08.10.2023 | WU17
Proti Italiji začenjajo kvalifikacije

Dekliška mladinska reprezentanca v ponedeljek začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Varovanke selektorice Tine Kelenberger turnir kvalifikacij igrajo v Italiji.

Kvalifikacije za EP

Kadetinje Slovenije letošnje kvalifikacije za EP 2024 začenjajo v Ligi A, Slovenija je bila izžrebana v skupino A3, ob njej pa še Francija, tudi aktualna evropska prvakinja, Italija in Škotska.

Sistem tekmovanja in napredovanja WU17

Liga A vključuje 28 ekip, vključno z branilkami naslova Francijo in sedmimi državami, ki so to pomlad napredovale iz lige B. Teh 28 ekip je bilo z žrebom deljenih v sedem skupin. Prvi krog, prva serija turnirjev, bo na vrsti jeseni. Prve tri ekipe z vsakega turnirja napredujejo v 2. krog, četrtouvrščene ekipe skupin se selijo v Ligo B (v tej prvi fazi tam sodeluje 22 reprezentanc), od tam pa v Ligo A napreduje šest prvakinj šestih turnirjev in najboljša drugouvršena ekipa. Po vnovičnem žrebu Lige A bo 28 ekip spet deljeno v sedem skupin, prvakinje le teh pa si zagotovijo nastop na evropskem prvenstvu, ki bo prihodnje leto na Švedskem. Na evropskem prvenstvu tekmuje osem reprezentanc, Švedska je kot gostiteljica že uvrščena na EP.

Najvišji nivo tekmovanja

„Glede na kvalitetne rezultate preteklih generacij in strokovnega vodstva te reprezentance smo lahko zelo zadovoljni, da se lahko merimo v ligi A, z tako kakovostnimi nasprotnicami. To je za ta dekleta najvišji možen nivo tekmovanja in s tem bodo pridobile dodatne še kako dragocene izkušnje za njihov nadaljnji razvoj,“ skorajšnji začetek kvalifikacij napove selektorica Tina Kelenberger.

Še nekaj več drznosti in kreativnosti

„Zelo dobro je bilo, da smo na pripravah imeli zadostno število igralk in vratark ter s tem opravili kvalitetna treninga in uigravanje, po drugi strani pa pridobili na širini igralskega kadra. Na obeh tekmah smo priložnost ponudili vsem igralkam, večino časa pa povsem dominirali oz. na momente bili na terenu tudi boljši nasprotnik. Vidi se, da imajo dekleta veliko željo po dokazovanju, na treningih so zelo marljive. Želeli bi si, da bi na momente bile še nekoliko bolj drzne in kreativne, ker samo tako lahko maksimalno unovčijo svoj potencial. V strokovnem vodstvu smo po dolgem času in borbi pridobili dodatno strokovno osebo, to nam omogoča, da v nekaterih segmentih lahko pristopimo še bolj detajlno. Seveda pa bo glede na evropske in svetovne trende tudi v mlajših ženskih reprezentanc v prihodnje potrebno razmišljati še o večji okrepitvi strokovnega štaba,“ selektorica opiše priprave in pridobitev v strokovnem štabu.

Zavoljo poškodb so morale udeležbo odpovedati Zala Omerza (ŽNK Olimpija), Tabea Eifalt (SV Alberweiler NEM) in Lana Jakšič (ŽNK Mura Nona).

Ob tem velja omeniti, da je Slovenija prejšnji mesec odigrala dve pripravljalni tekmi s Srbijo, ob tem pa zabeležile zmago in poraz.

Obstati med elito

„Govorimo o evropskem tekmovanju v ligi A, tukaj slabih nasprotnic ni. Francozinje so aktualne evropske prvakinje, nikogar ni za podcenjevati, tudi mi imamo svoje želje in ambicije. Na treningih se najbolj posvečamo našim principom v igri, trenutno pa smo povsem osredotočeni na prvo tekmo proti Italiji. Želja je vsekakor obstati v ligi A,“ sklene selektorica.

