12.04.2022 | WU19
S tretjo zmago ekspresno v Ligo A

Našim mladinkam je uspelo. S tretjo zmago v treh tekmah so na turnirju Lige B doma v Brežicah oz. Novem mestu osvojile 1. mesto in se vrnile v elitno Ligo A reprezentančnega dekliškega nogometa. Na zadnji tekmi so varovanke selektorice Petre Mikeln z 1:0 in golom kapetanke Korine Lare Janež porazile Severno Makedonijo. Na drugi tekmi današnjega dne je v Brežicah Moldavija s 3:1 premagala Liechtenstein.

LIGA B
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA 0:1 (0:1)

Novo mesto Portoval (Slovenija). Sodnice: Tschon (AVT), Gutschi (AVT), Ivanov (ROM), Trandafir (ROM)
Strelka: 0:1 Janež (22.)
Rumeni kartoni: Gradišek, Eferl, Šabotič; Velkova, Evtinxhioska
Rdeč karton: /
Slovenija: Kocijan, Šabotič, Dolenšek, Mele, Kosirnik, Gradišek (Erman od 90.), Bizjak (Hlebec od 89.), Janež, McQuarrie (Rojnik od 46.), Eferl, Šenk.
Severna Makedonija: Kabakchi, Jovanovska, Milchevska, Nedeva, Golovska, Evtinxhioska, Velkova, Sulejmani, Cokleska, Bozhinoska (Veliu od 56.), Petkova (Mojsoska od 30.)

Že pred tekmo je bilo jasno, da Sloveniji ustreza tudi remi, saj si je nabrala visoko gol razliko na uvodnih dveh tekmah. Podjetneje so začele tekmice, v 3. minuti se je po strelu s prostega strela prvič na tekmi izkazala golmanka Iva Kocijan.

V naši vrsti je bila očitno prisotna nervoza, ki pa so jo naše igralke pregnale s prvo resno akcijo, ko so oblegale gol Severne Makedonije. Tekla je 22. minuta, piko na i obleganju je postavila kapetanka Korina Lara Janež, ki je pomerila od daleč in s strelom ob desno prečko zadela za 1:0. Izkazalo se je, da je bil to tudi rezultat polčasa, na koncu tudi tekme.

Dobro tudi v obrambi

Severne Makedonke so bile čvrst in agresiven tekmec, predvsem pa je naše igralke vršil pritisk. To je bilo najbolj očitno med 46. in 51. minuto, ko je vnovič dobro posredovala Iva Kocijan. V 61. minuti se je s posredovanjem v obrambi izkazala tudi Selma Šabotič, ki je spretno ustavila napad po natančni globinski podaji Severnih Makedonk.

Med 70. in 75. minuto so imele naše igralke spet terensko premoč, a je Sara Gradišek po podaji s prostega strela merila mimo gola, pa tudi dva zaporedna kota v 73. minuti nista prinesla spremembe rezultata. Sodnica je tekmo podaljšala za pet minut. Ob zadnjem pisku pa se je začelo zasluženo domače slavje.

Pomembno napredovanje

»To je bila prigarana zmaga, ki se ji ne gleda v zobe, niti se ne ocenjuje igre. Vedeli smo, da bo težko, napeto, agresivno. Izkoristili smo priložnost, ki smo jo imeli. Lahko bi še kako, a nismo zadeli, pa tudi tekmec je bil nevaren. Vrnitev v Ligo A je pomembna za ta dekleta. V novi sezoni bodi igrale z močnejšimi tekmicami, pridobile bodo nove izkušnje, to pa je pomembno za njihovo karierno pot,« je bila uspeha vesela selektorica Petra Mikeln.

»Prišle smo po tri zmage in jih tudi odnesle. Zadnja tekma je bila zelo naporna, bile smo pod pritiskom. Zadržale smo potrebno zbranost. Ta zmaga in vrnitev v Ligo A sta pomembni. Jeseni nas čakajo tekme z boljšimi tekmicami, rastle bomo kot ekipa in individualno, tako je najboljše za nas,« pa je dodala kapetanka Janež.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 23.09.2022 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP
  Dekliško mladinsko reprezentanco v prvi polovici oktobra čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2023. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa na turnirju na Slovaškem.
 • 06.09.2022 | WU19
  Zmanjkalo časa za preobrat
  Mladinska dekliška reprezentanca je s porazom proti Češki (1:3) sklenila pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Edini gol za našo izbrano vrsto je dosegla Maša Osojnik.
 • 03.09.2022 | WU19
  V Kranjski Gori boljše od Norveške
  Naše mladinke so na 2. tekmi turnirja v Kranjski Gori prišle do prve zmage. Varovanke selektorice Petre Mikeln so doma z 2:1 premagale Norveško. Gola za zmago sta prispevali Korina Lana Janež in Anja Eferl.
 • 01.09.2022 | WU19
  Mednarodni turnir začele z remijem
  Danes se je za dekliško mladinsko vrsto začel pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Varovanke selektorice Petre Mikeln so uvodoma remizirale s Hrvaško (2:2). Gola sta prispevali kapetanka Korina Lara Janež in Anja Eferl.
 • 31.08.2022 | WU19
  V spletnem prenosu mladinke proti Hrvaški
  V torek se je v Kranjski Gori zbrala dekliška mladinska reprezentanca, ki jutri, v četrtek, 1.9., v Kranjski Gori začenja z močnim pripravljalnim turnirjem. Na vabilo selektorice Petre Mikeln so se odzvale vse igralke.
 • 19.08.2022 | WU19
  Mladinke pred kvalifikacijami gostijo močan turnir
  Konec prihodnjega tedna se bo zbrala tudi dekliška mladinska reprezentanca, ki jo čaka močan pripravljalni turnir v Kranjski Gori. Selektorica Petra Mikeln je obelodanila seznam igralk, na katere računa.
 • 01.08.2022 | WU19
  Po pripravah kadetinj in mladink
  Minuli konec meseca je bil tudi v znamenju priprav, ki sta ju v Čatežu opravili reprezentanci mladink in kadetinj, ki ju jeseni čakata turnirja Lige A oz. začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo.
 • 16.07.2022 | WU19
  Mladinke na priprave
  „Prve skupne priprave bomo poskušali čim bolje izkoristiti za spoznavanje novih igralk ter uigravanje taktičnih zakonitosti znotraj igre. Za konec priprav bomo v  sklopu treningov odigrali tudi prijateljsko srečanje s selekcijo U17,“ pove selektorica Petra Mikeln.
 • 31.05.2022 | WU19
  Kadetinje in mladinke dobile tekmice v kvalifikacijah
  Kadetinje so bile izžrebane v skupino A5, ob njih pa še Nemčija, Srbija in Turčija. Turnir bo potekal v Sloveniji, varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo doma predstavile med 19. in 25. oktobrom.

DELI NA