12.04.2022 | WU19
S tretjo zmago ekspresno v Ligo A

Našim mladinkam je uspelo. S tretjo zmago v treh tekmah so na turnirju Lige B doma v Brežicah oz. Novem mestu osvojile 1. mesto in se vrnile v elitno Ligo A reprezentančnega dekliškega nogometa. Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.

LIGA B
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA 0:1 (0:1)

Novo mesto Portoval (Slovenija). Sodnice: Tschon (AVT), Gutschi (AVT), Ivanov (ROM), Trandafir (ROM)
Strelka: 0:1 Janež (22.)
Rumeni kartoni: Gradišek, Eferl, Šabotič; Velkova, Evtinxhioska
Rdeč karton: /
Slovenija: Kocijan, Šabotič, Dolenšek, Mele, Kosirnik, Gradišek (Erman od 90.), Bizjak (Hlebec od 89.), Janež, McQuarrie (Rojnik od 46.), Eferl, Šenk.
Severna Makedonija: Kabakchi, Jovanovska, Milchevska, Nedeva, Golovska, Evtinxhioska, Velkova, Sulejmani, Cokleska, Bozhinoska (Veliu od 56.), Petkova (Mojsoska od 30.)

Že pred tekmo je bilo jasno, da Sloveniji ustreza tudi remi, saj si je nabrala visoko gol razliko na uvodnih dveh tekmah. Podjetneje so začele tekmice, v 3. minuti se je po strelu s prostega strela prvič na tekmi izkazala golmanka Iva Kocijan.

V naši vrsti je bila očitno prisotna nervoza, ki pa so jo naše igralke pregnale s prvo resno akcijo, ko so oblegale gol Severne Makedonije. Tekla je 22. minuta, piko na i obleganju je postavila kapetanka Korina Lara Janež, ki je pomerila od daleč in s strelom ob desno prečko zadela za 1:0. Izkazalo se je, da je bil to tudi rezultat polčasa, na koncu tudi tekme.

Dobro tudi v obrambi

Severne Makedonke so bile čvrst in agresiven tekmec, predvsem pa je naše igralke vršil pritisk. To je bilo najbolj očitno med 46. in 51. minuto, ko je vnovič dobro posredovala Iva Kocijan. V 61. minuti se je s posredovanjem v obrambi izkazala tudi Selma Šabotič, ki je spretno ustavila napad po natančni globinski podaji Severnih Makedonk.

Med 70. in 75. minuto so imele naše igralke spet terensko premoč, a je Sara Gradišek po podaji s prostega strela merila mimo gola, pa tudi dva zaporedna kota v 73. minuti nista prinesla spremembe rezultata. Sodnica je tekmo podaljšala za pet minut. Ob zadnjem pisku pa se je začelo zasluženo domače slavje.

Pomembno napredovanje

»To je bila prigarana zmaga, ki se ji ne gleda v zobe, niti se ne ocenjuje igre. Vedeli smo, da bo težko, napeto, agresivno. Izkoristili smo priložnost, ki smo jo imeli. Lahko bi še kako, a nismo zadeli, pa tudi tekmec je bil nevaren. Vrnitev v Ligo A je pomembna za ta dekleta. V novi sezoni bodi igrale z močnejšimi tekmicami, pridobile bodo nove izkušnje, to pa je pomembno za njihovo karierno pot,« je bila uspeha vesela selektorica Petra Mikeln.

»Prišle smo po tri zmage in jih tudi odnesle. Zadnja tekma je bila zelo naporna, bile smo pod pritiskom. Zadržale smo potrebno zbranost. Ta zmaga in vrnitev v Ligo A sta pomembni. Jeseni nas čakajo tekme z boljšimi tekmicami, rastle bomo kot ekipa in individualno, tako je najboljše za nas,« pa je dodala kapetanka Janež.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 31.05.2022 | WU19
  Kadetinje in mladinke dobile tekmice v kvalifikacijah
  Kadetinje so bile izžrebane v skupino A5, ob njih pa še Nemčija, Srbija in Turčija. Turnir bo potekal v Sloveniji, varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo doma predstavile med 19. in 25. oktobrom.
 • 11.04.2022 | WU19
  Želijo se vrniti v Ligo A
  Torek bodo obeležile tudi naše mladinke, ki jutri v Novem mestu ob 16.30 končujejo domači turnir Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so po dveh tekmah pri dveh zmagah, za konec pa jih ob spletnem prenosu na Nzs.si čaka še Severna Makedonija, ki na tekmo prihaja takisto z identičnim številom točk (6) kot Slovenija.
 • 09.04.2022 | WU19
  S suvereno zmago korak do Lige A
  Dekliška mladinska reprezentanca je zmagala tudi na drugi tekmi turnirja Lige B. Varovanke selektorice Petre Mikeln so bile v Brežicah prepričljivo boljše od Liechtensteina (7:0). Na drugi tekmi sta igrali Moldavija in Severna Makedonija (1:2). Prav Severna Makedonija bo zadnji tekmec naših deklet.
 • 09.04.2022 | WU19
  Po 2. zmago
  »Vse skupaj je dobra učna ura za nas, analiza sledi, da popravimo za naprej, veliko pa je bilo tudi dobrega,« je bila selektorica Petra Mikeln vesela treh točk, misli pa je usmerila že na današnjo tekmo. Liechtenstein je uvodno tekmo izgubil, z 2:0 ga je premagala Severna Makedonija.
 • 06.04.2022 | WU19
  Lov na Ligo A začele z zmago
  Naša mladinska dekliška reprezentanca je z zmago proti Moldaviji (3:1) začela nastop na turnirju Lige B. Tekmovanje poteka v Sloveniji, zmagovalka skupine se bo uvrstila v evropsko reprezentančno elitno druščino. Na drugi današnji tekmi je Severna Makedonija porazila Lichtenstein (2:0).
 • 06.04.2022 | WU19
  Pred kamerami upravičiti pričakovanja
  Ob Sloveniji se za prvo mesto, ki vodi nazaj v elitno Ligo A dekliškega mladinskega evropskega reprezentančnega nogometa, borijo še reprezentance Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije.
 • 05.04.2022 | WU19
  Mladinke v Brežicah in Novem mestu
  arovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v konkurenci Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije merile za 1. mesto in povratek v evropsko reprezentančno Ligo A.
 • 25.03.2022 | WU19
  Domač teren dodaten motiv za mladinke
  Kadetinje s tekmo proti Nemčiji jutri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Evropski izzivi pa so pred mladinkami, ki bodo med 6. in 12. aprilom v Sloveniji gostile turnir Lige B, kjer se bodo ob Sloveniji merile še reprezentance Moldavije, Lichtensteina in Severne Makedonije.
 • 18.02.2022 | WU19
  Po torkovem remiju pričakovale več
  Domačinke, to pot se je igralo na Madžarskem, so izkoristile nezbranost in v 1. in 4. minuti povedle 1:0 oz. 2:0. Najprej je gol dosegla Mirtill Nemeth, potem še Nora Lelovics. V nadaljevanju je Slovenija ostala še brez Laure Šenk, ki je bila izključena v 64. minuti.

DELI NA