Slovenija WU17:
Teja Truntič (DNŠ Mura), Ana Marija Kršljin Stojić (DNŠ Mura), Hana Serec (DNŠ Mura), Neža Trost (NK Krim Hubat), Nia Planer (NK MB Tabor), Barbara Pšeničnik (ŽNK Radlje), Laura Kure (ŽNK Radlje), Zoja Šrot (ŽNK Radlje), Lucia Stošić (ŽNK Cerklje), Jerca Plevel (ŽNK Cerklje), Lia Jasenc (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Medič (ŽNK Olimpija Ljubljana), Tanja Vukman (ŽNK Olimpija Ljubljana), Maja Madon (ŽNK Olimpija Ljubljana), Taia Doles (ŽNK Radomlje), Špela Gerbec (ŽNK Radomlje), Brina Omejec Židan (ŽNK Radomlje), Žana Galjot (ŽNK Radomlje), Ajda Zajc (ŽNK Radomlje), Ula Osolnik (ŽNK Radomlje), Neža Žagar (ŽNK Radomlje), Taja Jakopič (ŽNK Radomlje).

Kvalifikacije za EP WU17:

9.10.
Italija – Slovenija (16.00)

12.10.
Slovenija – Škotska (11.00)

15.10.
Slovenija – Francija (11.00)

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 16.02.2024 | WU17
  Kadetinje končale turnir v Srbiji
  Dekliška reprezentanca do 17 let je s tekmama proti Srbiji in Hrvaški sklenila priprave na skorajšnje kvalifikacije za EP 2024 oz. tekmovanje v Ligi B. Po sredinem porazu proti Srbiji so danes varovanke selektorice Anje Milenkovič klonile proti Hrvaški (0:3).
 • 14.02.2024 | WU17
  Kljub dobri igri poražene na prvi tekmi
  Dekliška reprezentanca do 17 let je odigrala uvodno tekmo na turnirju v Srbiji. Varovanke selektorice Anje Milenkovič so z 0:2 klonile proti domačinkam.
 • 14.02.2024 | WU17
  Uvodoma proti Srbiji
  Prihodnji mesec pa bo reprezentanca do 17 let odpotovala v Bolgarijo, kjer jo čakajo kvalifikacije za EP 2024 oz. turnir Lige B. Naše nogometašice, žreb jim je namenil skupino 2, se bodo skušale vrniti v Ligo A.
 • 02.02.2024 | WU17
  Kadetinje proti Srbiji in Hrvaški
  Pred dekliško reprezentanco do 17 let je prva reprezentančna akcija v letu 2024. Varovanke selektorice Anje Milenkovič odhajajo v Srbijo, kjer jo čakata dve tekmi. Kadetska reprezentanca se bo v Stari Pazovi pomerile s Srbijo (14.2. ob 12.00) in Hrvaško (16.2. ob 12.00).
 • 08.12.2023 | WU17
  Mladinke gostijo turnir, kadetinje v Bolgarijo
  Danes je bil uvodoma na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, opravljen žreb skupin za nadaljevanje kvalifikacij kadetskih dekliških reprezentanc, zatem je sledil še žreb skupin mladinskih dekliških reprezentanc.
 • 15.10.2023 | WU17
  Za konec poraz proti Franciji
  Naša dekliška reprezentanca do 17 let je s porazom proti Franciji, aktualnim evropskim prvakinjam, sklenila kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2024. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so na turnirju v Italiji doživele tri poraze in bodo kvalifikacije za EP 2024 nadaljevale v Ligi B.
 • 12.10.2023 | WU17
  Škotska do zmage v 2. polčasu
  Dekliška reprezentanca do 17 let je na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo doživela drugi poraz. Varovanke selektorice Tine Kelenberger so z 1:3 klonile proti Škotski.
 • 09.10.2023 | WU17
  Italija prevelik zalogaj
  Dekliška kadetska reprezentanca je s porazom proti Italiji začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Domačinke so slavile zmago z rezultatom 4:0. Varovanke selektorice Tine Kelenberger v četrtek igrajo proti Škotski.
 • 16.09.2023 | WU17
  S tekmo proti Srbiji sklenile priprave
  V Čatežu sta se še enkrat pomerile naše in srbske kadetinje, zmaga pa je tokat pripadla gostjam, 1:3 je bilo. Edini gol za Slovenijo je dosegla Jerca Plevel.

DELI NA