15.11.2010 | A
Proti Gruziji še brez poraza
Že klasična Kekova zasedba se bo v Kopru na prijateljskem obračunu pomerila z Gruzijo. Prvi preizkus Bonifike za reprezentante bo hkrati tudi četrti dvoboj z Gruzijci, moštvom, proti kateremu do sedaj še niso izgubili. Dve zmagi in remi sta ugodna napoved po sedmih zadetkih na zadnjih štirih kvalifikacijskih obračunih, hkrati pa tudi dober obet pred sredino tekmo.

Zadnja tekma leta po kvalifikacijah, ki so se za Korena in druščino več kot odlično začele, bo prijateljski dvoboj z Gruzijo. Sicer bi sprva v goste morala priti reprezentanca Walesa, a je nato zaradi zapletov vskočila Gruzija. Nekaj kavkaškega pridiha je bilo v Sloveniji v poletnih mesecih, ko so na Štajerskem gostovali nogometaši WIT-a. Kljub remiju v Tbilisiju, pa so vijoličasti gostom pod Kalvarijo pokazali zobe (3:1) – bodo enako motivirani in nevarni tudi reprezentanti?

Druga zmaga za Slovenijo

Prvič sta se reprezentanci srečali leta 1994, kasneje pa še dvakrat v kvalifikacijah. Na turnirju na Malti je bila Verdenikova četa z 1:0 boljša od nasprotnikov. Ob Katancu, ki je takrat še igral, so kasneje nastopili še trije – Simeunovič v vratih ter Zahovič in Rudonja. Ostala generacija se je zamenjala. Na pripravljalni tekmi pred krstnim kvalifikacijskim turnirjem, ki je nogometaše čakalo kasneje, je Slovenija zabeležila šele svojo drugo zmago kot samostojna nogometna reprezentanca. Na peti tekmi Slovenije pa je svoj prvenec v državnem dresu dosegel Primož Gliha.

Nogometni pravljici naproti

Dvoboj, ki sta ga reprezentanci odigrali ob prelomu tisočletja v Gruziji je kljub neodločenemu rezultatu nakazal, da se Slovenija prebuja. Visok ritem igre in številne priložnosti Katančeve izbrane vrste ste presegla pričakovanja Gruzijcev, ki so se stežka branili pred gostujočo ofenzivo. Če so v prvem delu Slovenci nekajkrat nevarno zapretili preko Udoviča, pa so si Gruzijci priigrali vsega dve priložnosti. Sprva so zadeli prečko, nato je Džanašia gostitelje popeljal v vodstvo. Kljub zaostanku se je borbenost izplačala. Knavs je Slovencem priigral točko.

Nepremagljivi Bežigrad

Še najbolj 'svež' spomin na slovensko-gruzijski dvoboj sega na Bežigrajski stadion, kjer sta si septembra 1999 reprezentanci tudi nazadnje gledali izi oči v oči. Rezervist Ačimovič je s svojih drugim reprezentančnim zadetkom le tri minute bo vstopu v igro načel veselje na ljubljanskih tribunah, po izenačitvi Arveladzeja, ki je Katanca odnesla na tribuno, pa je Zahovič v 80. minuti po podaji Novaka postavil končnih 2:1 in Sloveniji pripisal nove tri točke. Od tu je šlo samo še naprej.

Kako v Kopru?

Sicer gre za prijateljsko tekmo, a kot selektor Kek rad poudarja, je zanj vsaka tekma enako pomembna. Zato gre verjeti, da bo tudi tokrat začel z udarno enajsterico. Reprezentanti bodo že danes preizkusili Bonifiko, na kateri je Slovenija do sedaj nastopila le enkrat. Tokrat se bo na povsem prenovljenem stadionu zoperstavila 75. reprezentanci sveta. Zmage na Obali (tudi če štejemo tekme v Novi Gorici) nogometaši še niso zabeležili, zato je toliko bolj razumljivo, da bodo tokrat zgodbo skušali obrniti sebi v prid. Potrebno bo začeti udarno, agresivno in ofenzivno naravnano. Samo z dobro obrambo bodo nogometaši lahko sestavili napad, ki prinaša zadetke, ti pa zmago.

Reprezentanca s 431 točkami na svetovni jakostni lestvici, ki prihaja v goste, pa ni zadovoljna s trenutnim položajem. »Trenutno stanje ni realno, morali bi imeti več točk. To je potrebno dokazati na terenu. Trenutno je pomembno le to, da igramo dobro kot ekipa,« je pred časom potarnal Alexandes Iashvili, strelec 14 zadetkov, ki bo skupaj s soigralci to skušal dokazati že v sredo. Moštvo je nazadnje zmagalo doma in sicer okrobra in marca, vsi gostujoči dvoboji pa so se končali v prid njihovim nasprotnikom. Kljub temu se je moštvo po dveh letih vrnilo med 100 najboljših nogometnih ekip na svetu.

Močno zadnjo linijo s Kaladzetom, Khizanishvilijem in Revishvilijem v vratih skupaj z  Kobiashvilijem na sredini, v napadu dopolnjuje njihovo glavno orožje - Dvalishvili in Siradze. A zagotovo bodo tudi zadnje domači branilci našli rešitev.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: GFF

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA