26.09.2022 | U19
Proti Nizozemski za potrditev elitnega kroga

Članska izbrana vrsta bo torkovem večeru v Stockholmu potrjevala obstanek v drugem razredu UEFA Lige narodov, že pred tem pa bo odločilno tekmo za preboj v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odigrala mladinska reprezentanca. Mladi Slovenci se bodo ob 19:30 pomerili z Nizozemci.

Slovenska zasedba zadnjo preizkušnjo kvalifikacijskega turnirja pričakuje na vrhu skupine 13, a bo napredovanje potrebno potrditi na zadnji tekmi. Naši fantje so po remiju s Severno Irsko, ko so se vrnili po zaostanku dveh golov, s štirimi zadetki premagali Moldavijo. Mrežo tekmeca je v 21. minuti načel Jaka Čuber Potočnik, ki se je po uri igre podpisal tudi pod tretji gol Slovenije, v prvem polčasu pa je vodstvo podvojil Luka Turudija. V 73. minuti je zmago potrdil Luka Turudija.

"Zmaga je bila povsem zaslužena, bili smo boljši nasprotnik in nadzirali tekmo vseh 90 minut. Priigrali smo si še nekaj priložnosti, ki so ostale neizkoriščene, Moldavcev pa nismo dopustili resnejše priložnosti. V napadu smo bili gibljivi in učinkoviti, zato sem fantom čestital za dobro popotnico. Glede na potek tekme, ko smo relativno hitro dosegli dva zadetka, smo skušali doseči čim večje število golov, saj bi o razvrstitvi odločala gol razlika, če bi Nizozemci premagali Severno Irsko. To se sicer ni zgodilo, zato o napredovanju odloča zadnji krog. Zavedali smo se, da je skupina težka, Severni Irci so pred turnirjem štirikrat zmagali in dvakrat remizirali, zato gre za dobro reprezentanco. Kot sem že dejal, smo bili proti Severni Irski boljši, bili smo zadovoljni, da smo glede na potek tekme iztržili točko, je pa bilo to manj glede na prikazano. Zdaj v zadnjem krogu sami odločamo o svoji usodi," je uvodoma dejal selektor Anton Žlogar.

O končni razvrstitvi v skupini 13 tako odloča zadnji krog. Severni Irci, ki so dvakrat remizirali, bodo zmago napadali proti Moldavcem, ki nimajo več možnosti za napredovanje, Slovenci in Nizozemci pa imajo na svojem računu štiri točke. Torkovi nasprotniki naše zasedbe so v drugem polčasu uvodne tekme strli odpor Moldavije, zadela sta Bayern Strijdonck in Devin Haen, obračun s Severno Irsko pa se je končal z začetnim rezultatom. Slovenci bi elitni krog kvalifikacij potrdili z zmago ali remijem, v primeru poraza pa bi bili odvisni od razpleta tekme Assnu.

"Nam po vseh računicah igrata dva rezultata, točka ali zmaga, poraz ne, saj moramo potem čakati na razplet druge tekme, na kateri so favoriti nogometaši Severne Irske. Čaka nas dobra tekma in dobrodošla izkušnja za fante, vsak si želi igrati tako pomembne tekme. Glede na prikazano na tem turnirju se ne smemo počutiti manj vredne, da nismo sposobni ustvariti tega rezultata. Menim, da smo dosegli dobro stopnjo gledljivosti v igri, organizaciji in agresivnosti, s takšnim pristopom pa moramo vstopiti tudi v obračun z Nizozemsko. Kot vedno, o rezultatu odločajo malenkosti, upam pa, da bo na naši strani tudi nekaj sreče in bomo dosegli pozitiven rezultat," je še dejal selektor.

Razpoloženje v ekipi po visoki zmagi je dobro: "Vse je v redu, trenutno ni poškodovanih ali obolelih, zato smo lahko zadovoljni. Že od pričetka priprav, tako v Čatežu kot zdaj na Nizozemskem, imamo na voljo odlične pogoje za delo, fantje pa komaj čakajo, da se prične tekma z Nizozemsko. Vzdušje je dobro!" 

Kot že zapisano, se bo dvoboj Slovencev in Nizozemsko pričel ob 19:30, srečanje v Hartenbergu pa bo nadziral portugalski sodnik Vitor Ferreira.

Tekst: PDo
Foto: NZS

SORODNE NOVICE

 • 28.03.2023 | U19
  Žlogar: Turnir zapuščamo z dvignjenimi glavami
  Mladinska reprezentanca Slovenije je zaključila elitni krog kvalifikacij za evropsko prventsvo do 19 let. Na zadnjem srečanju je klonila proti Nemčiji.
 • 27.03.2023 | U19
  Žlogar: Dali bomo vse od sebe
  Slovenska mladinska reprezentanca bo jutri odigrala odločilno srečanje proti gostiteljici Nemčiji. Z morebitno zmago se lahko varovanci Žlogarja uvrstijo na zaključni turnir.
 • 25.03.2023 | U19
  Mladinci remizirali tudi v drugo
  Mladinska reprezentanca Slovenije je drugo tekmo elitnega kroga kvalifikacij za evropsko prvenstvo odigrala proti Italiji. Srečanje z zahodnimi sosedi se je končalo brez zadetkov.
 • 24.03.2023 | U19
  Žlogarjevi varovanci v pripravi na obračun z Italijo
  Slovenska mladinska reprezentanca je pred dnevi pričela elitni krog kavlifikacij za preboj na evropsko prvenstvo do 19 let. Jutri mlade reprezentante čaka nov obračun, ko jim bo nasproti stala izbrana vrsta Italije.
 • 22.03.2023 | U19
  Mladinci na prvi tekmi elitnega kroga iztržili remi
  Mladinska reprezentanca Slovenije je elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023 odprla z remijem. Tekma z Belgijo se je končala brez zadetkov.
 • 21.03.2023 | U19
  Mladinska reprezentanca elitni krog začenja proti Belgiji
  Slovenska mladinska reprezentanca je včeraj odpotovala v Nemčijo, natančneje v Bremen, kjer bo v naslednjih dneh tekmovala v elitnem krogu kvalifikacij za Uefa evropsko prvenstvo do 19 let.
 • 13.03.2023 | U19
  Žlogar izbral nogometaše za elitni krog kvalifikacijskega turnirja
  Nogometna pomlad prinaša tekmovalne izzive tudi za mladinsko izbrano vrsto Slovenije. Četa Antona Žlogarja bo preboj na Uefa evropsko prvenstvo do 19 let napadala v Nemčiji, selektor pa je danes razkril seznam nogometašev, na katere bo računal na turnirju. 
 • 15.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca ugnala vrstnike s Kitajske
  Slovenska izbrana vrsta do 19 let je na prijateljskem turnirju na Hrvaškem slavila še drugič. Z minimalno zmago je bila boljša od reprezentance Kitajske.
 • 12.02.2023 | U19
  Slovenska mladinska reprezentanca po preobratu ugnala Latvijo
  Slovenska reprezentanca do 19 let je v Umagu odigrala prvo izmed dveh prijateljskih tekem na Hrvaškem.
 • 02.02.2023 | U19
  Žlogar izbral potnike za prijateljski turnir na Hrvaškem
  Slovenska reprezentanca do 19 let, ki se je pred kratkim uvrstila v elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo, bo med 9. in 15. februarjem na Hrvaškem sodelovala na prijateljskem turnirju.

DELI NA