25.03.2021 | Ženska A
Pripravljene narediti korak naprej

Minila so tri leta, odkar je Borut Jarc postal selektor ženske članske reprezentance, za katero so uspešne kvalifikacije. Ni veliko manjkalo in Slovenija bi se v dodatnih tekmah med 9. in 13. aprilom borila za svoj premierni nastop na evropskem prvenstvu.

Med elito

Ko je selektor Borut Jarc v začetku leta 2018 prevzel reprezentanco, se je ta nahajala na 65. mestu na lestvici svetovne nogometne zveze Fifa. Ob prehodu iz leta 2019 v 2020 je prvič prišla na 50. mesto. Pred letom dni pa je naredila še korak naprej, ko se je dvignila na 49. mesto, leto 2021 je pričakala na visoki 48. poziciji na svetu.

Le enkrat v dodatnih kvalifikacijah

Dodatne kvalifikacije za nastop na EP je Slovenija edinkrat dosedaj igrala jeseni leta 2008, ko se je borila za nastop na evropskem prvenstvu leta 2009. Slovenske nogometašice so v svoji skupini tistikrat zasedle 3. mesto (dve zmagi in štirje porazi, ob gol razliki 14:24, pred njo sta bili Francija in Islandija). Kot ena od štirih najboljše tretjeuvrščenih ekip je Slovenija dobila priložnost v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, a je dvakrat klonila, 0:3 in 0:2.

Z dobro igro proti evropskim prvakinjam

Žreb za tokratno 13. evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Anglija, je Sloveniji namenil skupino A na čelu z aktualnimi evropskimi prvakinjami Nizozemsko. Naša izbrana vrsta je v kvalifikacijah odigrala 10 tekem, zabeležila je šest zmag in štiri poraze. Ob tem velja izpostaviti, da poraz ni porazu enak. Proti Nizozemski je naša izbrana vrsta tako doma kot v gosteh pokazala dobro, zrelo, domiselno igro, s katero se je po robu postavila 2. reprezentanci na svetu, 1:4 in 2:4 je bilo za Nizozemsko.

Dvakratna smola proti Rusiji

Že pred začetkom kvalifikacij je bilo jasno, da bosta o potniku v dodatne kvalifikacije odločala tekmi proti Rusiji. Vsi skupaj smo lahko upravičeno žalostni, da nam je v ključnih trenutkih športna sreča obrnila hrbet v tekmah z Rusijo (na prvi tekmi številne poškodbe, na drugi pa bolezen in koronavirus), obe tekmi je Rusija dobila z minimalnim rezultatom 0:1.

Osmi napad kvalifikacij

Slovenija v kvalifikacijah ni razočarala. Z doseženimi 31 zadetki je imela drugi najbolj učinkovit napad kvalifikacijske skupine, več golov je dosegla le Nizozemska (48), Rusija, ki gre v dodatne kvalifikacije za EP 2022, je dosegla 23 golov. Ob pogledu na kvalifikacije je jasno, da je Slovenija z 31 doseženimi zadetki imela absolutno 8. najbolj učinkovit napad kvalifikacij. Več golov so dosegle le Nizozemska (48), Nemčija (46), Francija (44), Švedska (40), Italija in Belgija (po 37) in Norveška (34). Z zadetki sta v naši vrsti prednjačili Lara Prašnikar (7) in Mateja Zver (6).

Brez rdečega kartona

Slovenija se je izkazala tudi na fair play področju, tekmovanje je sklenila z 12 rumenimi kartoni in brez izključitve.

Potrjena kvaliteta

V teh treh letih so se na tujem uveljavile tudi številne naše (mlade in nadarjene) reprezentantke, ki so v izbrani vrsti pridobile samozavest in nadgradile svoje taktično-tehnično znanje, vse pa s pridom izkoristile v klubskih sredinah v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Španiji, Irski, Norveški in Švici.

