12.04.2022 | WU19
S tretjo zmago ekspresno v Ligo A

Našim mladinkam je uspelo. S tretjo zmago v treh tekmah so na turnirju Lige B doma v Brežicah oz. Novem mestu osvojile 1. mesto in se vrnile v elitno Ligo A reprezentančnega dekliškega nogometa. Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.

LIGA B
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA 0:1 (0:1)

Novo mesto Portoval (Slovenija). Sodnice: Tschon (AVT), Gutschi (AVT), Ivanov (ROM), Trandafir (ROM)
Strelka: 0:1 Janež (22.)
Rumeni kartoni: Gradišek, Eferl, Šabotič; Velkova, Evtinxhioska
Rdeč karton: /
Slovenija: Kocijan, Šabotič, Dolenšek, Mele, Kosirnik, Gradišek (Erman od 90.), Bizjak (Hlebec od 89.), Janež, McQuarrie (Rojnik od 46.), Eferl, Šenk.
Severna Makedonija: Kabakchi, Jovanovska, Milchevska, Nedeva, Golovska, Evtinxhioska, Velkova, Sulejmani, Cokleska, Bozhinoska (Veliu od 56.), Petkova (Mojsoska od 30.)

Že pred tekmo je bilo jasno, da Sloveniji ustreza tudi remi, saj si je nabrala visoko gol razliko na uvodnih dveh tekmah. Podjetneje so začele tekmice, v 3. minuti se je po strelu s prostega strela prvič na tekmi izkazala golmanka Iva Kocijan.

V naši vrsti je bila očitno prisotna nervoza, ki pa so jo naše igralke pregnale s prvo resno akcijo, ko so oblegale gol Severne Makedonije. Tekla je 22. minuta, piko na i obleganju je postavila kapetanka Korina Lara Janež, ki je pomerila od daleč in s strelom ob desno prečko zadela za 1:0. Izkazalo se je, da je bil to tudi rezultat polčasa, na koncu tudi tekme.

Dobro tudi v obrambi

Severne Makedonke so bile čvrst in agresiven tekmec, predvsem pa je naše igralke vršil pritisk. To je bilo najbolj očitno med 46. in 51. minuto, ko je vnovič dobro posredovala Iva Kocijan. V 61. minuti se je s posredovanjem v obrambi izkazala tudi Selma Šabotič, ki je spretno ustavila napad po natančni globinski podaji Severnih Makedonk.

Med 70. in 75. minuto so imele naše igralke spet terensko premoč, a je Sara Gradišek po podaji s prostega strela merila mimo gola, pa tudi dva zaporedna kota v 73. minuti nista prinesla spremembe rezultata. Sodnica je tekmo podaljšala za pet minut. Ob zadnjem pisku pa se je začelo zasluženo domače slavje.

Pomembno napredovanje

»To je bila prigarana zmaga, ki se ji ne gleda v zobe, niti se ne ocenjuje igre. Vedeli smo, da bo težko, napeto, agresivno. Izkoristili smo priložnost, ki smo jo imeli. Lahko bi še kako, a nismo zadeli, pa tudi tekmec je bil nevaren. Vrnitev v Ligo A je pomembna za ta dekleta. V novi sezoni bodi igrale z močnejšimi tekmicami, pridobile bodo nove izkušnje, to pa je pomembno za njihovo karierno pot,« je bila uspeha vesela selektorica Petra Mikeln.

»Prišle smo po tri zmage in jih tudi odnesle. Zadnja tekma je bila zelo naporna, bile smo pod pritiskom. Zadržale smo potrebno zbranost. Ta zmaga in vrnitev v Ligo A sta pomembni. Jeseni nas čakajo tekme z boljšimi tekmicami, rastle bomo kot ekipa in individualno, tako je najboljše za nas,« pa je dodala kapetanka Janež.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 07.12.2022 | WU19
  Mladinke proti evropskim prvakinjam
  Po žrebu kadetskih dekliških reprezentanc je bil na sedežu Uefe, evropske nogometne zveze, opravljen še žreb kvalifikacij za EP 2023 mladinskih dekliških reprezentanc. Evropsko prvenstvo bo gostila Belgija.
 • 11.10.2022 | WU19
  Z zmago ostale med elito
  Dekliška mladinska reprezentanca je prvi del kvalifikacij za EP 2023 sklenila z zmago proti Slovaški. Gola za prve tri dragocene točke sta prispevali Nina Kajzba in Anja Eferl. Slovenija si je s to zmago zagotovila, da kvalifikacije za EP 2023 nadaljuje v elitni Ligi A.
 • 11.10.2022 | WU19
  Proti Slovaški za nadaljevanje v Ligi A
  Dekliška mladinska vrsta bo danes s tekmo proti Slovaški končala prvi del kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto. Slovenija in Slovaška se borita za končno 3. mesto v skupini.
 • 08.10.2022 | WU19
  Pokazale napredek, Danska boljša
  Dekliška mladinska vrsta je na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2023 izgubila (0:4) proti Danski, a pokazala precej boljšo igro, končni rezultat pa je previsok glede na dogajanje na terenu.
 • 08.10.2022 | WU19
  Mladinke nadaljujejo z Dansko
  Danska je turnir na Slovaškem začela s prepričljivo zmago v prvi tekmi, ko je s 6:1 premagala domačinke. Danska je v tej starostni kategoriji sedemkrat igrala na evropskem prvenstvu, leta 1998 pa so Danke postale sploh prve evropske prvakinje v tej starostni kategoriji. Lahko se pohvalijo, da so bile še štirikrat v polfinalu, enkrat pa na koncu tretje.
 • 05.10.2022 | WU19
  Anglija prevelik zalogaj, misli pri Danski
  Mladinke so s porazom proti Angliji začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Belgiji. Varovanke selektorice Petre Mikeln se bodo v soboto, 8.10., pomerile z Dansko.
 • 04.10.2022 | WU19
  Mladinke začenjajo proti Angliji
  Reprezentanca je včeraj po prihodu opravila regeneracijski trening, danes pa so vse moči usmerjene v pripravo na prvo tekmo, ki bo jutri ob 12. uri.
 • 23.09.2022 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP
  Dekliško mladinsko reprezentanco v prvi polovici oktobra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa na turnirju na Slovaškem.
 • 06.09.2022 | WU19
  Zmanjkalo časa za preobrat
  Mladinska dekliška reprezentanca je s porazom proti Češki (1:3) sklenila pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Edini gol za našo izbrano vrsto je dosegla Maša Osojnik.
 • 03.09.2022 | WU19
  V Kranjski Gori boljše od Norveške
  Naše mladinke so na 2. tekmi turnirja v Kranjski Gori prišle do prve zmage. Varovanke selektorice Petre Mikeln so doma z 2:1 premagale Norveško. Gola za zmago sta prispevali Korina Lana Janež in Anja Eferl.

DELI NA