti Italiji. Izbranci Tomija Horvata bodo zadnjo tekmo v skupini igrali v petek proti Finski.
 • 24.01.2022 | Futsal AA
  S pravo energijo in pristopom proti Italiji
  »Vsi skupaj smo fokusirani, da bomo odigrali še eno dobro tekmo,« se selektor Tomislav Horvat ozre na prvo tekmo proti Kazahstanu z jasno željo, da njegova ekipa ponovi tako kvalitetno predstavo nocoj. »Tri dni smo govorili o taktiki, danes sledi še zadnji sestanek,« opiše selektor današnje aktivnosti, ki so tesno povezane z obračunom v Groningenu.
 • 23.01.2022 | Futsal AA
  Proti Italiji jih zanima le zmaga
  Slovenska futsal reprezentanca v ponedeljek, 24.1., s tekmo proti Italiji nadaljuje z igranjem na 12. evropskem prvenstvu. S sosedi se bomo pomerili ob 17.30 v Groningenu, prenos tekme na TV Slovenija 2.
 • 23.01.2022 | Futsal AA
  Za formo debitanskega dvojca je poskrbel trener Ivan
  Na evropskem prvenstvu na Nizozemskem ima Slovenija na golu dva debitanta: Nejca Berzelaka in Tjaža Lovrenčiča. Tjaž je član KMN Meteorplasta Šic Bar, kamor se je iz Italije preselil pred tedni, Nejc pa je član Litije, ki jo je okrepil lani poleti, prišel pa iz Silika.  Tjaž ima 26 let, zbral je 34 nastopov v dresu Slovenije. Berzelak je star 23 let, v četrtek je odigral 15. tekmo v dresu Slovenije.
 • 22.01.2022 | Futsal AA
  Kristjan Čujec vnovič v dresu Slovenije
  Slovenska članska futsal reprezentanca v ponedeljek, 24.1., nadaljuje s tekmami na 12. evropskem prvenstvu na Nizozemskem. Ob 17.30 se bodo varovanci Tomija Horvata pomerili z Italijo. Po poškodbi Vrhovca z novo, preizkušeno, močjo. Iz reprezentančnega pokoja se vrača Kristjan Čujec.
 • 21.01.2022 | Futsal AA
  Verjame v uspešno nadaljevanje Eura za Slovenijo
  "Mislim, da bo Tomi, (selektor Tomislav Horvat op. p.) ki je znan najbolj po tem, da najbolje vodi tekme, ko so težki trenutki in takrat potegne maksimum iz fantov, uspešno vodil tokratno evropsko akcijo,« se nadaljevanja dobrih vesti z Nizozemske nadeja Mile Simeunovič, nekdanji član in kapetan futsal reprezentance, danes selektor reprezentance do 21 let in trener Silika, kjer vzgaja in razvija mlade igralce.
 • 20.01.2022 | Futsal AA
  Slovenija začenja z dragoceno točko
  Slovenska reprezentanca je na svoji uvodni tekmi evropskega prvenstva v futsalu na Nizozemskem igrala neodločeno 4:4 proti Kazahstanu. Za Slovenijo so zadeli Denis Totošković, Matej Fideršek, Žiga Čeh in Teo Turk.

DELI NA