Nadgradnja modela igre in sledenje strategiji

Prvo leto mandata selektorja Boruta Jarca je minilo v znamenju selektivnega procesa kvalitete in kvantitete ter preobrazbe. Postavljeni so bili trdni strokovni temelji z jasnimi smernicami oz. cilji za prihodnost, v letu 2019 pa se je začelo in uspešno nadaljevalo z nadgradnjo modela nogometne igre ženske A reprezentance. Leto 2020 je zaznamoval COVID-19, v letu 2021 pa izbrana vrsta pod taktirko selektorja in strokovnega štaba v postavi (Nuša Ladinek, Milomir Kondić, Danilo Vladimir Sergaš, Mladen Prettner, dr.med, Tina Mohar Maučec, Paola Aleksandrova Aleksieva) nadaljuje s procesom dela in ciljno usmerjenim strokovnim načrtom zapisanim v strategiji.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 15.10.2021 | Ženska A
  V prodaji vstopnice za eno ključnih tekem članic
  Varovanke selektorja Boruta Jarca bodo odigrale dve tekmi, prvo doma v Lendavi, kjer bodo v petek, 22.10., ob 20.15 pomerile z reprezentanco Walesa. Vstopnice za petkov spektakel v Lendavi so že v prodaji, stanejo pa šest evrov. Slovenija lovi prvo uvrstitev na svetovno prvenstvo članic.
 • 11.10.2021 | Ženska A
  Zver in Golob zadeli, Timea Rojnik podala
  Selektor ženske članske reprezentance Borut Jarc je minulo soboto obelodanil seznam igralk, na katere računa na kvalifikacijskih tekmah proti Grčiji in Walesu. Reprezentantke, ki igrajo na tujem, so se izkazale tudi to pot.
 • 09.10.2021 | Ženska A
  V pričakovanju Walesa in Grčije
  Ženska članska nogometna reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2023. Selektor Borut Jarc je obelodanil seznam igralk, na katere računa za prihajajoči tekmi. Slovenija se bo doma v petek, 22.10., v Lendavi pomerila z reprezentanco Walesa, za tem jo 26.10. čaka še gostovanje v Grčiji.
 • 04.10.2021 | Ženska A
  Nov gol Mateje Zver in Lane Golob, vrnila se je Timea Rojnik
  Mesec oktober prinaša dve pomembni tekmi naše ženske članske reprezentance: 22.10. v kvalifikacijah za SP gostimo Wales, 26.10. pa varovanke selektorja Boruta Jarca gostujejo v Grčiji. Za našimi legionarkami je uspešen teden.
 • 30.09.2021 | Ženska A
  Lara Prašnikar in Lana Golob potrdili dobro formo
  Po reprezentančni akciji so bile v minulih dneh, nazadnje sinoči v Španiji, vnovič na delu tudi naše legionarke. Med strelkami tudi Lara Prašnikar in Lana Golob, ki sta se izkazali tudi na zadnji reprezentančni akciji.
 • 21.09.2021 | Ženska A
  Dokazale, da lahko igrajo z najboljšimi na svetu
  Ženska članska reprezentanca je v izdihljajih tekme 2. kroga kvalifikacij za SP 2023 doživela tesen poraz proti Franciji, 5. ekipi na Fifini lestvici. V Fazaneriji je bilo 2:3 za gostje, za Slovenijo sta zadeli Lara Prašnikar in Mateja Zver.
 • 21.09.2021 | Ženska A
  Proti Franciji izkoristiti, kar se ponudi
  S tekmo proti Franciji, 5. reprezentanco s Fifine lestvice, Slovenija v murskosoboški Fazaneriji nadaljuje kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki bo leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Tekma se začne ob 21. uri, ekipi pa prihajata na tekmo 2. kroga s polnim izkupičkom z obračuna 1. kroga.
 • 20.09.2021 | Ženska A
  Z dobro igro sposobne kljubovati Franciji
  Slovenska ženska članska reprezentanca jutri, v torek, nadaljuje s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo leta 2023. Varovanke selektorja Boruta Jarca se bodo ob 21. uri pomerile s Francijo. Tako Slovenija kot Francija sta z visoko zmago začeli kvalifikacije.
 • 19.09.2021 | Ženska A
  V pričakovanju navijačev in spektakla v Murski Soboti
  Ženska članska reprezentanca je z zmago začela kvalifikacije za SP 2023. Varovanke selektorja Boruta Jarca so v Estoniji slavile zmago s 4:0. V torek, 21.9., se kvalifikacije nadaljujejo, Slovenija pa v Murski Soboti ob 21. uri gosti Francijo.
 • 17.09.2021 | Ženska A
  S suvereno zmago začele kvalifikacije
  Reprezentanca se vrača v Slovenijo, v torek, 21.9., pa jo čaka pravi spektakel v murskosoboški Fazaneriji, kjer ob 21. uri gosti Francijo, 5. reprezentanco na Fifini lestvici. Francozinje so takisto z visoko zmago (0:10) proti Grčiji začele tokratne kvalifikacije.

DELI NA