21.12.2022 | Futsal AA
S pozitivno izkušnjo iz Španije

Tomislav Horvat, selektor članske reprezentance in selektor izbrane vrste do 19 let, je ta mesec teden dni preživel v Španiji na strokovnem izpopolnjevanju v prvoligaškem klubu Noia Portus Apostoli.

Odhod na strokovno izpopolnjevanje sodi v okvir širšega načrta šolanja in izobraževanja futsal kadrov. NZS je načrtovala tovrsten način izobraževanja strokovnega kadra že pred pojavom COVID-19, a objektivne okoliščine tega niso omogočale. S podobno prakso želi NZS nadaljevati tudi v prihodnje.

„To je bila izjemna izkušnja. Hvaležen sem gostitelju, klubu Noia Portus Apostoli, ker sem lahko vse faze treninga spremljal in pridobival dragocene izkušnje. Veliko sem se pogovarjal tudi s trenerjem članske ekipe Marlonom Velascom,“ začne selektor Horvat.

Vnovično vabilo

„Lahko rečem, da smo že prej poznali delo na tako visoki ravni. Razlika pa nastaja, saj se v Španinji trenira več in boljše. Boljše tudi zato, ker tu igrajo najboljši igralci na svetu. Vsaka vaja izgleda na precej višji ravni kot pri nas. Tudi njihove postavitve v igri se ne razlikujejo od naših. Se pa vse skupaj izvaja precej hitreje, z večjo kontrolo žoge, igre. Igralci hitreje razmišljajo in reagirajo. Videoanalize so podobne, kot jih delamo mi. Jih pa delajo v Španiji pogosteje, zato so tudi krajše. Video koristijo tudi pri pripravi igralcev na trening, da vedo, kakšne vaje jih čakajo. Če bomo hoteli v Sloveniji narediti korak naprej in futsal dvigniti na višjo raven, bo treba povečati količino treninga,“ dodaja Horvat, ki so se mu Španci zahvalili za sodelovanje in obisk, v svojo sredino pa so ga povabili še v letu 2023.

„V spominu so mi ostale tudi trenerjeve kratke izjave in misli. Tako je dejal, da se futsal hitro menja. Danes velja nekaj, jutri bo mogoče nekaj drugega. Danes se igra tako, morda se bo v naslednjih mesecih drugače,“ je še povedal selektor.

Hozjan okreva

„Menim, da smo naredili dobro podlago na krepitev sodelovanja,“ je še dodal Horvat, ki se je v tem času srečal tudi z našim reprezentantom Nejcem Hozjanom, ki igra v tej španski ekipi. Nejc dobro okreva, čez dva tedna bo začel trenirati z ekipo. „Največji napredek je najlažje doseči, če treniraš s takimi igralci, kot vadi Nejc Hozjan. Pri takem delu in treningu je napredek neizbežen,“ je za konec dejal selektor.

Tekst: D.P.
Foto: Nzs.si

SORODNE NOVICE

 • 13.04.2024 | Futsal AA
  Z dobrim vtisom in izkušnjami s Portugalske
  Slovenija tekmo začela v postavi Marko Peček, Jeremy Bukovec, Žiga Čeh Klemen Duščak, Matej Fideršek, v nadaljevanju so igrali še Nejc Berzelak, Teo Turk, Uroš Đurič, Max Vesel, Luka Čop, Tilen Rajter, Nejc Hozjan, Žan Janez in Alen Muratagić.
 • 12.04.2024 | Futsal AA
  Evropski in svetovni prvak je bil premočan
  Moška članska futsal reprezentanca je s 4:0 klonila na 1. od dveh tekem proti Portugalski, evropskemu in svetovnemu prvaku. Ekipi se bosta vnovič pomerili v soboto.
 • 10.04.2024 | Futsal AA
  V pričakovanju tekem z evropskim in svetovnim prvakom
  Moška članska futsal reprezentanca se bo jutri in v soboto dvakrat pomerila s Portugalsko. Evropski in svetovni prvak se pripravlja na svetovno prvenstvo 2024, Slovenija pa bosta tekmi koristili za nabiranje izkušenj, ki jih potrebuje pomlajena vrsta.
 • 09.04.2024 | Futsal AA
  Futsal reprezentanca na Portugalsko
  „Veselim se teh tekem, ker bomo igrali proti najtežjemu možnemu tekmecu. Naši igralci, ki še nimajo toliko izkušenj s takih tekem, potrebujejo prav to. Na prvi tekmi ne bomo preveč taktizirali. Želim si, da odigramo agresivno po celem igrišču. Želim videti v odprti tekmi, koliko smo sposobni proti najboljšim,“ pred tekmama pove selektor Tomislav Horvat.
 • 02.04.2024 | Futsal AA
  Znam seznam igralcev za tekmi proti svetovnemu in evropskemu prvaku
  Prihodnji teden bodo člani Slovenije gostovali pri evropskemu in svetovnemu prvaku. Varovanci selektorja Tomislava Horvata bodo v Lizboni odigrali tekmi proti Portugalski. Selektor je obelodanil seznam igralcev, na katere računa.
 • 27.03.2024 | Futsal AA
  Dvakrat s Portugalci, svetovnimi in evropskimi prvaki
  Prihodnji teden se bo vnovič zbrala reprezentanca do 19 let, aprila pa akcijo in dve tekmi s Portugalsko, aktualnimi svetovnimi prvaki, čaka tudi moško člansko futsal reprezentanco.
 • 22.02.2024 | Futsal AA
  Osredkar in Fetić med strelci
  V Prvi futsal ligi FBiH je MNK Bubamara s kapetanom reprezentance Igorjem Osredkarjem doma pred kar 600 gledalci premagal ekipo Dječaci sa Une. Ob izdatni zmagi 10:1 se je z golom med strelce vpisal tudi Osredkar.
 • 21.02.2024 | Futsal AA
  Po vodstvu klonile proti Franciji
  Slovenija in Francija sta se v Slovenskih Konjicah sklenili futsal dvodnevje. Prva tekma se je končala z remijem (2:2), druga pa z zmago Francije (1:3). Edini, tudi vodilni gol Slovenije, je dosegla Ines Ermenc.
 • 20.02.2024 | Futsal AA
  Po preobratu remi s Francijo
  Slovenija in Francija sta se v Celju pomerili na prvi od dveh prijateljskih tekem, tekma pred nekaj več kot 200 gledalci se je končala z rezultatom 2:2. Za Slovenijo sta zadeli Anja Ložar in Maša Novak. Ekipi se bosta v sredo, 21.2., ob 17. uri.
 • 06.02.2024 | Futsal AA
  V 40. minuti do remija s Hrvaško
  Slovenija in Hrvaška sta v Podčetrtku odigrali še drugo prijateljsko tekmo v nekaj dneh. Nocoj je bilo 2:2, gola sta dosegla Jeremy Bukovec in Žan Janež.

DELI NA